Skip to content

Onko sinulla ongelmia näytön näyttämisessä? Opi zoomaamaan Mac- tai PC-tietokoneellasi

20 de maaliskuu de 2021

Joskus on liian vaikea lukea hienoa tekstiä tietokoneen näytöltä. Käytätpä sitten MacBookia tai Windows 10 -tietokonetta, on olemassa joitain nopeita ja helppoja tapoja lähentää osaa näytöstä tai suurentaa koko näyttöä.

Etsitpä tapaa lähentää tiettyä aluetta tai haluat koko näytön sisällön suurentuvan, lue lisää oppiaksesi näiden ominaisuuksien toiminnasta.

Lähentäminen ja loitontaminen Macissa

Suurenna sovellusten kokoa

Voit lisätä tekstikokoa monissa Mac-sovelluksissa Näytä valikko (löytyy näytön yläreunasta Valikkopalkki). Tyypillisesti ominaisuutta kutsutaan Lähennä sekä vastaava ominaisuus nimeltä Loitontaa. Tämä lisää kaiken tämän ikkunan kokoa. Huomaat myös valikkokomentojen vieressä symboleja, jotka osoittavat, kuinka tehdä suoraan näppäimistöltä. Useimmissa sovelluksissa käytät komento++ ja komento+ suurentaa tai pienentää tekstin kokoa.

Suurenna kokoa Finderissa

Teknisesti sovellus, kuten mikä tahansa muu sovellus, Finder toimii hieman eri tavalla tekstin ja kuvakkeiden suurentamisessa.

Avata Finder, ja napsauta Näytä alkaen Valikkopalkki. Valitse valikon alareunasta Näytä näkymän asetukset. Tämä avaa ponnahdusikkunan, jossa on mahdollisuus lisätä tekstin kokoa. Lisää tekstin koon vieressä olevaa numeroa. Oletusarvo on 12 ja voit korottaa jopa 16 pistettä. Voit lisätä muita vaihtoehtoja, kuten kuvakkeiden kokoa.

Mac Zoomin esteettömyysasetusten määrittäminen

Jos tarvitset enemmän apua kuin vain hiukan isompi teksti, saatat joutua syventämään Macin esteettömyysasetuksia. Näin voit lisätä näytön sisältöä suurempaan ikään kuin jos suurennuslasi asetettaisiin näytön päälle.

Löydät Applen Zoom Accessibility -toiminnot napsauttamalla Omenavalikko > Järjestelmäasetukset > Esteettömyys > Zoomaus.

Voit zoomata koko näytön osan sijaan valitsemalla Zoomityyli > Koko näyttö.

Tai valitse Zoomityyli > Kuva kuvassa. Kun käytetään Picture-in-Picture-zoomausta, käytetään suurennusobjektiivia, jonka voit mukauttaa kohdassa Zoom Settings Vaihtoehdot > Zoomityyli.

Ota pikakuvakkeet käyttöön Picture-in-Picture Zoom -tyylille painamalla Vaihtoehto+Komento+8 nostaaksesi sivulle suurennuslasin.

Zoomin saavutettavuus suurennuslasin määrittäminen Windowsille

Windows 10: ssä on myös zoomauksen esteettömyysominaisuudet suurennuslasilla, jotka löytyvät napsauttamalla alkaa > asetukset > Helppokäyttöisyys > Suurennuslasi ja käytä vaihda Suurennuslasin alla.

Täältä voit valita vaihtoehtoja:

 1. Koko näyttö.
 2. Linssinäkymä zoomaa osan näytöstä.
 3. Telakoituna, jolloin suurennuslasi jää ankkuroituna näyttöön, näytön osia suurennettuna telakointialueella, kun taas näytön pääosa on muuttumaton.

Jos haluat välittömän pääsyn suurennuslasiin työskennellessäsi tietokoneellasi, valitse näistä vaihtoehdoista varmistaaksesi, että zoomaustoiminto on heti käytettävissä:

 • Käynnistä suurennuslasi automaattisesti, kun olet kirjautunut tietokoneeseen.
 • Ota suurennuslasi käyttöön kaikille, ennen kuin he kirjautuvat sisään tietokoneellesi.
 • Muuta seurantavaihtoehtoja. Valitse, seuraaako Suurennuslasin linssi hiiren osoitinta, näppäimistöä, tekstin lisäyskohtaa vai Lukijan kohdistinta.

Voit myös mukauttaa lisää zoomausasetuksia tietokoneellasi, mukaan lukien:

 • Zoomaustaso
 • Zoomaustason lisäys
 • Käännä värit
 • Kutista suurennuslasikuvakkeeksi
 • Muuta linssin kokoa.

Lisäksi tietokoneesi asetuksista riippuen sinulla voi olla myös Näyttö vaihtoehto vasemmalla, muutama vaihtoehto yllä Suurennuslasi. Täällä voit asettaa sovellusten ja tekstin koon, mikä voi olla hyödyllinen, jos yhdistät kannettavan tietokoneen toiseen näyttöön.

Parempi verkkoselaaminen

Sinulla on myös mahdollisuus nopeasti zoomata verkkosivujasi Internetissä surffatessasi. Chrome, Firefox, Internet Explorer ja Edge sisältävät sisäänrakennetut zoomausominaisuudet, joiden avulla voit suurentaa sivua.

Löydät tämän ominaisuuden Chromesta ja Firefoxista napsauttamalla Kolme pistettä, tai Kolme baaria selaimen oikeassa yläkulmassa löytääksesi avattavan valikon ja napsauttamalla + lisätä zoomausta.

Löydät Internet Explorerin zoomausominaisuudet napsauttamalla Vaihdekuvake ja napsauta näytön oikeassa yläkulmassa Lähennä

Valitse Microsoft Edge napsauttamalla Ctrl++ lähennä ja Ctrl+loitonna. Tämä nopea temppu toimii myös Chromessa.

Ei enää squintingia!

Sen sijaan, että yrität vetää näyttöäsi mahdollisimman lähelle sinua, laita nämä pikavalintavihjeet toimintoihin zoomauksen lisäämiseksi, jotta näet mitä sivulla on.