Skip to content

Opi muuntamaan sirontakaavio Excel-aikajanalle

21 de maaliskuu de 2021

Jos suunnittelet projektia tai kirjaat vain tapahtumia, oppiminen aikajanan luomisesta Excelissä voi olla valtava apu. Aikajana voi auttaa sinua seuraamaan kaikkea tärkeistä virstanpylväistä pienempiin, yksityiskohtaisempiin tapahtumiin aikajanalla, jota yrität seurata.

Käyttämästäsi Excel-versiosta riippuen on sekä helppo tapa että hieman osallistuvampi tapa luoda aikajana Exceliin.

Tämän opetusohjelman tiedot koskevat Excel 2019, Excel 2016, Excel 2013, Excel 2010 ja Excel for Mac.

Luo Excel-aikajanan älykäs grafiikka

Excelissä on valmiiksi tehty grafiikka, jonka avulla voit luoda aikajanan Excelissä. Tämä grafiikka on osa Excelin SmartArt-kokoelmaa, ja sitä on erittäin helppo käyttää.

SmartArt-aikajana on yksinkertainen tapa luoda yleinen aikajana, jonka voit lisätä mihin tahansa Excel-taulukkoon. Se ei kuitenkaan salli sinun nimetä jokaisen pisteen dynaamisesti käyttämällä laskentataulukon aluetta. Sinun on annettava tarra jokaiselle aikajanapisteelle manuaalisesti. Tämän vuoksi SmartArt-aikataulut ovat parhaita lyhyemmille aikatauluille.

Tämä menetelmä toimii vain Excel 2019: n tai Excel 365: n kanssa.

 1. Luo SmartArt-aikajana valitsemalla Lisää valikosta ja Kuvat ryhmän valinta Älytaide.

 2. vuonna Valitse SmartArt-grafiikka -ikkunassa Prosessi vasemmasta ruudusta. Näet kaksi aikajanavaihtoehtoa; Perusajat ja Ympyrä-aksentti-aikajana. Perusajat ovat paras perinteiselle yhden rivin aikajanalle, jonka useimmat ihmiset tuntevat. Ympyrä-aksentti-aikajana näyttää ympyrät jokaiselle tehtävälle järjestettynä peräkkäin. Tämä vaihtoehto tarjoaa ainutlaatuisemman tyylin aikajanallesi. Valitse yksi näistä vaihtoehdoista ja valitse sitten OK.

 3. Tekstikentässä, joka sanoo Kirjoita teksti tähän, voit kirjoittaa tarran kullekin aikajanan pisteelle. Tämä on manuaalinen prosessi, joten se on parasta lyhyemmille aikatauluille, joissa ei ole liikaa elementtejä.

 4. Kun valitset minkä tahansa solun laskentataulukosta, syöttöruutu katoaa. Voit muokata aikajanaa milloin tahansa tulevaisuudessa lisäämällä siihen muita merkintöjä vain valitsemalla se ja toistamalla yllä oleva prosessi.

Excelin SmartArt-aikataulut ovat täydellisiä luomaan erittäin nopeita, pieniä aikatauluja, joiden avulla voit seurata yksinkertaisia ​​projekteja tai mitä tahansa suunnitelmaa, johon liittyy rajoitettu määrä tapahtumia. Jos kuitenkin hallinnoit suurempaa projektia, jolla on pitkä tehtäväluettelo, tai jos käytät vanhempaa Excel-versiota, alla kuvattu Hajontakaavio-aikajana voi olla parempi vaihtoehto.

Luo Excel-aikajana hajontakaaviosta

Jos sinulla on vanhempi Excel-versio, et onnistu. On edistyksellinen menetelmä, jolla voit muuttaa sirontakäyrät hyvin muotoilluiksi aikatauluiksi.

Scatter Plot in excel antaa sinun piirtää pisteitä kaaviossa peräkkäin. Tämän vuoksi se on ihanteellinen foorumi sinulle, kun haluat tilata tuotteita suoralla linjalla päivämäärän mukaan järjestettynä. Muotoilemalla sirontakaavio oikein voit muuttaa sen hyödylliseksi aikajanan graafiseksi, joka muuttuu dynaamisesti alkuperäisen projektilaskentataulukon tehtävien ja päivämäärien perusteella.

Tämä prosessi vie hieman enemmän aikaa kuin yllä oleva aikajanavaihtoehto, mutta loppujen lopuksi voit muokata sitä paremmin käyttöösi.

Tämä menetelmä aikajanan luomiseksi sirontakaaviosta toimii, jos käytät mitä tahansa Excelin versiota, joka on uudempi kuin Excel 2007.

 1. Mikä tahansa projekti tarvitsee hyvän aikajanan, mutta ennen kuin aikajanaa voidaan visualisoida, sinun on luotava laskentataulukko, joka sisältää projektin kaikki vaiheet ja eräpäivät. Aloittamiseksi on myös hyvä luoda ”Milestone” -sarake ja arvioida jokaisen virstanpylvään merkitys asteikolla 1-4. Tämä asteikko voi myöhemmin muuttua tapa visualisoida paremmin aikajanaa (katso alla).

 2. Tämä visuaalisen aikajanan luomisen menetelmä sisältää hajontakaavion muuntamisen. Joten aloita korostamalla koko valitsemasi taulukko. Valitse sitten Lisää ja valitse Hajontakaavio alkaen Kaaviot ryhmä.

 3. Valitse seuraavaksi aikajanalle tarkat tiedot napsauttamalla kaaviota hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Valitse Data.

 4. vuonna Selitykset (sarja) ruudussa valitse Muokata.

 5. Aseta kohdistin Valitse X-arvot ja korosta sitten koko sarake, joka sisältää tehtävän eräpäivät koko projektin ajan. Tämä käyttää aikajanan luettelomerkkien yksittäisiä eräpäiviä.

 6. Valitse seuraavaksi Valitse Y-arvot -kenttään ja korosta koko sarake, joka sisältää tehtävän virstanpylväsluokitukset jokaiselle tehtäväkohteelle. Nämä määrittävät aikajanan jokaisen pisteen korkeuden. Valitse OK kun olet valmis.

 7. Tässä vaiheessa sinulla on melko hyvä aikajana, mutta sinun on vielä tehtävä ylimääräinen muotoilu, jotta aikajanan päivämäärät ja tehtävät näkyvät selkeämmin.

 8. Valitse + -kuvake kaavion oikeassa yläkulmassa Kaavioelementit valintaikkuna. Poista valinta Kaavion otsikko ja Ruudukkoviivat antaa aikajanalle puhtaamman ilmeen.

 9. Valitse seuraavaksi nuoli Kirveetja poista valinta Ensisijainen pystysuora poistaaksesi pystyakselin tarrat aikajanalta. Tämä muuttaa aikajanan vain vaakasuoraksi viivaksi, jossa on päivämäärät ja yksittäiset tehtävät, jotka on esitetty pisteinä, joiden korkeus määritetään tehtävän välitavoitteiden arvon perusteella.

 10. Vielä sisään Kaavioelementit, valitse Virhepalkit poista virhepalkit jokaiselle pisteelle. Nämä palkit muuttuvat pystyviivoiksi jokaiselle aikajanan tehtäväkohteelle. Mutta näiden pystysuorien viivojen luomiseksi sinun on alustettava uudelleen virhepalkkien näyttäminen.

 11. Voit tehdä tämän napsauttamalla kaavion ala-akselia hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Alusta akseli.

 12. Valitse vieressä oleva pudotusvalikko Akselivaihtoehdot ja valitse X virhepalkit valinta.

 13. Valitse näissä vaihtoehdoissa Ei viivaa. Tämä poistaa vaakasuoran viivan kustakin aikajanan pisteestä, ja vain pystyviiva pysyy.

 14. Seuraavaksi haluat, että pystyviiva ulottuu vain jokaiselle aikajanan pisteelle, mutta ei korkeammalle. Tätä varten sinun on muokattava Y-virhepalkkeja. Napsauta hiiren kakkospainikkeella kaavion ala-akselia uudelleen ja valitse Alusta akseli. Valitse Akselivaihtoehdot ja valitse Y-virhepalkit pudotusvalikosta.

 15. Valitse pylväsdiagrammin kuvake ja muuta Suunta valinta Miinus. Alla Virhemäärä, valitse Prosenttiosuusja vaihda kentäksi 100%. Nämä muutokset saavat pystysuoran viivan pysähtymään aikajanan pisteessä. Se myös venyttää pystysuoraa ”virheviivaa” akselista aina pisteisiin asti.

 16. Nyt aikajanasi näyttää olevan alla oleva, aikajanan pisteet on jaettu päivämäärän mukaan ja pystysuora viiva ulottuu kyseisestä tehtäväpäivästä aina itse aikajanan pisteeseen.

 17. Jokainen aikajanan piste ei kuitenkaan ole kovin kuvaava. Se näyttää vain aikajanan virstanpylvään arvon, jonka olet antanut jokaiselle pisteelle. Sen sijaan sinun on merkittävä jokainen piste tehtävän nimellä.

 18. Voit tehdä tämän palaamalla Akseliasetukset-pudotusvalikkoon ja valitsemalla Tietotarrat.

 19. Näet Data Label Range -ruudun. Valitse Data Label Range -kenttään ja valitse sitten solualue, jossa on tehtävän kuvaukset. Valitse OK saada valmiiksi.

 20. Nyt näet, että kaikki tehtävän kuvaukset näkyvät kunkin pisteen tietotunnisteina. Kuten näette, vaikka tämä tekee jokaisesta pisteestä kuvaavamman, se luo myös hieman sotkua aikajanallesi.

 21. Aloitat tämän korjaamalla muokkaamalla jokaisen tehtäväkohdan virstanpylvään arvoa. Kun muutat virstanpylvästä, se lisää tai laskee kyseisen pisteen korkeutta aikajanalla.

 22. Vaikka tämä tekee hyvää työtä aikajanan järjestämisessä, et välttämättä pysty jakamaan aikajanan pisteitä perusteellisesti niin, että aikajana on selkeä. Avaa Akselivaihtoehdot uudelleen ja valitse pylväsdiagrammin kuvake. Alla Rajat, säädä Minimi ja Maksimi kentät. Lisääntyvä Minimi siirtää ensimmäisen virstanpylvään lähemmäksi aikajanan vasenta reunaa. Lasku Maksimi siirtää viimeisen virstanpylvään aikajanasi oikeaan reunaan.

 23. Kun olet tehnyt kaikki nämä säädöt, aikajanasi tulee olla hyvin järjestetty, ja jokaiselle tehtävän tunnisteelle on jätettävä tilaa. Nyt sinulla on aikajana, joka näyttää selvästi projektin kokonaisajan ja kunkin virstanpylvään päivämäärän alusta loppuun.

 24. Kuten näette, sirontakaavion käyttäminen vie hieman enemmän vaivaa informatiivisen aikajanan suunnittelussa, mutta loppujen lopuksi vaivalla saadaan hyvin suunniteltu aikajana, jota kaikki arvostavat.