Skip to content

Sudo Linuxissa

4 de heinäkuu de 2021

Tietyt Linux-sovellukset vaativat korkeammat käyttöoikeudet. Käytä su komento vaihtaa pääkäyttäjään (pääkäyttäjä), tai voit käyttää sudo komento.

Kuinka se toimii

Vaikka ne toimivat eri tavoin, sudo-komento on analoginen vahvistuspyyntöön, jota joskus näet Windowsissa tai macOS: ssa. Kun sinulta kysytään, haluatko jatkaa kyseisen toiminnon suorittamista kyseisissä käyttöjärjestelmissä, sinulle ilmestyy painike vahvistaaksesi, että haluat suorittaa toiminnon korotetuilla käyttöoikeuksilla, ja joskus joudut jopa joutumaan syöttämään järjestelmänvalvojan salasanan. Linux käyttää sudo-komentoa seinänä normaalien ja hallinnollisten tehtävien välillä, joten sinun on vahvistettava, että haluat tehdä mitä tahansa, mitä komento suorittaa, ja että sinulla on valtuudet suorittaa tehtävä. Vielä samanlainen on juosta kuten komento Windowsissa; kuten Linuxissa, juosta kuten komento toimii komentoriviltä käynnistääksesi tiedoston, jossa on tietyt käyttäjät, usein järjestelmänvalvoja.

Jos et ole varma, käytätkö sudoa tai su, katso komentorivin perämerkki. Jos se on punnan merkki (#), olet kirjautunut sisään pääkäyttäjänä.

Tietoja Sudo Commandista

Kun laitat sudon minkä tahansa komennon eteen terminaalissa, komento toimii korotetuilla käyttöoikeuksilla, minkä vuoksi se on ratkaisu etuoikeuksiin liittyviin virheisiin. Sudo toimii komentokohtaisesti. Ominaisuuksiin kuuluu kyky rajoittaa komentoja, joita käyttäjä voi suorittaa isäntäkohtaisesti, jokaisen komennon runsas kirjaaminen, jotta saadaan selkeä kirjausketju kuka mitä teki, sudo-komennon konfiguroitava aikakatkaisu ja kyky käyttää samaa kokoonpanotiedosto monilla eri koneilla.

Sudo-komentoesimerkki

Tavallinen käyttäjä, jolla ei ole järjestelmänvalvojan oikeuksia, saattaa antaa Linuxissa komennon ohjelmiston asentamiseksi:

Pääkäyttäjän virhe Ubuntussa

dpkg -i software.deb

Komento palauttaa virheen, koska henkilö, jolla ei ole järjestelmänvalvojan oikeuksia, ei saa asentaa ohjelmistoa. Sudo-komento tulee kuitenkin pelastamaan. Sen sijaan tämän käyttäjän oikea komento on:

Sudo dpkg -komento Ubuntussa

sudo dpkg -i software.deb

Tällä kertaa ohjelmisto asennetaan. Voit myös määrittää Linuxin estämään joitain käyttäjiä käyttämästä sudo-komentoa.