Skip to content

Täytyykö sinun todella sammuttaa elektroniset laitteet lentokoneessa?

19 de maaliskuu de 2021

Voitteko käyttää matkapuhelinta tai muuta elektronista laitetta lentokoneessa lentoonlähdön aikana, vai onko sinun kytkettävä se pois päältä? Lyhyt vastaus on … joskus. Se riippuu sekä lentoyhtiön että maan politiikasta.

Mitä FCC ja FAA sanovat lennon aikana käytettävien puhelinten käytöstä

Yhdysvalloissa liittovaltion viestintäkomissio (FCC) on kieltänyt puhelimen käytön lentokoneen ollessa poissa maasta riippumatta lentoyhtiöstä. FCC on asettanut tämän rajoituksen kiertämään solutornien mahdollisia ongelmia.

FCC-asetus kuuluu seuraavasti:

Cellular telephones installed in or carried aboard airplanes, balloons or any other type of aircraft must not be operated while such aircraft are airborne (not touching the ground). When any aircraft leaves the ground, all cellular telephones on board that aircraft must be turned off.

Liittovaltion ilmailuhallinnon (FAA) hallinnoima erillinen laki sallii kuitenkin langattomien laitteiden käytön lentämisen aikana:

(b)(5): Any other portable electronic device that the operator of the aircraft has determined will not cause interference with the navigation or communication system of the aircraft on which it is to be used.

In the case of an aircraft operated by a holder of an air carrier operating certificate or an operating certificate, the determination required by paragraph (b)(5) of this section shall be made by that operator of the aircraft on which the particular device is to be used. In the case of other aircraft, the determination may be made by the pilot in command or other operator of the aircraft.

Tämä tarkoittaa sitä, että yksi lentoyhtiö voi sallia lennon aikana soitettavat puhelut kaikille tai tietyille lennoille, kun taas toinen voi kieltää kaiken puhelimen käytön koko lennon ajan tai vain nousun aikana.

Euroopassa on myös joitain lentoyhtiöitä, kuten Ryanair, jotka sallivat matkapuhelimen käytön lennoilla, ja toiset, jotka eivät. Monet kiinalaiset lentoyhtiöt eivät salli puhelimien käyttöä lainkaan. On selvää, ettei ole mitään yleistä käytäntöä tai lakia, joka määrittää, missä ja milloin voit soittaa lennolla.

Paras tapa selvittää, saako käyttää puhelinta tai muuta elektroniikkaa seuraavalla lennollasi, on ottaa yhteyttä lentoyhtiöön ja tarkistaa heiltä.

Miksi jotkut lentoyhtiöt eivät salli elektroniikkaa

Yksi syy, miksi lentoyhtiöt eivät salli matkapuhelinten käyttöä lennoilla, johtuu siitä, että ne aiheuttavat häiriöitä radioihin ja laitteisiin, mutta se ei ole ainoa syy.

Puhelimella puhuminen voi olla sosiaalisesti häiritsevää, etenkin tiiviisti pakatuissa ympäristöissä, kuten lentokoneessa. Jotkut ihmiset vain ärsyttävät matkustajia, jotka puhuvat puhelimessa pitkään, ja kuka voi syyttää heitä?

Jotkut lentoyhtiöt tukevat tällaisten laitteiden käyttöä kilpailemaan kilpailevien yritysten kanssa, jotka eivät. Asiakkaiden tulisi ottaa huomioon tämä käytäntö valitessaan lentoyhtiöiden välillä.