Skip to content

Sidonta: Kun paperiliittimiä ei vain tehdä

19 de maaliskuu de 2021

Kun tuot vihkon, kirjan tai monisivuisen raportin, sinun on tiedettävä, miten lopputuote sidotaan, ennen kuin asetat asiakirjan sivun asetteluohjelmaan ja aloitat työn. Voit valita useista sidontamenetelmistä, joista jokaisella on omat hyvät ja huonot puolensa asiakirjan tarkoituksen, kestävyystarpeen, parhaan ulkonäön ja kustannusten mukaan. Jotkut sidontamenetelmät edellyttävät, että digitaaliseen tiedostoon tehdään säätöjä sitomisprosessin huomioon ottamiseksi.

Suunnittelun ja painamisen näkökohdat sidonnassa

Jotkut sidontatyypit edellyttävät vain, että marginaalit ovat riittävän leveät kolmerengasisen sideaineen tai spiraalisidoksen reikien sijoittamiseksi. Satulanidonta edellyttää, että sinun tai tulostimesi täytyy kompensoida ryömintä. Jotkut siteet tarjoavat enemmän kestävyyttä; toiset antavat kirjosi makaamaan tasaisena, kun se on auki. Vaihtoehtosi ovat rajallisemmat, jos haluat tehdä sen itse sen sijaan, että käytit paikallista tulostinta sidontaasi ja viimeistelyä varten, ja sinun on lisättävä erikoislaitteiden kustannukset.

  • 3-renkaan sidonta – Tämä on hyvä sitova vaihtoehto tietyntyyppisille käsikirjoille, joihin sivuversioita on ehkä lisättävä säännöllisesti. Tämä menetelmä on yksinkertaisin tee-se-itse -käyttäjille, koska se vaatii vain laadukkaan 3-renkaisen rei’ityksen. 3-renkaisiin sidottuihin asiakirjoihin vaaditaan yleensä erityisen leveä marginaali asiakirjan sivussa, jossa reiät sijaitsevat.
  • Kampa, kela, lankasidonta – Muistikirjoissa, muistilehtiöissä, steno-tyynyissä, keittokirjoissa, esitteissä, käsikirjoissa, viitemateriaaleissa, työkirjoissa ja kalentereissa käytetään usein muovikampia, keloja tai kaksoispiirilanka-sidontamenetelmiä. Kolmen renkaan sidonnan vieressä tämä on edullisin tapa sitoa kirjasen tai raportin. Prosessi ei ole vaikea, mutta se vaatii erikoissideaineen hankkimisen kammioiden tai kelojen asettamiseksi. Ellei sinulla ole paljon esitteitä, laitteiden kustannukset ovat kalliimpia kuin kustannukset, jotka aiheutuvat painotalon maksamisesta vihkojen sitomiseksi puolestasi.
  • Lämpösidonta Lämpösidonta tarjoaa tukevan ja siistin sidonnan, jonka avulla asiakirjat voivat avautua tasaisesti. Voit käyttää tätä menetelmää kansilla tai ilman. Lämpösidonnan tulee olla sidonta- tai ammattimainen painotalo. Tämä ei ehkä vaadi mitään muutoksia asiakirjaan, mutta kannattaa tarkistaa asia sidontalaitteesta.
  • Satulanidonta – Satulanidonta on yleistä pienille kirjasille, kalentereille, taskukokoisille osoitekirjoille ja joillekin aikakauslehdille. Tässä prosessissa käytetyt nitojat ovat teollisuuden vahvuuksia ja ovat usein osa koneita, jotka taittavat ja lajittelevat kirjasen sivut, ompelevat ja leikkaavat sen. Jos tulostat kirjasen kotona, voit saada sen satulanidottuun painotaloon. Jos kirjasessa on kuitenkin monta sivua, hiipimisestä tulee ongelma. Ryömintää on vaikea selvittää kotipöydällä, koska jokaisen sivusarjan kuva-aluetta, kun lähestyt kirjan keskustaa, on siirrettävä hieman kohti sidontapuolta. Kuinka paljon riippuu käytetyn paperin paksuudesta.
  • Täydellinen sitova – Pehmeäkantiset romaanit ovat esimerkki täydellisesti sidotuista kirjoista. Esitteissä, puhelinluetteloissa ja joissakin lehdissä käytetään täydellistä sidontaa. Täydellisen sidonnan saamiseksi sinun on neuvoteltava paikallisen sidontayrityksen kanssa. Tämä sidontamenetelmä ei yleensä vaadi muutoksia digitaaliseen tiedostoon, mutta se maksaa sinulle enemmän kuin useimmat muut sidontamenetelmät lukuun ottamatta tapaussidontaa.
  • Tapaussidonta – Kotelo- tai painosidonta on kovakantisten kirjojen yleisin sidontatyyppi. Tämän tyyppinen sidonta vaatii ammattimaisten sidontatehtävien tai kaupallisten tulostimien palveluja, eikä se sovellu tee-se-itse -tulostimeen. Ota yhteyttä kirjakauppaan saadaksesi lisätietoja digitaalitiedostosi erityisvaatimuksista.

Sitovia vinkkejä

Valitsemasi sidontatyyppi riippuu sekä asiakirjan käyttötarkoituksesta että budjetistasi. Keskustele sopivasta sidontamenetelmästä asiakkaasi (tarvittaessa) ja tulostimesi kanssa ennen projektin aloittamista.

Sidontavalintasi ei vaikuta pelkästään projektin suunnitteluun ja ulkoasuun, se vaikuttaa myös lopullisiin painokustannuksiin.