Skip to content

Ultra HD Premium: Mitä se tarkoittaa ja miksi sillä on merkitystä

1 de heinäkuu de 2021

Kotiviihdetekniikan maailmassa on standardoitu kaksi paitsi vaikuttavaa videotekniikkaa: Ultra HD -resoluutio (tunnetaan myös nimellä 4K) ja korkea dynaaminen alue (HDR). Ultra HD -resoluutio tarjoaa nelinkertaisen tarkkuuden kuin full HD, ja HDR-sisältö tarjoaa paremman kirkkauden, kontrastin ja värin. UHD-allianssin vuonna 2016 julkistama erillinen eritelmä vie nämä tiedot hieman pidemmälle. Sitä kutsutaan Ultra HD Premiumiksi.

Mikä on Ultra HD Premium?

Yli 30 teollisuusbrändin työryhmän Ultra High Definition Alliancen (UHDA) kehittämä Ultra HD Premium on merkki tai logo, jonka on tarkoitus kertoa kuluttajille, mitkä televisiot, näytöt tai videosisältö on suunniteltu tuottamaan vankempi HDR- ja UHD-kokemus. Tunnuksen saavuttamiseksi tuotteiden ja näyttöjen on saavutettava tietty standardi resoluutiolle, bittisyvyydelle, väriskaalalle, korkean dynaamisen alueen kuvantamiselle (HDRI) ja renderoinnille. Jos potentiaalinen ostaja näkee tuotteeseen kiinnitetyn logon, hän voi luottaa korkeaan kuvanlaatuun. Ultra HD Premium -logo on pohjimmiltaan UHDA: n luoma suositusjärjestelmä; se ei ole standardi, jonka kaikkien alan tuotteiden on täytettävä. Tämä tarkoittaa, että on mahdollista, että on tuotteita, jotka ovat päteviä käyttämään Ultra HD Premium -merkkiä, mutta eivät, koska niitä ei ole toimitettu UHDA: lle sertifiointitestejä varten. Tällainen opastus auttaa kuitenkin kuluttajia navigoimaan UHD- ja HDR-tekniikan usein hämmentävässä maailmassa. Tässä ovat Ultra HD Premium -määrityksen tärkeimmät elementit:

Televisioille ja muille videolaitteille

 • Kuvan tarkkuus: 3840×2160
 • Väripalan syvyys: Vähintään 10-bittinen
 • Värisävyn toisto: Sen on kyettävä käsittelemään BT.2020 -väri ”esitys” (eräänlainen säiliö laajaa värialueita koskevaa tietoa varten) ja näytettävä yli 90% Digital Cinema Initiativen P3-väristandardista (kaupallisissa elokuvateattereissa yleisesti käytetty standardi)
 • Suuren dynaamisen alueen toisto: Laitteen on tuettava SMPTE ST2084 EOTF -toimintoa (sähköinen optinen siirtofunktio), mikä on tapa, jolla näyttö muuttaa digitaalisen datan näkyväksi valoksi. Sen on myös saavutettava joko yli 1000 nitin kirkkaushuiput ja alle 0,05 nitin mustat tasot tai yli 540 nitin huippukirkkaus ja alle 0,0005 nittiä mustimmilla kuva-alueilla.

Jos mietit, miksi annetaan kaksi erilaista suositusta huippukirkkaudesta ja mustan toiston suhteen, on välttämätöntä sovittaa sekä LCD- että OLED-näyttötekniikat, koska molemmat pystyvät tuottamaan erinomaisia ​​mutta eri tavalla ”painotettuja” HDR-esityksiä.

Sisällön jakeluun ja hallintaan

 • Kuvan tarkkuus: 3840×2160
 • Värien suorituskyky: Vähintään 10-bittinen signaali
 • Värisävyn toisto: BT.2020 -väriesitys
 • HDR: On käytettävä SMPTE ST2084 EOTF HDR -järjestelmää.

Lisäksi UHD Alliance suosittelee seuraavia masterointinäytön määrityksiä luodessaan HDR-sisällön mastereita:

 • Vähintään 100% P3-väristandardista
 • Huippukirkkaus yli 1000 nittiä
 • Mustan tason syvyys alle 0,03 nitiä

Yksi asia, joka ei sisälly UHDA: n sisällönjakelun Ultra HD Premium -määrityksiin (ei pidä sekoittaa näyttöjen hallitsemista koskeviin suosituksiin), ovat pienin ja suurin kirkkausarvo. Tämä johtuu siitä, että näiden teknisten tietojen sisällyttäminen saattaa estää sisällöntuottajia saamasta haluamaansa ulkoasua tietyille TV-ohjelmille ja elokuville.