Skip to content

Onko stereo- ja kotiteatterivastaanottimien välillä todellista eroa?

20 de maaliskuu de 2021

Tässä artikkelissa

Kun asennat kotijärjestelmän, tarvitset vastaanottimen. Näillä laitteilla on ratkaiseva rooli koettavan äänenlaadun määrittämisessä. Vastaanottimia harkittaessa on kaksi päämahdollisuutta, jotka määrittelevät äänijärjestelmän käytön. Verrattiin kotiteatterivastaanottimien ja stereovastaanottimien eroja ja yhtäläisyyksiä auttaaksemme sinua päättämään, mikä sopii kotiviihdejärjestelmääsi.

Yleiset havainnot

Kotiteatteri
 • Viisi tai useampia kanavia.

 • Täysi tilaäänituki.

 • Yhteensopiva erilaisten videotulojen kanssa.

 • Useita kokoonpanoja on mahdollista.

Stereot
 • Suunnattu kohti musiikkia.

 • Parempi äänenlaatu.

 • Suunniteltu erittäin tarkoille äänituloille.

 • Helpompi asentaa.

Kotiteatterivastaanotin (jota kutsutaan myös AV-vastaanottimeksi tai surround-äänivastaanottimeksi) on optimoitu olemaan keskeinen liitäntä- ja ohjauskeskus kotiteatterijärjestelmän ääni- ja videotarpeisiin. Stereovastaanotin on optimoitu toimimaan ohjaus- ja liitäntäkeskuksena vain äänentoistoa varten.

Tämä ei tarkoita, että näitä vastaanottimia ei voi käyttää keskenään korvissa. Vastaavasta vastaanottimesta kuulet paremman äänen kuin television sisäisellä kaiuttimella tai suoralla liitännällä puhelimen ääniliittimeen.

Kun tutkit järjestelmän vastaanottimia, mieti, kuinka aiot käyttää sitä eniten ja minkä tyyppiset sovellukset ovat sinulle tärkeitä.

Molemmilla on joitain ydinominaisuuksia. Kotiteatterivastaanottimessa on kuitenkin ominaisuuksia, joita ei löydy stereovastaanottimesta, ja päinvastoin.

Kotiteatterivastaanottimet: fantastinen elokuville ja TV: lle

Edut
 • Vähintään viisi kanavaa vahvistuksella.

 • Surround-äänen dekoodaus.

 • Useita kotiteattereille räätälöityjä tulomuotoja.

 • HDMI-tuki.

Haitat
 • Keskittynyt surround- ja videoäänentoistoon.

 • Monimutkaisemmat kokoonpanot.

 • Vähemmän suunnattu absoluuttiselle äänenlaadulle.

Tyypillisen kotiteatterivastaanottimen ydinominaisuuksia ovat:

 • Vähintään viisi sisäänrakennettua vahvistinta ja subwooferin esivahvistinlähtö. Tämä mahdollistaa 5.1-kanavaisen asennuksen, joka sisältää vasemman etuosan, keskimmäisen, oikean etuosan, vasemman surround-äänen ja surround-oikean kanavan kaiuttimet sekä tehokkaan subwooferin.
 • Sisäänrakennettu tilaäänen dekoodaus Dolby Digital- ja DTS-surround-äänimuotoihin. Nämä muodot voivat sisältyä DVD-levyille, Blu-ray-levyille, Internet-suoratoistolähteisiin ja joihinkin TV-ohjelmiin.
 • Sisäänrakennettu radioviritin (joko AM / FM tai vain FM).
 • Yksi tai useampi analoginen ja digitaalinen optinen tai koaksiaalinen audiotulo.
 • HDMI-liitäntä ääni- ja videosignaalin läpivientiin jopa 1080p tarkkuudella. Yhä useammat tarjoavat 4K- ja HDR-videoiden läpivientiä.

HDMI-liitännät voivat myös kulkea kaikkien käytettävissä olevien surround-äänimuotojen läpi sekä tukea Audio Return Channel ja HDMI-CEC.

Valinnaiset kotiteatterivastaanottimen ominaisuudet

Valinnaiset ominaisuudet, jotka voivat sisältyä moniin kotiteatterivastaanottimiin (valmistajan harkinnan mukaan):

 • Lisävahvistimet 7.1, 9.1, 11.1 tai 13.1 kanavamäärityksiin.
 • Toinen subwooferin esivahvistimen lähtö.
 • Sisäänrakennettu äänen dekoodaus yhdelle tai useammalle mukaansatempaavalle surround-äänimuodolle, kuten Dolby Atmos, DTS: X ja Auro 3D Audio.
 • Automaattinen kaiuttimen asennusjärjestelmä, kuten AccuEQ (Onkyo), Anthem Room Correction (Anthem AV), Audyssey (Denon / Marantz), MCACC (Pioneer) ja YPAO (Yamaha). Nämä järjestelmät asettavat toimitetun mikrofonin kuuntelupaikalle ja kytkevät sen kotiteatterivastaanottimeen. Vastaanotin lähettää kullekin kaiuttimelle testiäänet, jotka mikrofoni noutaa. Kaiuttimien asennusohjelma laskee kaiuttimien koon ja etäisyyden kuuntelupaikasta. Sitten se laskee jakosuodon (pisteen, jossa matalat taajuudet lähetetään subwooferiin ja keski- ja korkeat taajuudet muille kaiuttimille) ja kanavatason säädöt.
 • Monivyöhykeyhteys ja -ohjaus ohjaavat kahta tai useampaa ääni- tai ääni- / videojärjestelmää muissa huoneissa suoran vahvistuksen tai ulkoisten vahvistimien avulla.
 • Ethernet- ja Wi-Fi-yhteydet luovat yhteyden kotiverkon reitittimeen suoratoistamaan Internetistä ja pääsemään mediatiedostoihin tietokoneilla ja muilla yhteensopivilla laitteilla.
 • Internet-suoratoisto tarjoaa pääsyn Internet-radioon ja muihin Internet-pohjaisiin musiikin suoratoistopalveluihin.
 • Langaton monihuoneääni antaa joillekin kotiteatterivastaanottimille mahdollisuuden lähettää valitut äänilähteet muihin huoneisiin sijoitettuihin langattomiin kaiuttimiin.

Esimerkkejä monihuonealustoista ovat MusicCast (Yamaha), PlayFi (Anthem, Integra, Pioneer) ja HEOS (Denon / Marantz).

 • Jotkut kotiteatterivastaanottimet saattavat tarjota suoratoiston Bluetooth- ja AirPlay-laitteista.
 • Joskus mukana on yksi tai kaksi USB-porttia. Tämä mahdollistaa pääsyn musiikkisisältöön USB-liitettävistä laitteista, kuten flash-asemista.
 • Kaikki kotiteatterivastaanottimet voivat siirtää videosignaaleja yhdistetystä lähteestä televisioon tai videoprojektoriin. Monet tarjoavat lisää videonkäsittely- ja skaalausominaisuuksia, mukaan lukien asetusten säätöjä tai kalibrointitiloja.
 • Musiikin suoratoiston ääniohjaus, musiikin toisto ja valitse asetustoiminnot Alexan tai Google Assistantin avulla.

Esimerkkejä kotiteatterivastaanottimista, katso säännöllisesti päivitettävä luettelo parhaista kotiteatterivastaanottimista, joiden hinta on 399 dollaria tai vähemmän, 400 dollaria – 1 299 dollaria ja 1300 dollaria tai enemmän.

Stereovastaanotin: musiikillisempi kokemus

Edut
 • Suunniteltu musiikille.

 • Keskity kahteen kanavaan vastaamaan stereomusiikkitallenteita.

 • Huomio huippuluokan äänenlaatuun.

 • Yksinkertainen kokoonpano helpottaa musiikkiliitettävyyttä.

Haitat
 • Rajoitettu kahteen kanavaan.

 • Rajoitettu liitettävyys videotuloihin.

Et ehkä tarvitse kotiteatterivastaanottimen ominaisuuksia, jos haluat vain kuunnella musiikkia. Siinä tapauksessa stereovastaanotin voi olla paras vaihtoehto sinulle (ja suosittu monien vakavien musiikin kuuntelijoiden keskuudessa).

Stereovastaanottimen ydinominaisuudet eroavat kotiteatterivastaanottimista kahdella tavalla. Stereovastaanottimessa on tyypillisesti vain kaksi sisäänrakennettua vahvistinta, jotka tarjoavat kaksikanavaisen kaiutinkokoonpanon (vasen ja oikea). Surround-äänen dekoodausta tai käsittelyä ei toimiteta. Stereovastaanottimessa voi olla vain analogiset ääniliitännät.

Valinnaiset stereovastaanottimen ominaisuudet

Aivan kuten kotiteatterivastaanottimet, stereovastaanottimilla voi olla muita vaihtoehtoja valmistajan harkinnan mukaan. Jotkut lisäominaisuudet ovat samat kuin kotiteatterivastaanottimissa.

A / B-kaiutinliitännät yhdistävät jopa neljä kaiutinta, mutta eivät tuota tilaäänen kuuntelukokemusta. B-kaiuttimet peilaa pääkaiuttimia ja käyttävät virtaa kahdesta samasta vahvistimesta. Tämä tarkoittaa, että puolet tehosta menee jokaiselle kaiuttimelle.

A / B-kaiutinvaihtoehto on hyödyllinen, kun kuuntelet samaa äänilähdettä toisessa huoneessa tai kun tarvitset enemmän kattavuutta suuressa huoneessa.

Vyöhykkeen 2 toiminta esivahvistinlähtöjen kautta voidaan tarjota, mutta se vaatii yhteyden ulkoisiin vahvistimiin.

Toisin kuin A / B-kaiutinkokoonpano, jos Zone 2 -vaihtoehto sisältyy, eri äänilähteitä voidaan lähettää pää- ja kauko-stereojärjestelmien asetuksiin.

Valittuja stereovastaanottimia mainostetaan nelikanavaisina vastaanottimina. Vaikka näissä vastaanottimissa on neljä sisäänrakennettua vahvistinta, kolmas ja neljäs kanava ovat vasemman ja oikean pääkanavan vahvistimien peilejä. Tämä ominaisuus on käytännöllinen siinä mielessä, että se käyttää kaiuttimia toisessa paikassa jakamatta virtaa kahdesta päävahvistimesta, kuten tapahtuisi käytettäessä A / B-kytkintä tai kytkettäessä ulkoista vahvistinta, kuten Zone 2 -toiminnon tapauksessa.

Nelikanavainen stereovastaanotin voi tai ei välttämättä pysty lähettämään eri lähteitä kuhunkin kaiutinsarjaan.

Joissakin stereovastaanottimissa on subwooferin esivahvistinlähtö. Tämä mahdollistaa kompaktien pääkaiuttimien käytön yhdessä subwooferin kanssa äärimmäisen matalien taajuuksien toistamiseksi.

Tämän tyyppiseen kokoonpanoon viitataan 2.1-kanavan asetuksina.

Useimmat stereovastaanottimet tarjoavat kuulokeliitännän yksityistä kuuntelua varten.

Vaikka se on poistettu monista stereovastaanottimista CD-levyjen käyttöönoton jälkeen, erillisen phono / levysoitinliitännän sisällyttäminen on palannut vinyyli-levyjen toiston suosion elpymisen vuoksi.

Digitaaliset optiset ja digitaaliset koaksiaaliset audiotulot tarjoavat joustavuutta ääniliitännälle CD-soittimille, DVD-soittimille, Blu-ray-soittimille, mediavirtaimille sekä kaapeli- ja satelliittilaatikoille.

Toisin kuin kotiteatterivastaanotin, stereovastaanottimien digitaaliset koaksiaaliset ja optiset liitännät eivät voi siirtää Dolby Digital- tai DTS-surround-äänimuotoisia signaaleja. Stereovastaanottimessa olevat liitännät välittävät vain kaksikanavaisia ​​PCM-audiosignaaleja.

Aivan kuten langaton monihuoneääni on lisäominaisuus joissakin kotiteatterivastaanottimissa, on myös rajoitettu määrä stereovastaanottimia, jotka tarjoavat tämän vaihtoehdon. Yksi esimerkki on MusicCast-alusta, joka on saatavana joillekin Yamaha-stereovastaanottimille.

Jotkut stereovastaanottimet sisältävät Ethernet- ja Wi-Fi-yhteyden musiikin suoratoistopalvelujen ja lähiverkkolaitteiden käyttämiseen. Bluetooth voidaan myös suoratoistaa musiikkia yhteensopivista älypuhelimista ja tableteista. Lisäksi USB-liitäntä musiikkisisältöön, joka on tallennettu flash-asemaan, voi olla mukana.

Vaikka stereovastaanottimet on suunniteltu musiikin kuunteluun, jotkut tarjoavat videoyhteydet mukavuuden vuoksi. Saatat löytää stereovastaanottimen, joka tarjoaa analogisen (komposiitti) tai HDMI-yhteyden, vaikka tämä on harvinaista. Näissä stereovastaanottimissa videoliitännät ovat vain läpikulkumukavuutta varten.

Stereovastaanotin ei tarjoa videonkäsittely- tai skaalausominaisuuksia. Kaikki HDMI-yhteensopivaan stereovastaanottimeen siirretty ääni on rajoitettu kaksikanavaiselle PCM: lle.

Lopullinen tuomio

Kotiteatteri ja stereovastaanottimet tarjoavat erinomaiset keskukset kodin viihdekokemukseen, mutta kullakin on oma roolinsa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun on ostettava molemmat tarpeidesi täyttämiseksi.

Vaikka kotiteatterivastaanotin on optimoitu tilaäänelle ja videolle, se voi toimia myös kaksikanavaisessa stereotilassa. Tämä mahdollistaa vain perinteisen musiikin kuuntelun.

Kun kotiteatterivastaanotin toimii kaksikanavaisessa stereotilassa, vain vasen ja oikea etukaiutin (ja ehkä subwoofer) ovat aktiivisia.

Jos haluat vain äänentoistojärjestelmän vakavaan musiikin kuunteluun (tai keskittimen toiseen huoneeseen) etkä tarvitse kotiteatterivastaanottimen tarjoamia video-lisäominaisuuksia, stereovastaanotin ja hyvä pari kaiuttimia voivat olla vain lippu .

Kaikilla kotiteatteri- tai stereovastaanottimilla ei ole samanlaisia ​​ominaisuuksia. Tuotemerkistä ja mallista riippuen ominaisuusvalikoima voi olla erilainen. Kun ostat, tarkista kotiteatterin tai stereovastaanottimen ominaisuuksien luettelo ja hanki kuunteluesittely, jos mahdollista, ennen ostopäätöksen tekemistä.