Skip to content

S-VHS ja S-Video eivät ole samat – selvitä miksi

20 de maaliskuu de 2021

Vaikka videotallennus on jo kauan sitten ollut digitaalinen, ja enemmän videotallennuksia kotona tehdään joko DVD: llä tai DVR-kiintolevyllä, käytössä on edelleen monia videonauhureita, vaikka ne on virallisesti lopetettu. Yhden tyyppistä videonauhuria, jota jotkut kuluttajat edelleen käyttävät, kutsutaan S-VHS-videonauhuriksi – kutsutaan myös nimellä Super VHS.

Yksi S-VHS-videonauhureiden ominaisuuksista on, että niissä on S-Video-yhteys. Nimien samankaltaisuudesta huolimatta S-VHS ja S-Video eivät kuitenkaan ole synonyymejä tekniikoita.

Kuinka S-video ja S-VHS eroavat toisistaan

S-VHS on analoginen videonauhojen tallennusmuoto, joka perustuu samaan tekniikkaan kuin tavallinen VHS, kun taas S-Video viittaa analogisen videosignaalin siirtomenetelmään, joka pitää videosignaalin värit ja mustavalko-osat erillään, kunnes se saavuttaa videon näyttölaite (kuten TV tai videoprojektori) tai jokin muu komponentti, kuten toinen S-VHS-videonauhuri, DVD-tallennin tai DVR tallennusta varten.

S-videosignaalit siirretään 4-napaisella videoliitännällä ja kaapelilla, joka eroaa tavallisesta RCA-tyyppisestä kaapelista ja tavallisissa videonauhureissa ja monissa muissa laitteissa käytettävästä liitännästä.

S-VHS-perusteet

S-VHS on VHS: n laajennus, jossa enemmän kuvan yksityiskohtia (tarkkuutta) tallennetaan lisäämällä videosignaalin tallentamiseen käytettävää kaistanleveyttä. Tämän seurauksena S-VHS tuottaa jopa 400 riviä resoluutiota, kun taas vakio VHS tuottaa 240-250 linjaa resoluutiota.

S-VHS-tallenteita ei voi toistaa tavallisella VHS-videonauhurilla, ellei tavallisessa VHS-videonauhurissa ole Quasi-S-VHS-toisto ominaisuus. S-VHS-tallenteiden toisto VHS-videonauhurilla, jolla on Quasi-S-VHS-toistotoiminto, näyttää tallennetun sisällön 240–250 rivin tarkkuudella (tavallaan kuten skaalaus). Toisin sanoen, jotta saat S-VHS-tallenteiden täydellisen toistotarkkuuden, ne on toistettava S-VHS-videonauhurilla.

S-VHS-videonauhureissa on sekä vakio- että S-Video-liitännät. Vaikka S-VHS-tiedot voidaan välittää tavallisten videoliitäntöjen kautta, S-Video-liitännät voivat hyödyntää S-VHS: n paremman kuvanlaadun.

S-videon perusteet

S-Video-ohjelmassa videosignaalin mustavalko- ja väriosat siirretään erillisten nastojen kautta yhteen kaapeliliittimeen. Tämä parantaa värien tasaisuutta ja reunojen laatua, kun kuva näytetään televisiossa tai tallennetaan DVD-tallentimelle tai DV-tallentimelle, jossa on S-Video-tulot, tai S-VHS-videonauhurille, jossa on aina S-Video-tulot.

Vaikka S-VHS-videonauhurit tarjoavat myös tavallisia RCA-tyyppisiä komposiittivideoliitäntöjä, jos käytät näitä liitäntöjä, signaalin väri- ja mustavalko-osat yhdistetään siirron aikana. Tämä johtaa enemmän värivirtauksiin ja pienempään kontrastialueeseen kuin käytettäessä S-Video-liitäntävaihtoehtoa. Toisin sanoen, jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn S-VHS-tallennuksesta ja -toistosta, on parasta käyttää S-videoyhteyksiä.

Syy, että S-VHS ja S-video liittyvät toisiinsa, on se, että S-videoyhteydet esiintyivät ensimmäisen kerran S-VHS-videonauhureissa.

S-VHS-videonauhurit eivät ole ainoa paikka, josta saatat löytää S-Video-yhteyksiä. DVD-soittimet (vanhemmat mallit), Hi8, Digital8 ja MiniDV videokamerat tukevat tyypillisesti S-videoliitäntöjä, samoin kuin joitain digitaalikaapelilaatikoita ja satelliittilaatikoita. Myös monet 1980-luvun puolivälistä vuoteen 2010 valmistetut televisiot sisältävät myös S-videoliitännät, ja voit silti löytää ne joistakin videoprojektoreista. S-videoliitäntöjä ei kuitenkaan löydy tavallisista videonauhureista.

VHS-nauhojen toistaminen S-VHS-videonauhurilla

Vaikka tavalliset VHS-tallenteet eivät ole yhtä tarkkoja kuin S-VHS-tallenteet, tavallisten VHS-nauhojen toistaminen S-VHS-videonauhurilla, jossa on S-videoliitännät, voi antaa sinulle hieman paremman tuloksen värin tasaisuuden ja reunojen terävyyden suhteen, mutta ei resoluutio. Tämä voi näkyä SP (Standard Play) -tallenteissa, mutta koska SLP / EP (Super Long Play / Extended Speed) -tallenteiden laatu on aluksi niin huono, S-Video-liitännät eivät välttämättä paranna näkyviä parannuksia nämä tallenteet.

VHS vs. S-VHS nauhan erot

Resoluution lisäksi toinen ero S-VHS: n ja tavallisen VHS: n välillä on se, että teipin muotoilu on hieman erilainen. Voit käyttää tyhjää S-VHS-nauhaa tavallisessa VHS-videonauhurissa tallentamiseen, mutta tulos on tavallinen VHS-laatuinen tallennus.

Lisäksi, jos käytät tavallista VHS-nauhaa S-VHS-videonauhuriin nauhoittamiseen, tulos on myös tavallinen VHS-laatutallennus.

On kuitenkin olemassa kiertotapa, jonka avulla voit ”muuntaa” tavallisen VHS-nauhan ”S-VHS” -nauhaksi. Tämän prosessin avulla S-VHS-videonauhuri voi tunnistaa nauhan S-VHS-nauhaksi, mutta koska nauhan muotoilu on erilainen, nauhalla tehty tallenne ei silti ole täynnä S -VHS-laatu. Koska nauhalla on nyt ”S-VHS” -tallennus, sitä ei voi enää toistaa tavallisella VHS-videonauhurilla, ellei videonauhurissa ole Quasi-S-VHS-toisto-ominaisuutta.

Toinen kiertotapa on Super VHS-ET (Super VHS Expansion Technology). Tämä ominaisuus ilmestyi tietyissä JVC-videonauhureissa vuosina 1998-2000 ja sallii S-VHS-tallennuksen tavalliselle VHS-nauhalle ilman muutoksia. Nauhoitukset ovat kuitenkin rajoitettuja SP-tallennusnopeuteen, ja kun ne on nauhoitettu, ne ovat toistettavissa nauhoituksen tehneellä videonauhurilla, mutta niitä ei voida toistaa kaikilla S-VHS- tai VHS-videonauhureilla, joissa on Quasi-S-VHS-toisto-ominaisuus. Super VHS-ET -videonauhurit antoivat kuitenkin S-Video-yhteydet hyödyntämään paremmin tallennettua videolaatua.

Valmiiksi nauhoitetut S-VHS-nauhat

Rajoitettu määrä elokuvia (yhteensä noin 50) julkaistiin S-VHS: ssä. Jotkut otsikot sisälsivät:

 • Terän juoksija
 • Kaupungin Slickers
 • Ukkospäiviä
 • Aave
 • Punaisen lokakuun metsästys
 • Indiana Jones ja Tuomion temppeli
 • RoboCop
 • Star Trek II, IV, VI
 • Terminaattori
 • Ylin ase
 • Kun Harry tapasi Sallyn

Jos satut törmäämään S-VHS-elokuvajulkaisuun (ehdottomasti harvinaisuus), voit toistaa sitä vain S-VHS-videonauhurilla. Sitä ei voi toistaa tavallisessa VHS-videonauhurissa, ellei sillä ole Quasi-S-VHS -toisto-ominaisuuksia.

Bottom Line

HD- ja 4K Ultra HD -televisioiden kanssa HDMI on otettu käyttöön standardina useimpien kotiteatterikomponenttien yhdistämiseen.

Analogisten videoformaattien, kuten VHS: n ja S-VHS: n, merkitys on vähentynyt ja uusia VHS- ja S-VHS-videonauhureita ei enää valmisteta, mutta saatat löytää joitain jäljellä olevia varastoja, mukaan lukien DVD-tallentimet / VHS-videonauhurit / DVD-soittimet / VHS-videonauhurit jälleenmyyjien markkinapaikkojen kautta.

Vähentyneen käytön seurauksena S-Video-liittimet on poistettu useimmista televisioista, videoprojektoreista ja kotiteatterivastaanottimista liitäntävaihtoehtona.