Skip to content

Päällystetyn paperin käytön edut tulosteissasi

20 de maaliskuu de 2021

Paperi, jossa on savi- tai polymeeripäällyste toisella tai molemmilla puolilla päällystetty paperi. Pinnoite voi olla himmeä, kiiltävä, matta tai kiiltävä (valettu). Kaupalliset tulostimet tarjoavat tyypillisesti valikoiman päällystettyjä ja päällystämättömiä papereita käytettäväksi painoprojekteissa. Päällystetty paperi tuottaa terävämpiä ja kirkkaampia kuvia, kun sitä käytetään tulostuksessa, ja sen heijastavuus on parempi kuin päällystämättömällä paperilla. Jopa tylsät ja mattapinnoitetut paperit, jotka eivät ole kovin kiiltäviä, tarjoavat paljon paremman pinnan painamiseen kuin päällystämättömät paperit. Päällystetyt paperit päällystetään yleensä arkin molemmin puolin, mutta päällyste voidaan levittää vain yhdelle puolelle, esimerkiksi käytettäväksi tarrojen kanssa.

Päällystetyt paperityypit

Päällystetyt paperit valmistetaan paperitehtailla, eikä niitä pidä sekoittaa paperiin, joka päällystetään kaupallisessa painotalossa painoprosessin aikana UV-pinnoitteella tai tulvilakalla, jota levitetään painokoneessa linjassa työn tulosteita tai myöhemmin.

  • Kiiltopinnoitettu paperi: Kiiltävä ja tukee suurta kontrastia ja laajempaa väriasteikkoa kuin muut paperityypit. Sitä käytetään usein markkinointimateriaaleihin ja aikakauslehtiin, joissa on paljon värikuvia. Kiiltävä paperi lainaa ”popin” siihen painettuihin värikuviin, joita ei esiinny päällystämättömillä papereilla. Se voi kuitenkin näyttää häikäisyä, mikä tekee tekstistä vaikeampaa lukea.
  • Tylpäällystetty paperi: Parempi valinta, kun kuvat ja teksti ovat molemmat tärkeitä tulostustyössä. Häikäisyn väheneminen himmeällä päällystetyllä paperilla tekee tekstistä helppolukuisen, kun taas päällystetty pinta tarjoaa sileän, korkealaatuisen pohjan kuvan toistoon.
  • Mattapinnoitettu paperi: Samoin kuin himmeästi päällystetty, se on hieman kevyempi ja vähemmän kiiltävä kuin matta paperi. Laadun kannalta se on vähiten palkkio päällystetyistä osakkeista, ja se on yleensä halvin seurauksena.
  • Valupäällystetty paperi: Erittäin kiiltävä paperi. Pinta on erinomainen kuvien toistoa varten ja sopii erinomaisesti leikkaamiseen. Raskaalla pinnoitteella on kuitenkin taipumus halkeilla, joten sitä ei suositella painetulle kappaleelle, jonka on taittuttava. Paperia on vaikeampaa työskennellä ja se on huomattavasti kalliimpaa kuin muut päällystetyt paperit.

Kun päällystetty paperi on edullinen

Päällystetty paperi antaa kiiltävän, ammattimaisen kosketuksen aikakauslehtiin ja vastaaviin julkaisuihin. Päällystetty paperi kestää likaa ja kosteutta ja vaatii vähemmän mustetta tulostamiseen, koska se ei ime. Koska muste pyrkii istumaan paperin päälle eikä imeydy siihen, kuvat ovat teräviä. Päällystetyt paperit ovat yleensä painavampia kuin päällystämättömät paperit, mikä lisää painotusta painotyöhön.

Koska päällystetty paperi on sileämpi ja sillä on parempi musteen pidättyvyys – vähemmän imukykyinen – kuin päällystämättömällä paperilla, se soveltuu paremmin tietyntyyppisiin viimeistelytekniikoihin, kuten tulva- tai pistelakoihin tai muihin viimeistelypinnoitteisiin.

Pinnoitetun ja päällystämättömän paperin erot

Päällystetty paperi voi olla erittäin kiiltävä tai sillä voi olla vain hienovarainen kiilto valinnan mukaan. Monien päällystettyjen paperien päällyste tarkoittaa, että et voi kirjoittaa sille mustekynällä, joten älä valitse sitä täytettäville lomakkeille – käytä sen sijaan päällystämätöntä paperia.

Päällystämätön paperi ei ole yhtä sileä kuin päällystetty paperi, mutta sitä käytetään laajemmin, vaikka se on imukykyisempi ja vaatii yleensä enemmän mustetta kuvan tulostamiseen. Päällystämättömät paperit ovat paras valinta kirjelomakkeille, kirjekuorille ja lomakkeille, jotka on painettava tai kirjoitettava. Päällystämättömällä paperilla on laajempi valikoima viimeistelyjä ja värejä kuin päällystetyllä paperilla, ja useimmissa tapauksissa päällystämätön paperi on halvempaa kuin päällystetty paperi.