Skip to content

Opi Linux-komento – gawk

19 de heinäkuu de 2021

Linux-ohjelma gawk on awk-ohjelmointikielen GNU-toteutus. Käyttää gawk muuttaa tekstitiedostoja kuvioiden perusteella sen sijaan, että kirjoittaisit monimutkaisia ​​komentosarjoja muilla kielillä saman tehtävän suorittamiseksi. Jakelustasi riippuen gawk ei voi asentaa oletuksena – käytä joko awk tai asenna se jakelusi ohjelmistovarastosta.

Mitä ”gawk” tekee

Pähkinänkuoressa, awk ja gawk kehottaa komentotulkkia suorittamaan komentosarjan tekstitiedostoja vastaan. Nämä komennot liittyvät tekstiasiakirjan tiettyjen osien muokkaamiseen tai purkamiseen. Kieli on suora, mutta yksityiskohtainen. Katso täydelliset käyttöohjeet ja syntaksit online-käyttöoppaasta. gawk hyödyllisyys on toiminnallisesti vastaava awk. Vuonna 1977 alkuperäinen awk vapautettu; vuonna 1988, gawk julkaistiin, joka laajeni alkuperäiseen ilmaisten ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen GNU-projektin hengessä.

Esimerkki käytöstä

Tyypillinen käyttö gawk käyttää määritettyä ohjelmaa yhtä tai useampaa syötetiedostoa vastaan. Paradigma näyttää tältä: gawk program file1 file2 …

Tässä tapauksessa, ohjelmoida viittaa tiettyyn komentosarjaan, joka suorittaa tietyn toiminnon, jota sovelletaan tiedosto 1, tiedosto 2jne. Yleensä ohjelmoida on yksinkertainen komentosarja, joka skannaa jokaisen rivin tiedosto 1 etsii mallia ja kun se löytää sen, se suorittaa komennon. Lähtö tulostuu yleensä vakiotulosteeseen, ellei ohjelmallisesti ohjata tai siirretä uuteen tiedostoon.