Skip to content

Sarakkeiden ja rivien otsikoiden käyttö Excel-laskentataulukoissa

20 de maaliskuu de 2021

Excelissä ja Google Sheetsissä sarakkeen otsikko tai sarakeotsikko on harmaanvärinen rivi, joka sisältää kirjaimet (A, B, C jne.), Joita käytetään laskentataulukon kunkin sarakkeen tunnistamiseen. Sarakeotsikko sijaitsee laskentataulukon rivin 1 yläpuolella.

Rivin otsikko tai rivin otsikko on harmaanvärinen sarake, joka sijaitsee laskentataulukon sarakkeen 1 vasemmalla puolella ja sisältää numerot (1, 2, 3 jne.), Joita käytetään laskentataulukon jokaisen rivin tunnistamiseen.

Sarake- ja riviotsikot ja soluviitteet

Yhdessä sarakkeiden kirjaimet ja rivinumerot kahdessa otsikossa luovat soluviittauksia, jotka tunnistavat yksittäiset solut, jotka sijaitsevat taulukon sarakkeen ja rivin välisessä leikkauspisteessä.

Soluviittauksia – kuten A1, F56 tai AC498 – käytetään laajasti taulukkolaskentaoperaatioissa, kuten kaavoissa, ja kaavioita luettaessa.

Rivi- ja sarakeotsikoiden tulostaminen Excelissä

Oletusarvon mukaan Excel- ja Google-laskentataulukot eivät tulosta näytöllä näkyviä sarake- tai riviotsikoita. Näiden otsikkorivien tulostaminen helpottaa usein tietojen sijainnin seuraamista suurissa, painetuissa laskentataulukoissa.

Excelissä ominaisuuden aktivointi on yksinkertainen asia. Huomaa kuitenkin, että se on kytkettävä päälle jokaiselle tulostettavalle taulukolle. Ominaisuuden aktivointi yhdellä laskentataulukolla työkirjassa ei johda kaikkien laskentataulukoiden rivi- ja sarakeotsikoiden tulostamiseen.

Tällä hetkellä sarakkeiden ja rivien otsikoita ei voida tulostaa Google-laskentataulukoissa.

Sarakkeen ja / tai rivin otsikoiden tulostaminen nykyiselle laskentataulukolle Excelissä:

 1. Klikkaus Sivun asettelu valintanauhan välilehti.
 2. Klikkaa Tulosta -valintaruutu Arkin asetukset aktivoi ominaisuus.

Rivi- ja sarakeotsikoiden ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä Excelissä

Rivi- ja sarakeotsikoita ei tarvitse näyttää tietyllä laskentataulukolla. Syyt niiden poistamiseen käytöstä olisi parantaa laskentataulukon ulkonäköä tai saada ylimääräistä näyttötilaa suurille laskentataulukoille – mahdollisesti otettaessa ruutukaappauksia.

Kuten tulostuksen yhteydessä, rivi- ja sarakeotsikot on kytkettävä päälle tai pois päältä jokaiselle yksittäiselle laskentataulukolle.

Rivi- ja sarakeotsikoiden poistaminen käytöstä Excelissä:

 1. Klikkaa Tiedosto avaa avattava luettelo.
 2. Klikkaus Vaihtoehdot luettelossa avataksesi Excel-asetukset valintaikkuna.
 3. Napsauta valintaikkunan vasemmassa paneelissa Pitkälle kehittynyt.
 4. Napsauta valintaikkunan oikeanpuoleisen ruudun alaosassa olevan Tämän laskentataulukon näyttövaihtoehdot -kohdan vieressä olevaa valintaruutua. Näytä rivi- ja sarakeotsikot vaihtoehto poistaa valintamerkki.
 5. Jos haluat poistaa nykyisen työkirjan ylimääräisten laskentataulukoiden rivi- ja sarakeotsikot käytöstä, valitse toisen laskentataulukon nimi avattavasta ruudusta vieressä Näyttö tämän laskentataulukon otsikon vaihtoehdot ja tyhjennä valintamerkki Näytä rivi- ja sarakeotsikot -valintaruutu.
 6. Klikkaus OK sulje valintaikkuna ja palaa laskentataulukkoon.

Tällä hetkellä sarakkeiden ja rivien otsikoita ei voida poistaa käytöstä Google Sheetsissä.

R1C1 Referenssit vs. A1

Oletusarvoisesti Excel käyttää A1-viittaustyyliä soluviittauksiin. Tuloksena on, kuten mainittiin, sarakkeiden otsikoissa, joissa on kirjaimet jokaisen sarakkeen yläpuolella A-kirjaimella, ja rivin otsikossa, jossa on numerot, jotka alkavat yhdellä.

Vaihtoehtoinen viitejärjestelmä, joka tunnetaan nimellä R1C1-viitteet, on käytettävissä, ja jos se on aktivoitu, kaikkien työkirjojen kaikki laskentataulukot näyttävät sarakkeiden otsikoissa numeroita eikä kirjaimia. Riviotsikoissa näytetään edelleen numeroita kuten A1-viitejärjestelmässä.

R1C1-järjestelmän käytössä on joitain etuja – lähinnä kaavojen suhteen ja kun kirjoitetaan VBA-koodia Excel-makroille.

R1C1-referenssijärjestelmän kytkeminen päälle tai pois päältä:

 1. Klikkaa Tiedosto avaa avattava luettelo.
 2. Klikkaus päällä Vaihtoehdot luettelossa avataksesi Excel-asetukset valintaikkuna.
 3. Napsauta valintaikkunan vasemmassa paneelissa Kaavat.
 4. vuonna Kaavojen käyttö napsauta valintaikkunan oikeanpuoleisen ruudun osiota R1C1-viitetyyli vaihtoehto lisätä tai poistaa valintamerkki.
 5. Klikkaus OK sulje valintaikkuna ja palaa laskentataulukkoon.

Oletusfontin muuttaminen sarakkeessa ja rivin otsikoissa Excelissä

Aina kun uusi Excel-tiedosto avataan, rivi- ja sarakeotsikot näytetään työkirjan oletusarvoisella Normal-tyylillä. Tämä Normaali-tyylinen fontti on myös oletusfontti, jota käytetään kaikissa laskentataulukon soluissa.

Excel 2013, 2016 ja Excel 365, otsikon oletusfontti on Calibri 11 pt. mutta tätä voidaan muuttaa, jos se on liian pieni, liian selkeä tai vain ei sinun mielesi mukaan. Huomaa kuitenkin, että tämä muutos vaikuttaa kaikkiin työkirjan laskentataulukoihin.

Normal-tyyliasetusten muuttaminen:

 1. Klikkaa Koti valintanauhan valikon välilehti.
 2. Napsauta Tyylit-ryhmässä Solutyylit avaa pudotusvalikko Solutyylit.
 3. Napsauta hiiren kakkospainikkeella ruutua paletissa nimeltä Normaali – tämä on Normaali-tyyli – avaa tämän vaihtoehdon pikavalikko.
 4. Klikkaa Muuttaa valikossa avataksesi Tyyli valintaikkuna.
 5. Napsauta valintaikkunassa Muoto -painiketta avataksesi Alusta solut valintaikkuna.
 6. Napsauta tässä toisessa valintaikkunassa Fontti välilehti.
 7. vuonna Fontti: Valitse tämän välilehden osiosta haluamasi fontti avattavasta valintaluettelosta.
 8. Tee muut haluamasi muutokset, kuten kirjasintyyli tai koko.
 9. Klikkaus OK kahdesti sulkeaksesi molemmat valintaikkunat ja palataksesi laskentataulukkoon.

Jos et tallenna työkirjaa tehdessäsi tämän muutoksen, kirjasimen muutosta ei tallenneta ja työkirja palaa takaisin edelliseen kirjasimeen seuraavan kerran, kun se avataan.