Skip to content

Opas tietokoneverkkojen X.25: een

29 de kesäkuu de 2021

X.25 oli vakiopaketti protokollia, joita käytettiin pakettikytkentäiseen tiedonsiirtoon suuralueverkossa – WAN. Protokolla on sovittu menettelytapasarja. Kaksi laitetta, jotka seuraavat samoja protokollia, voivat ymmärtää toisiaan ja vaihtaa tietoja.

X.25: n historia

X.25 kehitettiin 1970-luvulla kuljettamaan puhetta analogisten puhelinlinjojen – puhelinverkkojen – kautta ja on yksi vanhimmista pakettikytkentäisistä palveluista. Tyypillisiä X.25-sovelluksia olivat pankkiautomaatti- ja luottokorttiverkkoverkot. X.25 tuki myös useita keskusyksikköpääte- ja palvelinsovelluksia. 1980-luku oli X.25-tekniikan kukoistus, kun julkiset tietoverkot Compuserve, Tymnet, Telenet ja muut käyttivät sitä. 90-luvun alussa monet X.25-verkot korvattiin Frame Relay: llä Yhdysvalloissa. Jotkut vanhemmat julkiset verkot Yhdysvaltojen ulkopuolella jatkoivat X.25: n käyttöä viime aikoihin asti. Useimmat verkot, jotka tarvitsivat kerran X.25: n, käyttävät nyt vähemmän monimutkaista Internet-protokollaa. X-25: tä käytetään edelleen joissakin pankkiautomaateissa ja luottokorttien vahvistusverkoissa.

X.25 Rakenne

Jokainen X.25-paketti sisälsi jopa 128 tavua tietoa. X.25-verkko käsitteli pakettikokoonpanoa lähdelaitteessa, jakelua ja kokoamista määränpäässä. X.25-pakettitoimitustekniikka sisälsi paitsi vaihtamisen ja verkkokerroksen reitityksen, myös virheiden tarkistuksen ja uudelleenlähetyslogiikan, jos toimitusvika ilmenee. X.25 tuki useita samanaikaisia ​​keskusteluja multipleksoimalla paketteja ja käyttämällä virtuaalisia viestintäkanavia. X.25 tarjosi kolme peruskerrosta protokollia:

  • Fyysinen kerros
  • Datalinkkikerros
  • Pakettikerros

X.25 on ennen OSI-viitemallin päivämäärää, mutta X.25-kerrokset ovat analogisia OSI-vakiomallin fyysisen kerroksen, datalinkkikerroksen ja verkkokerroksen kanssa. Kun Internet-protokolla (IP) hyväksyttiin laajasti yritysverkkojen vakiona, X.25-sovellukset siirtyivät halvempiin ratkaisuihin käyttämällä IP: tä verkkokerrosprotokollana ja korvaamalla X.25: n alemmat kerrokset Ethernetillä tai uusilla ATM-laitteistoilla.