Skip to content

Seuraa verkkoasi ja nopeuta sitä

20 de maaliskuu de 2021

Miksi valvoa verkkoasi?

Se saattaa tuntua hieman liian tekniseltä tai liialliselta, vakoilemalla kaikkea kotiverkkosi läpi kulkevaa liikennettä, mutta se voi auttaa antamaan arvokasta tietoa verkon suorituskyvystä.

Tulet paljastamaan tarkalleen, mitkä laitteet tai jopa tietyt ohjelmat käyttävät kaistanleveyttäsi. Verkonvalvonnan avulla voit paljastaa, mihin tietokoneesi muodostavat yhteyden ja kuinka paljon dataa he lähettävät tai vastaanottavat. Sitten voit korjata kaikki ongelmat ja käyttää verkkoasi paremmin.

Verkkoasi voi seurata monin tavoin. Kolme yksityiskohtaista tässä ovat todennäköisesti yleisimpiä ja kätevimpiä.

Reitittimen käyttäminen

Jokaisella on reititin, ja voit käyttää sitä melkein miltä tahansa verkon laitteelta. Kaikki liikenne kulkee jo reitittimen läpi, joten se on suorin tietolähde verkon tapahtumista.

 1. Sinun on selvitettävä reitittimesi IP-osoite. Useimmille reitittimille se on 192.168.1.1, ellei joku muuta sitä. Jos et ole varma, avaa komentokehote ja suorita ipconfig. Suorita Macissa ja Linuxissa ip r. Windowsissa reitittimen IP-osoite on lueteltu Yhdyskäytävä. Linuxissa se on vieressä oletuksena kautta.

 2. Avaa selain ja kirjoita reitittimen IP-osoite osoiteriville. Tämä on täsmälleen kuin selaaminen verkkosivustolle, joten paina Tulla sisään kun olet kirjoittanut IP-osoitteen.

 3. Sinua todennäköisesti pyydetään antamaan reitittimen järjestelmänvalvojan käyttäjänimi ja salasana, ennen kuin voit mennä pidemmälle. Jos et ole määrittänyt niitä itse, Internet-palveluntarjoajasi todennäköisesti teki sen asetettaessa. Etsi kaikki asiakirjat, jotka he ovat toimittaneet kirjautumista varten.

 4. Jokainen reititin on erilainen, samoin niiden liitännät. Kun kirjaudut ensi kertaa useimpiin, pääset perustilasivulle. Se näyttää sinulle tietoja reitittimestäsi ja verkostostasi, mikä voi olla hyödyllistä, mutta ei liian syvällistä. Yritä löytää a Laiteluettelo linkki nähdäksesi mitkä laitteet ovat yhteydessä verkkoon.

 5. Reitittimen laiteluettelossa näkyvät verkkoon kytkettyjen laitteiden IP-osoitteet. Se voi jopa antaa vähän tietoa siitä, mitä ne ovat. Näet yleensä tietokoneen nimen IP-osoitteen vieressä, jos sellainen on asetettu. Täältä näet myös Wi-Fi-laitteiden yhteystiedot, mukaan lukien niiden signaalin laatu ja käytettävissä oleva kaistanleveys.

 6. Katsokaa ympärillesi a Tila osio reitittimessäsi. Saatat olla onni saada jopa tietty Kaistanleveys tai Verkon valvonta -osiossa. Tämän osan alla on lisätietoja siitä, kuinka voit löytää lisätietoja tiettyjen laitteiden kaistanleveyden käytöstä IP-osoitteen mukaan.

 7. Kun löydät reitittimen liikenteen tai kaistanleveyden seurantaosuudet, näet, mitkä laitteet käyttävät eniten kaistanleveyttä. Näet siirtonopeudet ja muut hyödylliset tilastot. Joissakin tapauksissa saatat löytää kaavioita ja jopa reaaliaikaisen seurannan, jotka tarjoavat visualisoinnin verkostosi tapahtumista.

 8. Näiden tietojen avulla voit selvittää, mitkä ovat verkkosi suurimmat siat ja mitkä laitteet saattavat kamppailla saadakseen kunnollisen signaalin. Voit myös nähdä, onko kukaan päässyt verkkoon, kun hänen ei pitäisi olla siellä.

Wireshark

Wireshark on avoimen lähdekoodin työkalu pakettisuodatukseen. Jos et tiedä mikä pakettisuodatus on, se on paljon alemman tason verkonhallintatehtävä, joten Wiresharkia voidaan pitää ylijäämänä yksinkertaisesti verkkosi liikenteen tarkastelemiseksi. Se sanoi, että se voi ehdottomasti saada työn valmiiksi. Lisäksi se on ilmainen ja saatavilla Windowsille, Macille ja Linuxille.

 1. Avaa selain ja siirry Wireshark-lataussivulle ja tartu käyttöjärjestelmän uusimpaan asennusohjelmaan.

  Jos käytät Linuxia, Wireshark on todennäköisesti jakelusi arkistoissa. Ubuntu- ja Debian-käyttäjien tulisi asentaa Wireshark seuraavilla tavoilla:

  $ sudo apt install wireshark

 2. Suorita Wireshark-asennusohjelma. Kaikkien pitäisi olla suoraviivaisia, ja oletusasetukset toimivat lähes kaikissa tapauksissa.

 3. Avaa Wireshark

 4. Jos Wireshark näyttää aluksi sekavalta, älä huoli. Sinun ei tarvitse tietää siitä paljon perusasioita varten. Valitse Muokata ja Asetukset ylävalikossa asettaaksesi yhden tarvitsemasi vaihtoehdon.

 5. Uusi ikkuna avautuu. Paikantaa Kaapata vasemmanpuoleisesta luettelosta ja valitse se.

 6. Ikkunan runko siirtyy näyttämään sieppausvaihtoehtoja. Varmista että Sieppaa paketteja epäselvässä tilassa on valittu. Lehdistö Ok milloin se on.

  Wiresharkin käyttäminen räikeässä tilassa verkossa, jota et omista, on ei laillista. Tee tämä vain omassa verkossa.

 7. Takaisin Wireshark-pääikkunaan on kaksi kuvaketta, joita tarvitset päävalikossa. Sininen Hain evä -kuvake käynnistää Wireshark-sieppausprosessin, joka tallentaa verkon toiminnan. Punainen Neliö pysäyttää sieppauksen. Voit tarkistaa ja jopa tallentaa tiedot sieppauksen jälkeen. paina Fin aloittaa.

 8. Anna sieppauksen kestää hetken. Jos sinulla on jotain, jolla sinulla on ollut ongelmia verkossa, yritä luoda nämä olosuhteet uudelleen. Kaikella onnella Wireshark tallentaa hetken, jolloin ongelma ilmenee, ja voit tarkastella mitä tapahtui.

 9. Kun olet tyytyväinen keräämääsi tietomäärään, paina punaista Neliö lopettaa kaappaus.

 10. Katsokaa tuloksia. Ikkunan yläosassa näet Wiresharkin keräämät eri paketit. Jokaisella on IP-osoite, joka lähetti paketin, ja yksi, joka vastaanotti sen. Näet myös jokaisen verkkoprotokollan. Kun valitset yhden, voit seuloa pakettidataa alla olevassa kentässä. Luettelon alin vaihtoehto sisältää yleensä eniten “ihmisille luettavaa” tietoa. Jos paketti oli salattu, et kuitenkaan näe paljon.

 11. Jatka läpi. Yritä käyttää aikaleimoja paikantamaan ongelman tarkka hetki. Toivottavasti asiaankuuluvaa tietoa on saatavilla. Jos haluat tietää enemmän Wiresharkista, tutustu täydelliseen Wireshark-opetusohjelmaan.