Skip to content

Suorittimen ja muistin ajoitusasetusten käyttäminen BIOSissa

19 de maaliskuu de 2021

Perustulolähtöjärjestelmä ohjaa laitteisto-ohjelmistoviestintäjärjestelmää, jonka avulla kaikki tietokonejärjestelmän muodostavat komponentit voivat puhua keskenään. Sinun on määritettävä tietyt BIOS-asetukset, jotta se voidaan alustaa oikein.

Jotkut tärkeimmistä asioista, jotka on tiedettävä, ovat kelloasetukset, muistin ajoitus, käynnistysjärjestys ja aseman asetukset. Monet BIOS-asetuksista ovat automaattisia, ja niitä on muutettava vain vähän, ja kaikki ostamasi hyllytietokoneet toimitetaan oikein määritetyn BIOSin kanssa.

BIOSin käyttö

Menetelmä BIOSin käyttämiseen riippuu emolevyn valmistajasta ja valitsemastaan ​​BIOS-toimittajalta.

Ensimmäinen vaihe on etsiä mitä näppäintä on painettava päästäksesi BIOS: iin. BIOS-asennusohjelman käyttöavain eroaa tietokonejärjestelmien, emolevyjen ja BIOS-valmistajien välillä – joitain yleisimpiä avaimia ovat F1, F2, ja Del avain. Yleensä emolevy lähettää nämä tiedot, kun tietokone käynnistyy ensimmäisen kerran, mutta on parasta etsiä se etukäteen.

Kytke seuraavaksi tietokonejärjestelmään virta ja paina näppäintä päästäksesi BIOS-asetusohjelmaan, kun puhtaan POST-äänimerkin merkkiääni on annettu. Paina näppäintä useita kertoja varmistaaksesi, että se rekisteröidään. Jos toimenpide on suoritettu oikein, BIOS-näytön tulisi näkyä tyypillisen käynnistysnäytön sijaan.

Vanhemmat tietokoneet luottavat yksinomaan BIOSiin. Uudemmat tietokoneet käyttävät graafista käynnistystyökalua nimeltä Unified Extensible Firmware Interface. UEFI hallitsee aiemmin BIOS-tasolla hallittuja mukautuksia. Vaikka jotkut sanovat, että UEFI ”korvaa” BIOS: n, UEFI määrittää itse asiassa BIOSin BIOS-tietoisissa järjestelmissä ja poistaa BIOS-pääsyn loppukäyttäjän määrityksistä.

CPU-kello

Älä muokkaa suorittimen kellonopeuden asetuksia, ellet ylitä prosessorin ylikellotusta. Nykypäivän modernit prosessorit ja emolevyn piirisarjat tunnistavat prosessoreiden väylä- ja kellonopeudet oikein. Tämän seurauksena nämä tiedot yleensä haudataan kohtaan esitys tai ylikellotus BIOS-valikoissa.

Suorittimen nopeus koostuu kahdesta luvusta: väylänopeudesta ja kertojasta. Väylän nopeus on hankala osa, koska myyjät voivat asettaa sen joko luonnolliselle kellotaajuudelle tai parannetulle kellotaajuudelle. Luonnollinen etusivubussi on yleisempi näistä kahdesta. Kerrointa käytetään sitten lopullisen kellotaajuuden määrittämiseen prosessorin väylänopeuden perusteella. Aseta tämä sopivaksi kerrannaiseksi prosessorin viimeiselle kellotaajuudelle.

Esimerkiksi, jos sinulla on Intel Core i5-4670k -prosessori, jonka suorittimen nopeus on 3,4 GHz, BIOSin oikeat asetukset ovat väylänopeus 100 MHz ja kerroin 34: 100 MHz x 34 = 3,4 GHz.

Muistin ajoitukset

Toinen BIOSin säädettävä osa on muistin ajoitus. Tätä asetusta ei yleensä tarvitse muuttaa, jos BIOS tunnistaa muistimoduulien SPD: n asetukset. Jos BIOSissa on SPD-asetus muistia varten, käytä sitä parhaan vakauden takaamiseksi tietokoneen kanssa.

Saapastilaus

Saapastilaus on tärkein säädettävä asetus BIOSissa. Käynnistysjärjestys määrittää järjestyksen, jossa tietokone käynnistyy jokaiselle laitteelle etsimään käyttöjärjestelmää tai asennusohjelmaa. Vaihtoehtoina ovat yleensä kiintolevy, optinen levyasema, USB ja verkko.

Ensimmäisen käynnistyksen vakiotoimitus on kiintolevy, optinen asema ja sitten USB. Tämä tarkoittaa, että tietokone etsii ensin käyttöjärjestelmää kiintolevyltä, etsii sitten käynnistettävää tallennusvälinettä levyltä ja etsii sitten lopulta jotain kytketyistä USB-laitteista.

Käynnistysjärjestyksen säätäminen on tärkeää, kun asennat uutta käyttöjärjestelmää tai käynnistät muun laitteen kuin kiintolevyn. Sinun on muutettava käynnistyslaitteiden järjestystä siten, että käynnistettävä laite näkyy luettelossa ennen muita käynnistettäviä laitteita.

Esimerkiksi, jos kiintolevyllä on jo käyttöjärjestelmä, mutta haluat käynnistää sen sijaan käynnistettäväksi virustentorjuntaohjelmaksi, sinun on ensin muutettava käynnistysjärjestystä niin, että levyasema näkyy luettelossa ennen kiintolevyä. Kun käynnistät tietokoneen uudelleen, etsitään ensin optista asemaa – tässä tapauksessa virustentorjuntaohjelma käynnistyy kiintolevyn käyttöjärjestelmän sijaan.

Aseman asetukset

SATA-käyttöliittymän edistyessä aseman asetuksia muutetaan vain, kun aiot käyttää useita asemia RAID-ryhmässä tai käyttää sitä Intel Smart Response -välimuistiin pienen SSD-aseman kanssa.

RAID-asetukset voivat olla melko hankalia, koska sinun on yleensä määritettävä BIOS RAID-tilan käyttämistä varten, ja se on yksinkertainen osa asennusta. Tämän jälkeen sinun on luotava joukko asemia BIOSin avulla kiintolevyn ohjaimesta, joka on ominainen emolevylle tai tietokonejärjestelmälle.

Katso ohjaimen ohjeet siitä, kuinka määrität RAID BIOS -asetukset ja määrität asemat sitten oikeaan käyttöön.

Ongelmat ja CMOS: n nollaaminen

Joissakin harvoissa tapauksissa tietokone ei ehkä postitse tai käynnisty oikein. Emolevyn tuottama merkkiääni osoittaa diagnostiikkakoodin, joka saattaa vaatia tietyn emolevyn osan nollaamisen CMOS: ksi. Virheilmoitus saattaa näkyä näytöllä nykyaikaisemmilla UEFI-pohjaisilla järjestelmillä.

Kiinnitä tarkkaa äänimerkkien määrää ja tyyppejä ja katso sitten emolevyn käyttöoppaasta, mitä koodit tarkoittavat. Yleensä tämän virheen tapahtuessa on tarpeen nollata BIOS tyhjentämällä CMOS, joka tallentaa BIOS-asetukset.