Skip to content

OXO eli Noughts and Crosses – Ensimmäinen videopeli

16 de heinäkuu de 2021

Keskustelu ensimmäisestä videopelistä käydään usein Willy Higinbothamin välillä Tennis kahdelle (1958), Avaruussota! (1961) tai Pong (1972), mutta grafiikkapohjainen tietokonepeli OXO (alias Ristinolla) edeltää niitä kaikkia. Miksi OXO niin usein unohdetaan? Koska se perustettiin ensimmäisen kerran vuonna 1952, se näytettiin vain Cambridgen yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille.

OXOn perusteet

  • Vuosi: 1952.
  • Luonut ja ohjelmoinut Alexander Sandy Douglas.
  • Alusta: Automaattinen viivästystallennuksen automaattinen laskin (EDSAC).
  • Historiallinen merkitys: Ensimmäinen grafiikkaan perustuva tietokone- ja videopeli.

Historia

Vuonna 1952 Cambridgen yliopiston opiskelija Alexander Sandy Douglas työskenteli tohtorinsa ansaitsemiseksi. Hänen opinnäytetyönsä keskittyi ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutukseen, ja hän tarvitsi esimerkin teoriansa todistamiseksi. Tuolloin Cambridgessa asui ensimmäinen tallennetun ohjelman tietokone Automaattinen viivästystallennuksen automaattinen laskin (EDSAC). Tämä antoi Douglasille täydellisen mahdollisuuden todistaa havainnot ohjelmoimalla yksinkertaisen pelin koodi, jossa pelaaja voi kilpailla tietokonetta vastaan. Pelin varsinainen ohjelma luettiin Punched Tape (alias Input Tape), paperiliuska, johon oli lävistetty lukuisia reikiä. Reikien sijainti ja reikien määrä lukisi koodina EDSAC, ja käännetty oskilloskoopin katodisädeputken lukemiseen interaktiivisena pelinä. Douglasin projekti oli menestys ja siitä tuli ensimmäinen videopeli ja graafinen tietokonepeli, mutta se oli myös yksi todellisen tekoälyn ensimmäisistä (vaikkakin primitiivisistä) sovelluksista. Tietokoneen liikkeet reaktiona pelaajan liikkeeseen eivät olleet satunnaisia ​​tai ennalta määriteltyjä, vaan ne tehtiin kokonaan tietokoneen harkinnan mukaan. OXO on usein unohdettu tekoälyn saavutusten takia, koska tekoälyn tutkimuksesta ei tullut kelvollinen tiede vasta vuonna 1958, jolloin tutkija John McCarthy loi termin.

Peli

OXO on sähköinen versio Ristinolla (olla nimeltään Ristinolla Iso-Britanniassa). Samanlainen kuin ensimmäinen elektroninen peli, Katodisädeputken huvilaite (1947), OXO: t grafiikat näytettiin katodisädeputkessa, joka oli kytketty EDSAC tietokone. Grafiikka koostui suurista pisteistä, jotka muodostivat pelikentän poikkiluukut, sekä O- ja X-soittimen grafiikoista. Peli vastusti pelaajaa tietokonetta vasten, jolloin pelaaja oli ”X” ja EDSAC ”O”: na. Pelaaja teki liikkeet valitsemalla neliön, jolla oli ”X”, soittamalla vastaavan numeronsa EDSAC: t puhelinvalinta. Puhelinnumeroa käytettiin näppäimistönä syötettäessä numeroita ja ohjeita tietokoneeseen.

Hauskoja faktoja OXO: sta

  • Alexander Sandy Douglasin opinnäytetyö oli menestys ja ansaitsi hänelle tohtorin tutkinnon. ja aloittaessaan uransa tieteessä hän ei kuitenkaan koskaan enää ohjelmoi toista video- tai tietokonepeliä.
  • Siitä huolimatta OXO oli ensimmäinen video / tietokonepeli, se jätettiin tuolloin lähes kokonaan huomiotta. Oli vain yksi EDSAC olemassa oleva tietokone, joka sijaitsi Cambridgen yliopistossa, eikä sitä koskaan ollut yleisön saatavilla.
  • Tunnus OXO pidettiin teknisenä demona EDSAC: t ominaisuuksia.