Skip to content

Ota tiedostojen ja tulostimien jakaminen käyttöön tai poista se käytöstä Windowsissa

15 de kesäkuu de 2021

Windows 95: n jälkeen Microsoft on tukenut tiedostojen ja tulostimien jakamista. Tämä verkko-ominaisuus on erityisen hyödyllinen kotiverkkoissa, mutta se voi olla turvallisuusongelma julkisissa verkoissa. Alla on ohjeet ominaisuuden käyttöönotosta, jos haluat jakaa tiedostoja ja tulostimen käyttöoikeuksia verkon kanssa, mutta voit myös poistaa tiedostojen ja tulostimien jakamisen käytöstä, jos se koskee sinua. Vaiheet tiedostojen ja tulostimien jakamisen ottamiseksi käyttöön tai poistamiseksi käytöstä ovat hieman erilaiset Windows 10/8/7, Windows Vista ja Windows XP: ssä, joten kiinnitä erityistä huomiota eroihin, kun heitä kutsutaan. Tämän artikkelin ohjeet koskevat Windows 10, 8, 7, Vistaa ja XP: tä.

Ota tiedostojen ja tulostimien jakaminen käyttöön tai poista se käytöstä Windows 10, 8 ja 7 -käyttöjärjestelmissä

 1. Avaa Ohjauspaneeli. Nopein tapa on avata Juosta -valintaikkuna Voittaa + R näppäimistöyhdistelmä ja kirjoita komento hallinta ja paina Tulla sisään.

 2. Valitse Verkko ja Internet jos tarkastelet luokkia Ohjauspaneelissa, tai siirry vaiheeseen 3, jos näet vain joukon Ohjauspaneelin sovelmakuvakkeita.

  Verkon ja Internetin valitseminen Windowsissa.

 3. Avata Verkko-ja jakamiskeskus.

  Verkko- ja jakamiskeskus on korostettu.

 4. Valitse vasemmasta ruudusta Muuta jakamisen lisäasetuksia. Tässä luetellaan käyttämäsi verkot. Jos haluat poistaa tiedostojen ja tulostimien jakamisen käytöstä julkisessa verkossa, avaa kyseinen osa. Muussa tapauksessa valitse toinen.

  Jakamisen lisäasetusten muuttaminen Windowsissa.

 5. Etsi Tiedostojen ja tulostimien jakaminen ja säädä vaihtoehtoa valitsemalla joko Ota tiedostojen ja tulostimien jakaminen käyttöön tai Poista tiedostojen ja tulostimien jakaminen käytöstä. Jotkin muut jakamisvaihtoehdot saattavat olla käytettävissä myös täällä, Windows-versiostasi riippuen. Näihin voi sisältyä vaihtoehtoja julkisen kansion jakamiseen, verkon löytämiseen, kotiryhmään ja tiedostojen jakamiseen.

  Tiedostojen ja tulostimien jakamisasetukset Windowsissa.

 6. Valita Tallenna muutokset.

  Muutosten tallentaminen Windowsin Ohjauspaneelissa.

Yllä olevien vaiheiden avulla voit hallita tarkemmin tiedostojen ja tulostimien jakamista, mutta voit myös ottaa ominaisuuden käyttöön tai poistaa sen käytöstä Ohjauspaneeli > Verkko ja Internet > Verkkoyhteydet. Napsauta hiiren kakkospainikkeella verkkoyhteyttä ja siirry Ominaisuudet ja sitten Verkostoituminen välilehti. Valitse tai poista valinta Tiedostojen ja tulostimien jakaminen Microsoft Networksille.

Ota tiedostojen ja tulostimien jakaminen käyttöön tai poista se käytöstä Windows Vistassa ja XP: ssä

 1. Avaa Ohjauspaneeli.

 2. Valita Verkko ja Internet (Vista) tai Verkko- ja Internet-yhteydet (XP), jos olet kategorianäkymässä, tai siirry vaiheeseen 3, jos näet Ohjauspaneelin sovelmakuvakkeet.

 3. Valitse Windows Vistassa Verkko-ja jakamiskeskus. Valitse Windows XP: ssä Verkkoyhteydet ja siirry sitten vaiheeseen 5.

 4. Valitse vasemmasta ruudusta Hallitse verkkoyhteyksiä.

 5. Napsauta hiiren kakkospainikkeella yhteyttä, jonka tulostimen ja tiedostojen jakamisen pitäisi olla päällä tai pois päältä, ja valitse Ominaisuudet.

 6. vuonna Verkostoituminen (Vista) tai Kenraali (XP) -välilehti yhteyden ominaisuuksista, valitse tai poista valinta ruudusta Tiedostojen ja tulostimien jakaminen Microsoft Networksille.

 7. Klikkaus OK tallentaa muutokset.