Skip to content

Tuleeko CES 2021: n taistelukenttä uusille tietokonemarkkinoille?

21 de kesäkuu de 2021

Tärkeimmät takeaways

  • Applen onnistunut mukautetun sisäisen Apple Silicon -tuotteen käyttöönotto haastaa pirstaleiset PC-markkinat.
  • Intelin ja AMD: n välinen taistelu on kiristymässä, ja AMD Ryzen -prosessorit saapuvat monille valtavirran kannettaville tietokoneille.
  • Kuluttajilla, jotka ostavat Windows-kannettavan vuonna 2021, on eniten valinnanvaraa yli kahden vuosikymmenen ajan.
Apple ajoi kranaatin kuluttajatietokoneiden markkinoille vuoden 2020 lopussa: Apple Silicon. Uudet prosessorit, jotka korvaavat yli vuosikymmenen ajan käytetyn Intel-laitteiston Macin, parantivat välittömästi Mac Mini-, MacBook Air- ja MacBook Pro 13 -laitteiden suorituskykyä, siirrettävyyttä ja sovellusten yhteensopivuutta. Intelin ongelmat ovat avanneet oven kilpailulle, ja ei vain Apple hyödyntää. Microsoft työskentelee Qualcommin kanssa siirtääkseen Windowsin sujuvasti ARM-pohjaisiin siruihin. Kannettavien tietokoneiden valmistajat esittävät vähitellen näitä Qualcomm-käyttöisiä tietokoneita, joista osa debyytti CES 2021: ssä. ”Sekä Microsoft että Qualcomm ovat investoineet paljon tähän tilaan, ja jopa Applen siirtyminen ARM: iin auttaa Windows-leiriä”, Jitesh Urbani, tutkimuspäällikkö IDC: ssä keskityttiin maailmanlaajuisiin mobiililaitteiden seurantalaitteisiin Lifewire.

ARM-pohjaiset kannettavat tietokoneet ovat rakentamassa vauhtia

ARM: ää, prosessorimikroarkkitehtuuria, käytetään yleisesti älypuhelinten ja tablettien prosessoreiden perustana. Yli 160 miljardia ARM-pohjaista sirua oli toimitettu vuoden 2020 alkupuolella, ja vauhti kiihtyi 22 miljardiin vuodessa vuodesta 2017. ARM-prosessorin sijoittaminen PC-kannettavaan tietokoneeseen ei ole uusi idea. Microsoftin ensimmäinen Surface-laite käytti Nvidian Tegra 3: ta ja juoksi Windows 8 -version, joka on koodattu toimimaan ARM-prosessoreilla. Surface lupasi uuden luokan akunkeston ja tuoreen, keksimänsä Windows-kokemuksen, joka on rakennettu kosketukseen hiiren ja näppäimistön sijaan. Se oli floppi. Joshua Topolsky, tarkastelemassa Surface for Raja, oli pettynyt heikkoon suorituskykyynsä ja epäjohdonmukaiseen ohjelmistotukeensa ja päätteli: ”Koko asia on rehellisesti hämmentävä.” Surface-tuotemerkki menisi menestykseen, mutta vasta sen jälkeen, kun se on ottanut käyttöön mallit, joissa on Intel-laitteisto. ”Kannettavien tietokoneiden valmistajat yrittävät selvittää, mitä ostajat haluavat maailmassa, jossa ihmiset matkustavat vähemmän ja käyttävät kannettavia tietokoneitaan enemmän.” ARM-unelma ei kuitenkaan koskaan kuollut. Qualcomm ilmoitti ensimmäisestä kannettaville tarkoitetusta ARM-prosessorista vuonna 2018, Microsoft laittoi ARM-sirun vuoden 2019 Surface Pro X: ään, ja nyt Applella on oma mukautettu ARM-siru, joka käyttää uusinta Mac Miniä, MacBook Airia ja joitain MacBook Pron malleja 13. Tämä siirtyminen ARM: ään ei tarkoita vain markkinaosuuden voittamista muilta kuin Intel- ja AMD-prosessoreilta, jotka perustuvat erityyppiseen prosessorimikroarkkitehtuuriin nimeltä x86. Kyse on myös kehittäjien tuen voittamisesta. Urbani kertoi Lifewire Applen ja Microsoftin, jotka ovat nyt sitoutuneet ARM: iin, ”yleisesti ottaen Windows- / ARM-sovellusten yhteensopivuuden odotetaan varmasti parantuvan, mikä hyödyttää kuluttajia, jotka etsivät ohuita, kevyitä ja pitkäikäisiä kannettavia tietokoneita”. Miksi se on tärkeää? Kyse on yksinkertaisuudesta. Älypuhelimessasi on ARM-pohjainen siru; sen on todennäköisesti suunnitellut Qualcomm, jos olet Android-käyttäjä, tai Apple, jos omistat iPhonen. Jos tietokoneessasi käytettiin myös ARM-prosessoria, se voisi ainakin teoriassa käyttää suosikki älypuhelinsovelluksiasi ja päinvastoin. Apple hyödyntää tätä jo ja lisää iOS-sovellusten tuen kaikkiin Mac-tietokoneisiin uudella Apple M1 Silicon -sovelluksella. Valitettavasti PC-kannettaville tietokoneille Apple on merkittävästi edellä Microsoftia tällä alalla. Uusimmat Qualcommin ARM-prosessoreita käyttävät Windows-kannettavat tietokoneet, kuten Lenovo IdeaPad 5G, ovat debyyttinsä CES 2021: ssä. Vaikka nämä kannettavat tietokoneet käyttävät Windows 10: tä, ne eivät ole yhteensopivia vanhojen Windows-sovellusten kanssa eivätkä voi käyttää Android- tai iOS-sovelluksia .

Lenovo IdeaPad istuu sohvalla.

Microsoftilla on kehityksessä emulointiominaisuus, joka antaa vanhempien Windows-ohjelmistojen toimia ARM-siruilla, mutta se ei ole valmis yleiseen julkaisuun. Siihen asti jokaisella, joka ostaa Windows-kannettavan Qualcomm-prosessorilla, on pääsy vain ARM-prosessoreille päivitettyyn Windows-ohjelmistoon. Bloombergin joulukuussa 2020 julkaisema raportti väitti, että Microsoft työskentelee omien sisäisten ARM-sirumalliensa ja ohjelmistojensa parissa. Jos totta, se antaisi Windowsille lopulta selkeän polun ARM-tuelle. Yrityksen ei kuitenkaan odoteta tekevän suurta ilmoitusta CES 2021: ssä. Jos Microsoftilla on enemmän jaettavaa, se todennäköisesti odottaa kehittäjien konferenssia, Microsoft Build 2021, joka pidetään käytännössä 19.-21. Toukokuuta.

Intelin ja AMD: n välinen kilpailu muuttaa jo tietokoneita

ARM: n saapuminen kannettavaan tietokoneeseen on iso uutinen, mutta se ei ole ainoa prosessoritarina, jota pitää silmällä CES 2021: ssä. Intelin ja AMD: n kilpailu on edelleen keskeisessä asemassa. Kun AMD on joutunut taistelemaan romuista Intelin pöydän alla, se on noussut eteenpäin uuden Ryzen-prosessorijärjestelmän käyttöönotonsa jälkeen vuonna 2017. Patrick Moorhead, Moor Insights & Strategy -yrityksen perustaja, sanoi sähköpostissa osoitteeseen Lifewire”Kaksi asiaa on muokannut tätä. Intelin 10 nm: n puute ja AMD: n virheetön toteutus. Näiden kahden dynamiikan oli yhdistyttävä samanaikaisesti, jotta tämä tapahtuisi.” Kannettavien tietokoneiden valmistajat vastaavat CES 2021: een. AMD-prosessorit, jotka löytyivät vain halvimmista kannettavista tietokoneista, käyttävät useita malleja monenlaisilla hinnoilla. Jotkut käyttävät yksinomaan AMD-prosessoreita. Esimerkkejä ovat Lenovo IdeaPad 5 Pro ja Acer Chromebook Spin 514, jotka ovat ohuita, kevyitä ja erinomaisen akunkestoisia valtavirran laitteita – ominaisuuksia, joita AMD-käyttöiset kannettavat tietokoneet eivät voineet vaatia muutama vuosi sitten.

Ihmiset kokouksessa Acer Chromebook SPin 514: n avulla.

Se on hyvä uutinen, jos olet kannettavan tietokoneen markkinoilla vuonna 2021. AMD: n Ryzen-prosessorit tunnetaan erinomaisesta moniydinsuorituskyvystä ja erinomaisesta integroidusta grafiikkasuorituskyvystä, joten ne ovat loistava valinta kaikille, jotka tarvitsevat nopeaa kannettavaa tietokonetta kohtuulliseen hintaan. Älä kuitenkaan laske Inteliä pois. Intel-prosessorit ovat edelleen kilpailukykyisiä. Moorhead uskoo ”Intel menettää vähemmän yksikön markkinaosuutta tänä vuonna, mutta todennäköisesti menettää dollarin markkinaosuuden.” Kuten hän huomautti sähköpostissaan, ”Intel pystyy toimittamaan prosessoreita alueilla, joita en usko AMD: n pystyvän, erityisesti hintataajuuksien alaosassa.” Urbani uskoo myös, että taistelu ei tule olemaan yksipuolinen, sanoen. ”AMD: n viimeaikaisten ponnistelujen ansiosta yritys on voinut saada osuutta, vaikka en usko Intelin seisovan joutokäynnillä. Kuluttajat voivat odottaa lisää kilpailua, etenkin pelituotteissa, joissa suorituskyky dollaria kohden todella merkitsee.” AMD: n ja Intelin välinen taistelu tarttuu otsikoihin CES: ssä, kuten joka vuosi, mutta se on erityisen tärkeää vuonna 2021. Applen siirtyminen omiin siruihinsa leikkaa Intelin, joka toimittaa Mac-prosessoreita, ja myös AMD: hen, joka toimittaa erillisiä grafiikka Mac-tietokoneille. Molemmat yritykset etsivät muita markkinoita, mukaan lukien Windows-tietokoneet, korvaamaan tappion.

Enemmän valinnanvaraa, enemmän sekaannusta?

Intel nousi hallitsemaan PC-markkinoita 1990-luvun lopulla, eikä siitä lähtien ole kohdannut haastajaa. Suurin osa kahden viime vuosikymmenen aikana myydyistä kannettavista tietokoneista on käyttänyt yksinomaan Intel-siruja. ARM: n nousu PC-kannettavissa tietokoneissa sekä Intelin ja AMD: n välinen kiiva taistelu tuovat ennennäkemättömän kilpailun ja valinnanvaraa Windows-maailmaan CES 2021: ssä. ”Kyse on yksinkertaisuudesta. Älypuhelimesi käyttää ARM-prosessoria. Jos tietokoneesi myös käytti ARM-prosessoria, se voisi ainakin teoriassa käyttää suosikki älypuhelinsovelluksiasi. ” Lisää valinnanvaraa antaa kuluttajille mahdollisuuden ostaa kannettava tietokone, joka vastaa heidän tarpeitaan – mutta voisiko se myös aiheuttaa sekaannusta? Urbani on optimistinen. ”En odota kuluttajien olevan hämmentyneempiä siitä, että heillä on enemmän vaihtoehtoja”, hän sanoi. ”Pandemia on kiihdyttänyt verkkokaupan kasvua, ja tämä on antanut tietokoneiden valmistajille ja kanavakumppaneille mahdollisuuden kohdistaa paremmin asiakkaisiinsa.” Urbanin maininta pandemiasta korostaa vielä erilaista tapaa, jolla CES 2021 on erilainen. Esitys on virtuaalinen tänä vuonna, ja osallistujat katsovat kotitoimistostaan. Kannettavien tietokoneiden valmistajat selvittävät, mitä ostajat haluavat maailmassa, jossa ihmiset matkustavat vähemmän ja käyttävät kannettavia tietokoneitaan enemmän. PC-kannettavien valmistajien on selvitettävä tämä nopeasti. Applen onnistunut M1-sirun käyttöönotto luo selkeän tien Macille, joka huolimatta laitteiston radikaalisesta muutoksesta ei pyydä kuluttajia muuttamaan tapojaan. Erittäin kilpailevat PC-markkinat ovat kuitenkin edelleen jakautuneet, ja suuntaus, jota CES 2021 vain vahvistaa. Haluta lisää? Katso kaikki CES 2021 -tapahtumamme täältä.