Skip to content

OSI-mallin käyttöopas

18 de heinäkuu de 2021

Avoimien järjestelmien yhteenliittämisen vertailumalli on ollut olennainen osa tietokoneverkon suunnittelua sen ratifioinnista vuonna 1984. OSI on abstrakti malli siitä, kuinka verkkoprotokollien ja laitteiden tulisi viestiä ja toimia yhdessä. OSI-malli on kansainvälisen standardointijärjestön (ISO) ylläpitämä teknologiastandardi. Vaikka monet nykypäivän tekniikoista eivät ole täysin standardin mukaisia, se on edelleen hyödyllinen johdanto verkkoarkkitehtuurin tutkimukseen.

OSI-mallipino

OSI-malli jakaa tietokoneiden välisen viestinnän monimutkaisen tehtävän, jota kutsutaan perinteisesti verkkotyö, sarjaksi vaiheita, jotka tunnetaan nimellä kerroksia. OSI-mallin kerrokset järjestetään alimmasta kerroksesta korkeimpaan. Nämä kerrokset käsittävät yhdessä OSI-pinon. Pino sisältää seitsemän kerrosta kahdessa ryhmässä:

Yläkerrokset:

  • 7: Sovellus
  • 6: Esitys
  • 5: Istunto

Alemmat kerrokset:

  • 4: Kuljetus
  • 3: Verkko
  • 2: Tietolinkki
  • 1: Fyysinen

OSI-mallin ylemmät kerrokset

OSI nimeää pinon sovellus-, esitys- ja istuntovaiheet ylemmät kerrokset. Yleisesti ottaen näiden kerrosten ohjelmistot suorittavat sovelluskohtaisia ​​toimintoja, kuten tietojen muotoilu, salaus ja yhteyden hallinta. Esimerkkejä OSI-mallin ylemmän tason tekniikoista ovat HTTP, SSL, SCP, NetBIOS, SMTP, FTP, RPC, DNS ja NFS.

OSI-mallin alemmat kerrokset

Jäljellä oleva alemmat kerrokset OSI-mallin versiot tarjoavat primitiivisempiä verkkokohtaisia ​​toimintoja, kuten reititys, osoitteet ja vuonohjaus. Esimerkkejä alemman kerroksen tekniikoista OSI-mallissa ovat TCP, UDP, IP, Ethernet, RDP, ICMP, IPsec, IPv4 ja IPv6, RIP, merkkirengas, Bluetooth, USB, DSL ja GSM.

Käytännön esimerkki OSI-mallista

OSI-mallin seitsemän tasoa toimivat yhdessä yksi kerrallaan täyden tehtävän suorittamiseksi. Kaikki tämä työ tapahtuu tietysti kulissien takana, joten vaikka käyttäisit OSI-mallin konseptia, et ehkä edes ymmärrä sitä. Esimerkiksi kun tietokoneesi pyysi tätä verkkosivua, laite on saattanut käyttää Ethernet-yhteyttä tiedon välittämiseen reitittimen kautta, ja pyyntö laskeutui lopulta HTTP-palvelimeen, jolla sivu sijaitsee. Tässä esimerkissä OSI-mallia käytettiin alemmista kerroksista ylempiin kerroksiin kerroksesta seitsemään.

OSI-mallin edut

Erottamalla verkkoviestintä pienemmiksi loogisiksi paloiksi OSI-malli yksinkertaistaa verkkoprotokollien suunnittelua. OSI-malli on suunniteltu varmistamaan, että erityyppiset laitteet (kuten verkkosovittimet, keskittimet ja reitittimet) ovat kaikki yhteensopivia, vaikka ne olisivat eri valmistajien rakentamia. Esimerkiksi yhden verkkolaitetoimittajan tuote, joka toteuttaa OSI Layer 2 -toiminnot, on paljon todennäköisemmin yhteensopiva toisen toimittajan OSI Layer 3 -tuotteen kanssa, koska molemmat toimittajat seuraavat samaa mallia. OSI-malli tekee myös verkkomalleista laajennettavissa, koska uusia protokollia ja muita verkkopalveluja on yleensä helpompi lisätä kerrostettuun arkkitehtuuriin kuin monoliittiseen. Katso nämä yleiset OSI-mallia koskevat kysymykset ja vastaukset saadaksesi lisätietoja.