Skip to content

Työskentely ulkoisten viitteiden kanssa

28 de kesäkuu de 2021

Ulkoiset viitteet – yleensä lyhennettynä Xrefs – ovat yksi tärkeimmistä käsitteistä, jotka on ymmärrettävä CAD-ympäristössä. Ajatus on riittävän yksinkertainen: linkitä tiedosto toiseen, jotta kaikki lähdetiedostoon tehdyt muutokset näkyvät myös kohdetiedostossa.

Xrefs selitetty

Kuvittele, että sinulla on 300 piirustusta ja otsikkolohko kutsuu tiedostojen määrän – esim. 1/300, 2 300: stajne. Jos olet lisännyt otsikkolohkon jokaiseen suunnitelmaan yksinkertaisena tekstinä, kun lisäät sarjaan uuden piirustuksen, sinun on avattava jokainen tiedosto ja muokattava taulukoiden numeroita yksi kerrallaan. Ajattele sitä hetkeksi. Sinun täytyy avata piirustus, odottaa sen latautumista, zoomata muutettavaan tekstiin, muokata sitä, loitontaa takaisin, sitten tallentaa ja sulkea tiedosto. Kuinka kauan se kestää, ehkä kaksi minuuttia? Ei niin iso juttu yhdelle tiedostolle, mutta jos sinun on tehtävä niistä 300, se on kymmenen tuntia aikaa, jonka viet vain yhden tekstin vaihtamiseen. Xref on graafinen kuva ulkoisesta tiedostosta, joka tulee näkyviin ja tulostaa piirustuksesi sisään aivan kuin se olisi piirretty kyseisen tiedoston sisään. Jos olet luonut yhden otsikkolohkon ja lisännyt Xref: n ”graafisen tilannekuvan” kuhunkin näistä 300 suunnitelmasta, sinun tarvitsee vain päivittää alkuperäinen tiedosto ja sitten muiden 299 piirustusten Xref päivitetään välittömästi. Se on kaksi minuuttia verrattuna kymmeneen tuntiin laatimisaikaa. Se on valtava säästö.

Kuinka Xrefs todella toimii

Jokaisessa piirustuksessa on kaksi tilaa, joissa voit työskennellä: malli ja asettelutila. Mallitila on paikka, jossa piirrät esineitä niiden todellisessa koossa ja koordinaattipaikassa, kun taas asettelutila on paikka, jossa mitoitat ja järjestät, kuinka muotoilusi näkyy paperille. Lähdetiedoston mallitilaan piirtämäsi sisältö voidaan viitata kohdetiedoston joko malli- tai asettelutilaan, mutta asettelutilaan piirtämääsi ei voida viitata mihinkään muuhun tiedostoon. Yksinkertaisesti sanottuna: kaikki mitä haluat viitata, on luotava malliavaruuteen, vaikka aiot näyttää sen asettelutilassa. Vaikka tietyt menettelyt vaihtelevat ohjelmistokohtaisesti, yleinen prosessi on yksinkertainen:

  1. Luo uusi piirros toimimaan lähdetiedostona.

  2. Piirrä haluamasi kohteet uuden tiedoston malliavaruuteen ja tallenna se.

  3. Avaa mikä tahansa muu tiedosto, jota käytetään kohdetiedostona.

  4. Suorita Xref-komento ja selaa sijaintiin, johon lähdetiedosto on tallennettu.

  5. Lisää viite koordinaattipaikkaan 0,0,0 – yhteinen piste kaikkiin tiedostoihin.

Kaikki lähteessä piirtämäsi sisältö näkyy nyt kohdetiedostoissa, ja kaikki lähdepiirustukseen tekemäsi muutokset näkyvät automaattisesti jokaisessa siihen viittaavassa tiedostossa.

Xrefien yleinen käyttö

Xrefien käyttöä rajoittaa vain oma mielikuvitus, mutta jokaisella AEC-teollisuudella on niille melko tyypillisiä käyttötarkoituksia. Esimerkiksi infrastruktuurimaailmassa on tavallista yhdistää useita piirroksia lineaariseen ”ketjuun” siten, että muutokset ketjun jokaiselle tasolle näkyvät alavirtaan. On tavallista viitata olemassa olevaan ehtosuunnitelmaasi sivustosuunnitelmaasi, jotta voit piirtää ehdotetut sivuston ominaisuudet kyseltyjen kohteiden päälle. Kun se on valmis, voit viitata sijaintisuunnitelmaan apuohjelmaan, jotta voit sitoa myrskyviemärisi uuteen suunnitteluun ja olemassa oleviin putkiin, koska viitteessä näytetään molemmat suunnitelmat osana ketjua. Arkkitehtuurialalla pohjapiirustuksiin viitataan yleisesti muihin suunnitelmiin, kuten LVI- ja heijastettuihin kattosuunnitelmiin, joten pohjapiirustukseen tehdyt muutokset näkyvät välittömästi näissä suunnitelmissa, mikä helpottaa mallien mukauttamista lennossa. Kaikilla toimialoilla otsikkolohkot ja muut yleiset piirustustiedot piirretään säännöllisesti erikseen ja niihin viitataan suunnitelman jokaisessa piirustuksessa, jotta jokaiselle suunnitelmalle voidaan tehdä yksinkertaisia, yhden pisteen muutoksia.

Xrefien tyypit

FreeCAD

On olemassa kaksi erilaista menetelmää – kiinnitys ja päällekkäin – viitteiden lisäämiseksi kohdetiedostoon:

  • Liite: Liitetyn viitteen avulla voit sijoittaa useita viitteitä yhteen ”ketju” -efektin luomiseksi. Jos viittaat tiedostoon, johon on jo liitetty viisi muuta tiedostoa, kaikkien kuuden tiedoston sisältö näkyy aktiivisessa piirustuksessa. Tämä on tärkeä ominaisuus, kun yrität suunnitella erilaisia ​​järjestelmiä päällekkäin, mutta silti säilyttää useiden ihmisten kyky työskennellä eri tiedostojen kanssa samanaikaisesti. Esimerkiksi Tom voi työskennellä ”Piirustus A”, Dick ”Piirustus B” ja Harry ”Piirustus C.” Jos kukin on kiinnitetty siinä järjestyksessä, Dick näkee heti kaikki muutokset, jotka Tom tekee, ja Harry näkee muutokset sekä Tomista että Dickistä.
  • Päällekkäin: Peittoviite ei ketjuta tiedostojasi yhteen; se näyttää vain yhden tason syvät tiedostot. Tämä lähestymistapa on hyödyllinen, kun jokaisen tiedoston lähdeviitteitä ei tarvitse näyttää jokaisessa sen jälkeen tulevassa tiedostossa. Oletetaan, että Dickin täytyy nähdä Tomin työ viimeistellessään suunnittelua, mutta Harry välittää vain siitä, mitä Dick piirtää. Tällaisessa tapauksessa ja päällekkäisyys on oikea tapa edetä. Kun Dick viittaa Tomin tiedostoon peittoviitteenä, se näkyy vain kyseisessä tiedostossa, ja ”ylävirran” piirustukset, kuten Harryn, jättävät sen huomioimatta. Xrefs on loistava työkalu CAD-työn tehostamiseen ja yhtenäisen suunnittelun varmistamiseen useissa tiedostoissa.