Skip to content

Suuria romaaneja, joita voit ladata ilmaiseksi

19 de maaliskuu de 2021

Project Gutenberg tuo julkisen sektorin kirjat digitaaliseen aikakauteen tarjoten ladattavia kopioita klassisista nimikkeistä. Voit ladata Project Gutenberg -sivuston avulla valitut kirjat iPadiin tai e-lukijaan.

Satojen käytettävissä olevien joukosta olemme koonneet valikoiman parhaita ja suosituimpia nimikkeitä. Tässä on luettelo parhaista ilmaisista kirjoista iPadissa.

Tutkimus Scarletissa

Ehkä vasta-intuitiivisesti, Sherlock Holmes -sarjan ensimmäinen kirja ei ole Sherlock Holmesin seikkailut. se on Tutkimus Scarletissa. Olitpa fani Benedict Cumberbatchin esityksestä tai Arthur Conan Doylen alkuperäisestä versiosta kuuluisasta etsivästä, sarjan ensimmäinen kirja on kelvollinen lukema. Se on lähtökohta yhdelle elokuvan, TV: n ja kirjallisuuden kestävimmistä kuvitteellisista hahmoista.

Ylpeys ja ennakkoluulo

Jane Austenin ”tottumusten romaani” on kaikkien aikojen rakastetuimpia lukuja, ja se on helppo ladata, jos olet nähnyt yhden monista elokuvamukautuksista. Kaikkien romanttisten komedioiden isoäiti, Ylpeys ja ennakkoluulo joskus hylätään tylsän romaanin versiona, mutta mies tai nainen, kuka tahansa voi nauttia tästä kiehtovasta tarinasta.

Aarre saari

Romaani, joka vangitsi lasten sukupolvien mielikuvituksen ja määritteli nykyaikaisen ajatuksen merirosvoista, Aarre saari on hauska lyödä, olitpa 9 tai 90.

Oliver Twist

Sen pinnalla Oliver Twist kuulostaa houkuttelevalta lasten tarinalta, joka keskittyy pienen orpo-pojan seikkailuihin, mutta romaanin tumma sävy ja sen sosiaalisen moraalin tutkiminen ovat syy, miksi se on kestänyt ajan testin. Monin tavoin, Oliver Twist määritti nykyajan orvotarinan aivan kuten Aarre saari määritellyt merirosvot. Epäilemättä monet muut tarinat ovat käyttäneet sitä mallina. Jopa niin, Oliver Twist jälkeläisissä on usein näkymätöntä syvyyttä.

Dracula

Jos olet nähnyt vain elokuvan (tai elokuvia), saatat olla yllättynyt kuullessasi sen Dracula kirjoitetaan itse asiassa päiväkirjamerkintöjen kautta. Mutta älä anna sen estää sinua lukemasta tätä mestariteosta. Sillä on tapa imeä sinut sisään, ja monin tavoin proosa on melko lumoava. Jos olet vampyyrien tai kauhuelokuvan fani, se on klassinen must read.

Frankenstein

Unohda kaikki mitä olet ajatella tiedät Frankensteinista. Liian usein elokuvat teurastavat tarinan mykistämällä Frankensteinin hirviön. Tämä tarina pohtii sydämessään sitä, mitä tarkoittaa olla ihminen – ajaton oppitunti.

Connecticut-jenkki kuningas Arthurin hovissa

Jos tunnet vain Mark Twainin Tom Sawyer tai Huckleberry Finn, tiedät vain puolet tarinasta. Vaikka nämä kaksi klassikkoa ovat suuria poliittisia lankoja, Connecticut-jenkki kuningas Arthurin hovissa on todella mestariteos. Ei ole ihme, että sen jälkeen on seurannut niin monta vanhentunutta kirjaa ja tarinaa.

Tasavalta

Platonin filosofian lukeminen saattaa kuulostaa pelottavalta, mutta saatat olla yllättynyt siitä, kuinka nopeasti teksti kulkee. Ei siksi, että se olisi helppo lukea, mutta sokraattinen vuoropuhelu luo tarinan taustalla olevasta filosofiasta. Vastaavasti sitä on paljon helpompi lukea kuin esimerkiksi Friedrich Nietzschen teoksia.

Kuva Dorian Graystä

Tarina muotokuvasta, joka ikääntyy miehelle. Se on pohjimmiltaan amerikkalainen unelma. Verrattuna siihen, mitä luemme kaupallisista kirjoista näinä päivinä, on vaikea ymmärtää, kuinka skandaalinen tarina hedonistisesta Dorian Graystä oli Englannissa 1800-luvun lopulla. Jotkut ihmiset todella halusivat Oscar Wilden syytteeseen julkisen moraalin lakien rikkomisesta. Mitä he olisivat ajatelleet Viisikymmentä harmaan sävyä?

Tohtori Jekyllin ja Mr.Hyden outo tapaus

Pyöristetään tässä luettelossa olevien klassisten kauhukertojen trio (muut ovat Dracula ja Frankenstein), Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde on tullut synonyymi jakautuneille persoonallisuuksille. Suhteellisen nopeasti luettu verrattuna muihin tässä luettelossa oleviin, tiedämme kirjan olevan arveltu olevan Robert Louis Stevensonin toinen yritys. Ensimmäisen version kirjoittaja ilmeisesti poltti saatuaan muistiinpanoja vaimolta.

Maailmojen sota

Ennen Tom Cruise -elokuvaa ja ennen Orson Wellesin ”huijausta”, siellä oli yksinkertaisesti kirja. Maailmojen sota kuvaa hyökkäävien Marsin voimien hyökkäystä Englantiin, ajatus, joka 1800-luvun lopulla ei ollut vielä klise. Itse asiassa useimpien avaruuden hyökkäystarinoiden juuret ovat HG Wellsin tarinassa, ja monet Marsin ja sen ylivoimaisen sivilisaation ympärillä olevat myytit tulevat tästä kirjasta.

Grimmin satuja

Tämä ei ole Disneyn versio Tuhkimo, Hannu ja Kerttu, Pieni Punahilkka (Punainen-korkki) tai Briar-Rose, joka tunnetaan myös nimellä Prinsessa Ruusunen. Alkuperäiset tarinat ovat paljon tummempia – julmia ja ilahduttavan pelottavia.

Ozin ihana velho

Jos olet nähnyt vain elokuvan, Oz: n maailma odottaa sinua tutkimaan. Mutta tietysti haluat aloittaa romaanilla, johon elokuva perustuu. Tietenkin voit mennä keltaiselta tieltä ja aloittaa Wickedillä, joka ei ole ilmainen, mutta on hintansa arvoinen kaikille Oz-faneille. Ihmemaa Oz on ensimmäinen neljästätoista Oz-kirjasta, joista voit nauttia.

Alice’s Adventures in Wonderland

Tämän version Alicen omituisesta seikkailusta kaninreiän läpi on kuvannut Sir John Tenniel, joka antaa koko tarinalle aivan uuden tunnelman. Vaikka olet jo lukenut tarinan, tämä saattaa olla aika kannattaa ladata ja nauttia siitä uudelleen.

Peter Pan

Olemme olleet Ozissa ja kaninreiän läpi, joten voimme myös mennä Neverlandiin. Tämä on tarina pienestä pojasta, joka ei koskaan kasva aikuiseksi ja jolla on suuria seikkailuja lentäessään merirosvojen ja merenneitojen kanssa. Mistä ei pidä? Kuten useimmissa näistä tarinoista, Peter Pan tunnetaan meille kaikille julkisen mielikuvituksen hahmona, mutta kuinka moni on koskaan istunut lukemaan seikkailua yksityiskohtaisesti?

Wuthering Heights

Tulet joko rakastamaan Wuthering Heights tai vihaa sitä. Ja vaikka vihaisit sitä, saatat salaa rakastua siihen. Epäilemättä Heathcliff ja Catherine ja useimmat muut hahmot ovat inhottavia ihmisiä, joiden juurtumisessa on vaikeuksia. Ja joillekin se on iso sammutus, mutta Wuthering Heights on klassikko, koska se on hienoa lukua, ja monet rakastuvat kirjaan, elleivät hahmot.

Erämaan kutsu

Kun Buck-niminen Saint Bernard on koiranpennut ystävällisiltä omistajiltaan, köyhän Buckin asiat menevät huonosta huonompaan. Mutta (spoileri hälytys!) Asiat lopulta paranevat. Lopullinen romaani, joka on kirjoitettu poochin näkökulmasta, Erämaan kutsu on ikääntyvä tarina – eräänlainen.

Viidakko

Sosiaalirealismin klassikko, Upton Sinclair Viidakko alkaa hitaasti, mutta lopulta muuttuu kiusalliseksi matkalle valvomattoman teollisuuden pahuuden läpi. Sinclair oli toimittaja, joka tutki matalapalkkaisten työntekijöiden olosuhteita ja käänsi tutkimuksensa lopulta tähän romaaniin, jota tuolloin panostettiin sosialistiksi.