Skip to content

Toimiiko IP-osoitteen sijainti (maantieteellinen sijainti) todella?

19 de maaliskuu de 2021

Tietokoneverkkojen IP-osoitteet eivät edusta tiettyjä maantieteellisiä sijainteja. Teoreettisesti on kuitenkin mahdollista määrittää IP-osoitteiden fyysinen sijainti monissa (mutta ei kaikissa) tapauksissa.

IP-osoite on georeferenssi

Paikannusjärjestelmät yrittävät kartoittaa IP-osoitteita maantieteellisiin paikkoihin käyttämällä suuria tietokantoja. Joitakin maantieteellisiä paikkatietokantoja on saatavana myyntiin, ja joitain voi etsiä ilmaiseksi verkossa.

Paikannusjärjestelmät toimivat yleensä aiottuihin tarkoituksiinsa, mutta niillä on myös joitain tärkeitä rajoituksia.

Kuinka IP-osoitteen sijaintia käytetään?

Maantieteellinen sijainti osoittautuu hyödylliseksi useissa eri tapauksissa:

  • Hallinnoi verkkosivustoja: Verkkosivustojen luojat käyttävät sijaintipalvelua seuratakseen sivuston kävijöiden maantieteellistä jakaumaa. Yleisen uteliaisuuden tyydyttämisen lisäksi kehittyneet verkkosivustot muuttavat dynaamisesti jokaiselle kävijälle näytettävää sisältöä sijaintinsa perusteella. Nämä sivustot voivat estää tiettyjen maiden tai alueiden vierailijoiden pääsyn.
  • Etsi roskapostittajat: Verkossa ahdistellut henkilöt seuraavat usein sähköpostin tai pikaviestien IP-osoitteen.
  • Lain täytäntöönpano: Amerikan levy-yhtiöt ja muut virastot voivat käyttää maantieteellistä sijaintia ihmisten löytämiseen, jotka vaihtavat laittomasti mediatiedostoja Internetissä, vaikka yleensä työskentelevätkin suoraan Internet-palveluntarjoajien kanssa.

Mitkä ovat maantieteellisen sijainnin rajoitukset?

IP-osoitteiden sijaintitietokantojen tarkkuus on parantunut huomattavasti vuosien varrella. He voivat yrittää kartoittaa kunkin verkko-osoitteen tiettyyn postiosoitteeseen tai leveys- ja pituuskoordinaattiin. Erilaisia ​​rajoituksia on kuitenkin edelleen:

  • IP-osoitteet voivat liittyä väärään sijaintiin (esimerkiksi väärään postinumero, kaupunki tai pääkaupunkiseudun lähiö).
  • Osoitteet voidaan liittää vain laajaan maantieteelliseen alueeseen (kuten suuri kaupunki tai osavaltio). Monet osoitteet liitetään vain kaupunkiin, ei katuosoitteeseen tai leveys- ja pituusasteeseen.
  • Joitakin osoitteita ei näy tietokannassa, joten niitä ei voida kartoittaa (pätee usein IP-numeroihin, joita ei yleisesti käytetä Internetissä).

Voiko WHOISia käyttää maantieteelliseen sijaintiin?

WHOIS-tietokantaa ei ole suunniteltu paikantamaan IP-osoitteita maantieteellisesti. WHOIS seuraa IP-osoitealueen (aliverkon tai lohkon) omistajaa ja omistajan postiosoitetta. Nämä verkot voidaan kuitenkin ottaa käyttöön eri paikassa kuin omistavan yksikön. Yritysten omistamien osoitteiden tapauksessa osoitteet ovat yleensä jaettuja myös useille eri konttoreille.

Vaikka WHOIS-järjestelmä toimii hyvin verkkosivustojen omistajien löytämisessä ja yhteydenpidossa, se ei ole tehokas sivuston palvelinten tai käyttäjien maantieteelliselle sijainnille.

Missä on joitain paikkatietokantoja?

Usean online-palvelun avulla voit etsiä IP-osoitteen maantieteellistä sijaintia kirjoittamalla sen yksinkertaiseen verkkolomakkeeseen. Kaksi suosittua palvelua ovat Geobytes ja IP2Location. Jokainen näistä palveluista käyttää omistettuja tietokantoja osoitteista, jotka perustuvat Internet-liikennevirtaan ja verkkosivustojen rekisteröinteihin. Tietokannat on suunniteltu verkkosivustojen luojien käyttöön, ja ne voidaan ostaa ladattavina paketteina tähän tarkoitukseen.

Mikä on Skyhook?

Skyhook Wireless -niminen yritys rakensi toisenlaisen maantieteellisen sijaintitietokannan. Heidän järjestelmänsä on suunniteltu kaappaamaan kotiverkon reitittimien ja langattomien tukiasemien globaalin paikannusjärjestelmän sijainti, joka voi sisältää myös asuinkatuja. Skyhook-järjestelmä ei ole julkisesti saatavilla.

Entä hotspot-tietokannat?

Tuhannet langattomat hotspotit palvelevat julkisia yhteyksiä ympäri maailmaa. Erilaiset online-tietokannat löytävät Wi-Fi-hotspot-kartat kartoittamalla hotspot-sijainnin ja sen katuosoitteen. Nämä järjestelmät toimivat hyvin Internet-yhteyttä hakeville matkailijoille. Kuitenkin hotspot-etsijät antavat vain tukiaseman verkon nimen eikä sen todellista IP-osoitetta.