Skip to content

Onko parempi suoratoistaa tai ladata mediatiedostoja?

20 de maaliskuu de 2021

Nykypäivän digitaalisessa maailmassa kuulemme paljon elokuvien, musiikin ja muun median suoratoistosta ja lataamisesta. Jos olet hämmentynyt suoratoiston ja lataamisen eroista, et ole yksin. Esimerkiksi katsotaanko YouTube-videon katselu suoratoistona vai latautumisena? Hajotamme näiden kahden Internet-sisällön tarjoamisen tyypin erot ja autamme sinua ymmärtämään paremmin digitaalista mediaasi.

Mikä on suoratoisto?

Suoratoisto on tapa katsella tai kuunnella sisältöä tarvitsematta ladata sitä. Kuulet usein termin ”suoratoisto” elokuvien katseluun ja musiikin kuunteluun Internetissä.

Suoratoisto on nopea tapa käyttää Internet-sisältöä. Sisältö toimitetaan laitteellesi nopeasti, mutta sitä ei tallenneta sinne. Suoratoistettava sisältö voi ”elää” pilvessä tai jonkun toisen tietokoneella tai palvelimella. Jos esimerkiksi suoratoistat elokuvaa Amazon Prime -palvelusta, voit nauttia siitä Roku-, Smart TV- tai muulla laitteella, mutta se sijaitsee Amazonin palvelimilla. Kun olet valmis katsomaan, laitteellasi ei ole jäljennöstä.

Mitkä ovat esimerkkejä suoratoistettavasta sisällöstä?

Suosittuja sisältöä suoratoistavia sivustoja ja palveluita ovat Netflix, Vudu, Pandora, Hulu, YouTube, Spotify, Apple Music ja monet muut.

Esimerkiksi, kun valitset videon YouTubessa, suoratoistat videon YouTuben sivustolta ja palvelimilta omalle tietokoneellesi tai mediastreameriisi. Suoratoisto tapahtuu reaaliajassa; tiedosto toimitetaan tietokoneellesi kuten hanasta virtaava vesi.

On tärkeää suoratoistaa sisältöä vain luotettavilta ja luotettavilta yrityksiltä.

Mitä tarvitset suoratoistoon?

Tarvitset nopean internetyhteyden suoratoistoon, varsinkin jos kotona on useita käyttäjiä, jotka jakavat kaistanleveyttä. Laadukkaampi video, kuten teräväpiirtovideo digitaalisella surround-äänellä, vaatii nopeamman yhteyden.

Monet suoratoistopalvelut ilmoittavat sinulle suositellut Internet-nopeudet optimaalisen katselun ja kuuntelun takaamiseksi. Esimerkiksi Netflix suosittelee välillä 1,5–25 Mbps videon laadusta riippuen.

Tarvitset myös jotain suoratoistettavan sisällön katseluun. Tämä voi olla älypuhelimesi tai tietokoneesi, tai se voi olla Smart TV tai erillinen suoratoistolaite, kuten Apple TV, Roku-laite tai Amazon Fire TV -laite. Kun olet määrittänyt laitteen ja muodostanut yhteyden Internetiin, lataa ja kirjaudu suoratoistosovellukseen, kuten Netflixiin, ja aloita sisällön nauttiminen.

Suoratoiston haittapuolet

Suoratoistotekniikka on tulossa erittäin hienostuneeksi, mutta saatat silti törmätä muutamaan häiriöön. Jos internetyhteytesi on epätasainen tai katkeaa, elokuvasi tai kappaleesi on epävakaa tai sitä ei voi edes toistaa.

Suoratoiston yleisin ongelma on puskurointi. Puskuri on kuin kappaleen tai elokuvan väliaikainen muistitallennustila, joka pitää sisällön, jonka näet seuraavaksi. Tämä takaa sujuvan katselukokemuksen. Hidas tai epätasainen internetyhteys ei kuitenkaan pysty täyttämään puskuria tarpeeksi nopeasti, joten mediasisältösi saattaa jäätyä hetkeksi, kun se yrittää saada kiinni reaaliaikaisesta.

Suoratoiston aikana tekijät, kuten lähdesivuston liikenteen määrä, voivat vaikuttaa katselukokemuksen laatuun. Jos esimerkiksi videota katselee liian monta henkilöä samanaikaisesti ja palvelimen yhteys on hidas, videosi voi olla heikkolaatuinen.

Mikä on lataaminen?

Toisin kuin suoratoisto, kun lataat mediaa, tallennat sen tietokoneellesi, tablet-laitteellesi, älypuhelimeesi tai muuhun laitteeseen. Otat kopion digitaalisesta sisällöstä ”alas” Internetistä tai tietystä verkkosivustosta asumaan laitteellesi. Kun olet ladannut tiedoston, toista se uudelleen milloin haluat.

Mitkä ovat esimerkkejä ladatusta sisällöstä?

Lataaminen on helppoa, ja saatavilla on valtavia kirjastoja. Lataa esimerkiksi kirjoja Amazonin kaltaisilta sivustoilta tai elokuvia tilauspalveluista tai julkisilta sivustoilta. Lataa ohjelmisto tietokoneellesi, älypuhelimeesi tai tablet-laitteeseesi käytettäväksi töissä tai kotona.

Lataa sisältöä puhelimeesi tai muuhun mobiililaitteeseen nauttimaan tien päällä. Tämä on hieno pitkille lentomatkoille, joissa sinulla ei ole internetyhteyttä etkä voi suoratoistaa viihdettä.

Mitä tarvitset lataamiseen?

Lataamiseen tarvitaan laite, jossa on Internet-yhteys ja lähde. Esimerkiksi, jos haluat ladata kappaleen Apple Musicista, käytä sitä Internet-yhteydessä olevalla laitteellasi, valitse kappale ja lataa se. Tämä sisältö on käytettävissäsi offline-tilassa milloin haluat.

Kun olet ladannut tiedoston, kopioi tai siirrä se toiseen laitteeseen. Synkronoinnin aikana monen tyyppisiä tiedostoja on saatavana useilla laitteilla, eikä sinun tarvitse kopioida niitä. Lataa esimerkiksi elokuva tietokoneeltasi Amazon Prime Video -sovelluksesta ja katso sitten tabletti.

Lataamisen haitat

Lataamisen tärkein haittapuoli on huoli siitä, että virus tai muu haittaohjelma kaapaa kyydin laitteellesi. Tämä koskee erityisesti ohjelmistojen lataamista. Muista ladata vain luotetuilta sivustoilta ja pidä laitteidesi ajan tasalla virustentorjunta.

Mediasisällön, kuten elokuvien, musiikin tai kirjojen, lataaminen on yleensä nopeaa, mutta lataaminen voi joskus kestää jonkin aikaa. Sinun on yleensä odotettava, kunnes lataus on valmis, ennen kuin voit katsella mediaa.