Skip to content

Tietokoneverkon solmut selitetty

30 de huhtikuu de 2021

Solmu on mikä tahansa fyysinen laite muiden työkalujen verkossa, joka pystyy lähettämään, vastaanottamaan tai välittämään tietoja. Henkilökohtainen tietokone on yleisin solmu. Sitä kutsutaan tietokoneen solmu tai Internet-solmu. Modeemit, kytkimet, keskittimet, sillat, palvelimet ja tulostimet ovat myös solmuja, samoin kuin muut laitteet, jotka muodostavat yhteyden Wi-Fi- tai Ethernet-yhteyden kautta. Esimerkiksi verkossa, joka yhdistää kolme tietokonetta ja yhden tulostimen sekä kaksi muuta langatonta laitetta, on yhteensä kuusi solmua. Tietokoneverkon solmuilla on oltava jonkinlainen tunniste, kuten IP-osoite tai MAC-osoite, jotta muut verkkolaitteet tunnistavat sen. Solmu ilman näitä tietoja tai offline-tila ei enää toimi solmuna.

Mitä verkon solmu tekee?

Verkkosolmut ovat fyysisiä osia, jotka muodostavat verkon. Ne sisältävät yleensä minkä tahansa laitteen, joka sekä vastaanottaa että sitten välittää tietoa. Mutta he saattavat vastaanottaa ja tallentaa tietoja, välittää tietoja muualle tai luoda ja lähettää tietoja sen sijaan. Esimerkiksi tietokonesolmu saattaa varmuuskopioida tiedostoja verkossa tai lähettää sähköpostia, mutta se voi myös suoratoistaa videoita ja ladata muita tiedostoja. Verkkotulostin voi vastaanottaa tulostuspyyntöjä muilta verkon laitteilta, kun taas skanneri voi lähettää kuvia takaisin tietokoneelle. Reititin määrittää, mitkä tiedot menevät laitteisiin, jotka pyytävät tiedostolatauksia järjestelmässä, mutta se voi myös lähettää pyyntöjä julkiselle Internetille.

Muun tyyppiset solmut

Kuitupohjaisessa kaapelitelevisioverkossa solmut ovat koteja tai yrityksiä, jotka muodostavat yhteyden samaan kuituoptiseen vastaanottimeen. Toinen esimerkki solmusta on laite, joka tarjoaa älyverkkopalvelua solukkoverkossa, kuten tukiasemaohjain (BSC) tai yhdyskäytävän GPRS-tukisolmu (GGSN). Toisin sanoen mobiilisolmu tarjoaa ohjelmiston ohjaimet laitteen takana, kuten rakenne, jossa on antenneja, jotka lähettävät signaaleja verkon kaikkiin laitteisiin.

William Bout Unsplashista
Supersolmu on vertaisverkossa oleva solmu, joka toimii paitsi tavallisena solmuna myös välityspalvelimena ja laitteena, joka välittää tietoja muille käyttäjille P2P-järjestelmässä. Tämän vuoksi supernodit vaativat enemmän suoritinta ja kaistanleveyttä kuin tavalliset solmut.

Mikä on loppusolmun ongelma?

Termi ”loppusolmun ongelma” viittaa tietoturvariskiin, joka liittyy käyttäjien liittämiseen tietokoneisiinsa tai muihin laitteisiin arkaluonteiseen verkkoon joko fyysisesti (kuten työpaikalla) tai pilven kautta (mistä tahansa) samalla kun käytetään Sama laite suorittaa suojaamattomia toimintoja. Jotkut esimerkit sisältävät loppukäyttäjän, joka vie työasemansa kotiin, mutta tarkistaa sähköpostinsa suojaamattomassa verkossa, kuten kahvilassa, tai käyttäjän, joka yhdistää henkilökohtaisen tietokoneen tai puhelimen yrityksen Wi-Fi-verkkoon. Yksi merkittävimmistä riskeistä yritysverkolle on vaarantunut henkilökohtainen laite, jota joku käyttää kyseisessä verkossa. Ongelma on melko selvä: mahdollisesti suojaamattoman verkon ja todennäköisesti arkaluontoista tietoa sisältävän yritysverkon sekoittaminen. Loppukäyttäjän laite saattaa olla haittaohjelmien saastuttama esimerkiksi näppäinlatauslaitteilla tai tiedostonsiirto-ohjelmilla, jotka poimivat arkaluontoisia tietoja tai siirtävät haittaohjelmia yksityiseen verkkoon kirjautumisen jälkeen. voi auttaa korjaamaan tämän ongelman. Joten voi olla erityinen käynnistettävä asiakasohjelmisto, joka voi käyttää vain tiettyjä etäkäyttöohjelmia. Toinen tapa on kuitenkin kouluttaa käyttäjiä siitä, kuinka suojata laitteet oikein. Henkilökohtaiset kannettavat tietokoneet voivat käyttää virustentorjuntaohjelmaa tiedostojensa suojaamiseksi haittaohjelmilta, ja älypuhelimet voivat käyttää vastaavaa haittaohjelmien torjuntasovellusta tarttumaan viruksiin ja muihin uhkiin ennen kuin ne aiheuttavat haittaa.

Muut solmun merkitykset

”Solmu” kuvaa myös tietokonetiedoston puun tietorakenteessa. Aivan kuin oikea puu, jossa oksat pitävät lehtiään, tietorakenteen kansiot sisältävät tietueita. Tiedostot kutsutaan lähtee tai lehtisolmut. Sana ”solmu” esiintyy myös node.js-tiedostossa, joka on JavaScripti-ajo-ympäristö, joka suorittaa palvelinpuolen JavaScript-koodin. ”Js” ei viittaa JS-tiedostotunnisteeseen, jota käytetään JavaScript-tiedostoissa; se on vain työkalun nimi.