Skip to content

Tietoja vision ja animaation pysyvyydestä

17 de heinäkuu de 2021

Olkaamme kaikki rehellisiä, animaatio toimii kuin taikaa. Olet sivun velho. Kuinka animaatio kuitenkin toimii? Jaotellaan se joihinkin yksityiskohtiin, jotta voimme ymmärtää, mihin pimeään taiteeseen me vedämme. Pitkään vallitseva ajatus oli animaation toimivuuden syy näön pysyvyyteen. Vaikka se on osittain totta, ymmärrämme nyt, että pelissä on enemmän kuin vain näön pysyvyys. Mutta mikä on näön pysyvyys?

Vision pysyvyys

Näön pysyvyys on se, että silmäsi näyttävät säilyttävän kuvan sekunnin sekunnin kuluttua siitä, kun kuva on kadonnut näkymästäsi. Se on eräänlainen kuin kun katsot ikkunasta aurinkoisena päivänä ja suljet silmäsi todella tiukasti, voit silti nähdä tavallasi perusmuotosi. Se ei ole sama tarkka periaate, koska se liittyy valoon enemmän ja verkkokalvosi sopeutuvat pimeään, mutta se on sama idea. Muistatko ne vanhat lintu- ja häkkilelut? Kuten se, jonka Johnny Deppin äiti näyttää hänelle Sleepy Hollow’ssa. Niitä kutsutaan taumatrooppeiksi. Älä huoli, että se ei ole loppukokeessa, sillä ne toimivat näön pysyvyyden periaatteen mukaisesti. Silmäsi pitää kiinni siitä, että sekä lintu että häkki ovat hiukan sen jälkeen, kun he ovat vaihtaneet kuvia, aiheuttaen illuusion siitä, että lintu on häkissä, kun ne todella ovat kaksi erillistä kuvaa.

Animaatio merkkijono sarja kuvia yhdessä

Nyt animaatiossa meillä on sarja kuvia, jotka kietoutuvat yhteen liikkeen tekemiseksi. Pitkän ajan ihmisten oletettiin johtuvan näön jatkuvuudesta, että mielemme säilyttäisi kehyksen sekunnin murto-osan ajan, kun sekoitimme sen uuteen kehykseen liikkeen luomiseksi. Nykyään, ainakin animaatio-nörttiyhteisömme keskuudessa, se ei kuitenkaan ole täydellinen selitys. Joten tiedät, kun kävelet kadulla ja vilkkuvat ja olet kuin; ”Vau, mihin kaikki meni ?!” Ei? No, se on hyvä, koska se olisi valtava kipu ja erittäin pelottava. Meille onneksi aivomme jättävät huomiotta kaikki nämä vilkut, joten emme näe jatkuvasti mustaa välähdystä muutaman sekunnin välein. Elokuvaprojektori toimii hyvin samankaltaisesti kuin ihmissilmä, sillä on rullattava suljin, joka estää kuvan samalla, kun kuva muuttuu. Tällä tavoin näemme vain täydet kuvat eikä mitään outoja puolikehyksiä elokuvan edetessä.

Aivot ohittavat tyhjät kehykset

Joten miksi elokuvaa katsellessamme emme näe kaikkia niitä tyhjiä kehyksiä kuin katselisimme strobovaloa? Aivomme jättävät heidät huomiotta samalla tavalla kuin kaikki sivuutuksemme. Mutta nyt, kun kaikki on digitaalista, prosessi pysyy edelleen samana, se tapahtuu vain paljon nopeammin. Rullaimen sijasta se päivittää joko puolet näytöstä kerrallaan, lomitettuna tai ylhäältä alas progressiivisesti. Oletko koskaan huomannut, kun näet YouTube-leikkeen TV-ruutua kuvaavasta henkilöstä, näytön ympärillä liukuu aina outoja baareja? Se on näytön virkistysalue.

Mikä saa animaation näyttämään jatkuvalta ja tasaiselta

Jälleen, se menee niin nopeasti, että silmämme sivuuttaa sen. Joten aivojen yhdistelmä, joka säilyttää sekunnin jaetun kuvan edellisestä, sekä jättää huomiotta mustat tai puolikkaat kehykset, saa animaation näyttämään yhtenä jatkuvana sujuvana liikkeena. Voit nähdä, että kaikki alkaa hajota, kun olemme ohittaneet 1- ja 2-kuvaamisen ja aloitamme kuvaamisen 4 tai 5-sekunnissa, animaatio alkaa hajota ja muuttua kapeammaksi ja katkeammaksi, koska se on tulossa ihmissilmän makean paikan ulkopuolelle. Joten on olemassa lyhyt historia vision pysyvyydestä ja siitä, kuinka hullu ihmissilmä on, sekä kuinka animaatio toimii. Todellakin, jos sinun on selitettävä se kenellekään vain sanomalla, että löysit vuohen, joka muuttui velhoksi ja antoi sinulle maagisia voimia, se on paljon nopeampi kuin selittää kaikki tämä.