Skip to content

Selaimen kaappaajat: mitä he ovat ja kuinka suojautua heiltä

2 de toukokuu de 2021

Toimiiko verkkoselaimesi yhtäkkiä oudosti, näyttääkö kuvakkeita ja työkalurivejä, joita et ole koskaan asentanut, vai ohjaako sinut verkkosivustoille, joissa et ole koskaan halunnut käydä? Saatat joutua selaimen kaappaajaksi: tietokoneellasi tai älypuhelimellasi oleva haittaohjelma, joka muuttaa salaa verkkoselaimen asetuksia ja hallitsee niitä yrittäen hankkia sinulta henkilökohtaisia ​​ja arkaluontoisia tietoja.

Mikä on selaimen kaappaaja?

Selaimen kaappaaja on ohjelmisto, joka asentaa itsensä laitteeseesi tietämättäsi. Se voi olla muodossa PUP (mahdollisesti ei-toivottu ohjelma), jota et edes tiedä lataavansi, kun asennat tietokoneohjelman, tai se voi hiipiä järjestelmääsi osana suurempaa sähköpostiviestillä saatua virusta kiinnitys tai jokin muu keino.

Theresa Chiechi / Lifewire
Selaimen kaappaajat voivat hyökätä mihin tahansa alustaan, mukaan lukien Android, Windows tai Apple, sekä minkä tahansa tyyppisiin verkkoselaimiin, mukaan lukien Chrome, Edge, Internet Explorer, Safari ja paljon muuta. Hyökkäysalusta ja selain riippuu hakkerista ja tiedoista, joita hakkeri etsii.

Kuinka selaimen kaappaaja toimii?

Tämä haittaohjelma voi toimia monella eri tavalla. Se voi olla yhtä viaton kuin ärsyttävä mainosohjelma, tyypillisesti hyvänlaatuinen ohjelma, joka asentaa lisäkomponentin ohjelmistoon, joka syöttää mainontaa tietokoneellesi, usein ponnahdusikkunamainosten avulla tai asentamalla selaimeesi haitallisen, ei-toivotun työkalurivin. Se voi kuitenkin olla pelottavaa, kun se saapuu vakoiluohjelmaksi, joka yrittää seurata liikkeitäsi, tallentaa näppäilyjäsi ja varastaa henkilökohtaisia ​​tai taloudellisia tietojasi. Tämän toisen mahdollisuuden takia on erityisen tärkeää, että käsittelet epäilyttävää selaimen toimintaa vakavana uhkana. Tyypistä riippumatta selaimen kaappaajan tavoite saada selain suorittamaan toimia, joita et ole koskaan halunnut sen tekevän, mukaan lukien esimerkiksi:

 • Ladataan salaa ohjelmistoja, joita et ole koskaan hyväksynyt.
 • Pankki- tai muiden arkaluonteisten tietojen lähettäminen hakkereille.
 • Asentamalla työkalupalkkeja, jotka ohjaavat sinut hakkeroituihin verkkosivustoihin, jotka houkuttelevat sinua syöttämään henkilökohtaisia ​​tietoja.
 • Hidastaa tietokonejärjestelmääsi ohittamalla resursseja ja käyttämällä tallennustilaa.
 • Uuden kotisivun asentaminen, joka on yleensä virusten aiheuttama.
 • Selaimen ylitys lukuisilla ponnahdusikkunoilla ja jatkuvalla mainonnalla.

Jos sinulla on jokin näistä ongelmista tai muu epäilyttävä toiminta, joka liittyy selaimeesi, sinun pitäisi olettaa, että järjestelmässäsi on selaimen kaappaaja.

Kuinka suojautua tällaiselta hyökkäykseltä

Voit suojata itseäsi selaimen kaappaajilta useilla tavoilla, mutta tehokkain tapa on olla ennakoiva ja pysyä valppaana aina, kun käytät Internetiä. Tämä voi tarkoittaa monien eri vaiheiden toteuttamista, jotka yhdessä auttavat sinua pysymään turvassa.

 1. Käytä aina vahvaa virustentorjuntaohjelmaa, joka pystyy torjumaan esimerkiksi monenlaisia ​​uhkia, ja pitämään sen ajan tasalla, koska uusia kaappaajia julkaistaan ​​päivittäin. Jos et ole varma, toimiiko virustentorjunta, voit testata sen melko helposti.

 2. Ota virustentorjuntaohjelmassa käyttöön mahdollisuus estää ei-toivotut ohjelmat. Etsi tämä vaihtoehto ohjelman asetuksista; tämä auttaa sinua havaitsemaan ja estämään ei-toivottujen ohjelmistojen lataamisen, kun yrität vain ladata laillisen ohjelman.

 3. Älä koskaan käytä freeware- tai shareware-sivustoja ohjelmistojen lataamiseen. Nämä sivustot ovat tunnettuja tarjoamaan näennäisesti laillisia ohjelmia, jotka sisältävät usein troijalaisia ​​ja muita haittaohjelmia, mukaan lukien tunnetut PUPit.

 4. Vältä napsauttamasta sähköpostilinkkejä tai liitteitä, ellet odottanut niitä lähettäjältä. Käytä sähköpostipalveluja, jotka etsivät liitetiedostoja virusten varalta. Esimerkiksi Gmail tarjoaa automaattisen skannausvaihtoehdon. Jos saat linkin tai liitteen tuntemaltasi, mutta et odottanut sähköpostia, ota ensin yhteyttä kyseiseen henkilöön varmistaaksesi, ettei häntä ole hakkeroitu ja lähettänyt sinulle viruksen.

 5. Käytä vain tunnettuja verkkosivustoja, jotka voit vahvistaa. Selaimen kaappaajat voivat tartuttaa tietokoneesi huijaussivustojen kautta, joihin saatat vahingossa tulla. Väärän linkin napsauttaminen voi johtaa siihen, että lataat ohjelman, jota et ole koskaan halunnut, tai käytät torrentia ja muita mahdollisesti vaarallisia sivustoja.

Olen jo uhri: Kuinka poistaa selaimen kaappaaja

Jos epäilet, että sinut on jo kaapattu, suorita seuraavat vaiheet.

 1. Suorita tarkistus virustorjuntaohjelmistosi avulla ja varmista, että nykyinen ohjelma käyttää heuristisia tekniikoita ja reaaliaikaisia ​​päivityksiä. Tämä tarkistus voi joskus kestää useita tunteja, mutta nämä ohjelmat tarjoavat kattavimman tavan löytää ja poistaa selaimen kaappaajat. Jos virustentorjuntasi ei löydä mitään ja epäilet silti, että sinulla on ongelma, jatka vaiheeseen 2. Kaappaajasi saattaa olla upouusi, minkä vuoksi virustentorjunta ei saanut sitä kiinni. On kuitenkin myös mahdollista, että virustentorjunta ei kohdista selaimen kaappaajia. Siinä tapauksessa sinun on etsittävä uusi virustentorjuntaohjelma. Windowsissa on monia virustentorjuntavaihtoehtoja, sekä ohjelmia Macille että muille Apple-laitteille, ja jopa joitain melko vahvoja virustentorjuntaohjelmia myös Android-laitteille.

 2. Poista seuraavaksi selaimestasi epäilyttävät lisäosat ja laajennukset. Prosessi vaihtelee hieman laajennusten poistamiseksi Safarista ja laajennusten poistamiseksi käytöstä Chromessa. Ja Chromessa sinulla on myös mahdollisuus käyttää Chrome Cleanup Tool -työkalua.

 3. Yksi tapa on poistaa laite mainos- ja vakoiluohjelmista itse. Joissakin tapauksissa sinulla voi olla jatkuva haittaohjelmatartunta, joka saa viruksen palaamaan toistuvasti. Voit selvittää sen yrittämällä poistaa viruksen käyttämättä virustentorjuntaohjelmaa, mutta useimmissa tapauksissa sekä virustentorjunta että haittaohjelmien torjunta tarvitaan tällaisten infektioiden poistamiseksi. Jos ongelma liittyy mobiililaitteeseen, joudut ehkä kokeilemaan erilaisia ​​tekniikoita viruksen poistamiseksi Androidista tai iOS: sta.

 4. Jos mikään näistä vaiheista ei ratkaise ongelmaa, voit palata järjestelmän aikaisempaan kohtaan Järjestelmän palauttamisen avulla ennen kuin otit selaimen kaappaajan. Varmista, että valitset ajanjakson, jolloin tiedät, ettet ehdottomasti ole jo ollut kaappaajaa tietokoneellasi. Järjestelmän palauttaminen poistaa kaiken tietokoneeltasi valitsemasi ajanjakson aikana. Tämä lähestymistapa ei ole sydämen heikko tai aloittelija; varmista, että tämä on todella ainoa vaihtoehto, jota voit kokeilla, koska menetät tärkeät asiakirjat ja tiedostot prosessin aikana.

Viimeinen varoituksen sana: Pidä käyttöjärjestelmäsi aina ajan tasalla. Se voi olla ärsyttävää, mutta päivitykset on suunniteltu sulkemaan tietokoneen haavoittuvuudet ja ovat erittäin tärkeitä laitteen suojaamiseksi hyökkäyksiltä. Koska hakkerit löytävät jatkuvasti uusia aukkoja ohjelmista ja alustoista, Zero Day -heikkoudet, hyväksikäytöt ja hyökkäykset voivat yllättäen näkyä järjestelmässäsi milloin tahansa. Riippuen siitä, mitä maailmassa tapahtuu, saatat tarvita päivityksiä sekä käyttöjärjestelmääsi että tiettyyn ohjelmaan, joka on ehkä hakkeroitu.