Skip to content

USB4: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

1 de heinäkuu de 2021

USB on kaikkialla teknologiamaailmassa. Kaikissa moderneissa laitteissa on USB-portti, ja useimmissa uusissa laitteissa on yhteensopiva kaapeli lataamista ja tiedonsiirtoa varten. USB4 ei eroa näillä termeillä, ja itse asiassa se käyttää jopa samaa USB-C-kaapelia, jota jotkut nykyiset USB-laitteet vaativat.

Mikä on USB4?

Koska USB4 perustuu Thunderbolt 3 -standardiin, se on kaksi kertaa nopeampi kuin sitä edeltävä USB-versio, ja se sisältää DisplayPort 2.0: n videokaistanleveyden. USB4-laitteet ja kaapelit eivät näytä poikkeavan tavallisesta USB 3 -laitteestasi, mutta kulissien takana on muutamia parannuksia, jotka haavoittavat sitä aiempiin versioihin nähden. Voit odottaa laitteiden saapuvan hyllyille vuonna 2021.

USB-aikajana

Jos tarvitset päivityksen, tässä on nopea vilkaisu viimeisten USB-versioiden julkaisupäivään ja kaistanleveyden rajoihin:

  • USB4: 2019; 40 Gbps
  • USB 3.2: 2017; 20 Gbps
  • USB 3.1: 2013; 10 Gbps
  • USB 3.0: 2008; 5 Gbps

Kyseinen USB 3.x -nimitysjärjestelmä on vanhentunut, mutta pysyy täällä lyhytkestoisesti. He käyttävät nyt uusia nimiä.

USB4 on enemmän kuin nopeutta

USB4: llä on itse asiassa kaksi nopeusluokkaa: 20 Gbps USB4 Gen 2×2: lle ja 40 Gbps Gen 3×2: lle. Edellinen on vaatimus kaikille yhteensopiville isännille, laitteille ja keskittimille, kun taas jälkimmäinen on pakollinen vain USB4-keskittimille. Se on nopeaa, siitä ei ole epäilystäkään. Mutta USB4 tarjoaa enemmän kuin vain lisää nopeutta:

Joustava kaistanleveys

Jos käytät useampaa kuin yhtä laitetta kerralla, USB4 voi ymmärtää, kuinka paljon kaistanleveyttä laitteet tarvitsevat, ja toimittaa kullekin oikean määrän. Esimerkiksi, jos käytät näyttöä ja siirrät tietoja ulkoisen kiintolevyn kautta, ne molemmat toimivat riittävän hyvin itsestään imemättä liikaa kaistanleveyttä toisesta laitteesta. Vastaava ominaisuus, joka on mahdollista DisplayPort 2.0 -tuen kautta, on USB4: n kyky vaihtaa yksisuuntaiseksi tilaksi. Napauttamalla kaapelin neljää kaistaa kerralla DisplayPortin kautta Alt-tila sallii sen käyttää kaikkia 80 Gbps: tä todella vaikuttaviin kaistanleveyshankkeisiin, kuten tasaiseen näyttöön 8K-näytöllä.

Tehokas lataus

Kaikki USB4-laitteet tukevat USB-virransyöttöä (USB PD), mikä tarkoittaa vain sitä, että niitä voidaan käyttää muiden laitteiden lataamiseen. Esimerkiksi kannettavaa tietokonetta voidaan käyttää puhelimesi lataamiseen USB4: n kautta aivan kuten vanhempien standardien kanssa. Tai seinään kytkettyä näyttöä voidaan käyttää kannettavan tietokoneen virtalähteeseen. Kuitenkin, aivan kuten tämä uusi USB-versio on nopeampi tiedonsiirron suhteen, se pystyy myös tuottamaan enemmän virtaa laitteillesi. Jopa 100 wattia voidaan toimittaa USB4-portin kautta, joten jos laitteesi tukee nopeaa lataamista, voit odottaa vielä nopeampaa käynnistystä. Ja samanlainen kuin tiedonsiirron joustavuus käytetyistä laitteista riippuen, niin on myös virta. Jotain kannettavaa tietokonetta, joka vaatii enemmän virtaa, voi käyttää mitä tarvitsee, kun taas pienitehoisemmat laitteet, kuten flash-asema tai kuulokeparit, voivat käyttää vähemmän.

USB4 ja Thunderbolt

Voi olla vaikea ymmärtää, miten nämä kaksi tekniikkaa eroavat toisistaan. On vaikea seurata kaikkea, kun huomaat, että USB4 perustuu Thunderbolt 3: een ja että ne ovat jonkin verran vaihdettavissa, mutta sitten sinulle kerrotaan myös, että ne eivät ole teknisesti samanlaisia, koska siellä on myös Thunderbolt 4. Vuosia sitten, Thunderbolt käytti Mini DisplayPort -yhteyttä, mutta kun v3 tuli ulos, Intel vaihtoi USB-C: hen. Myös tämän julkaisun myötä Intel antoi Thunderboltin käyttää ilmaiseksi maksamatta rojalteja, joten laitteistovalmistajilla on vähemmän huolta sen tukemisesta. Thunderbolt 3: n jälkeen USB-IF ilmoitti USB4: stä ja sanoi, että se perustuu Thunderbolt 3: n spesifikaatioihin, mikä tarkoittaa, että se hyväksyy joitain sen ominaisuuksia. Se, mihin tämä johtaa meidät, on tänään, jossa meillä on kaikki mitä puhuimme yllä: nopeammat nopeudet, taaksepäin yhteensopivuus ja enemmän tehoa. Ajatuksena on antaa useamman laitteen toimia yhdessä yhtenäisessä järjestelmässä. Toivottavasti jonain päivänä voit ostaa laitteita, jotka toimivat paremmin keskenään ilman tarvetta niin monelle sovittimelle ja laitekohtaiselle kaapelille. Thunderbolt 4, joka on kuitenkin uusin versio, on hieman erilainen. Sen vähimmäistallennustuki on 32 Gbps v3: n 16 Gbps: n sijaan, ja se sallii 2 metrin pituisten kaapelien toiminnan täydellä 40 Gbps: n kapasiteetilla. Voit nähdä joitain muita eroja versioiden 3 ja 4 sekä USB4: n välillä Intelin verkkosivustolla. Kaikeksi se on lisääntynyt yhteensopivuus näiden laitetyyppien kanssa ja parempi USB-suorituskyky.

Entä USB4-yhteensopivuus?

USB4-määrityksen mukaan se on yhteensopiva USB 3.2- ja Thunderbolt 3 -isäntien ja -laitteiden kanssa. Nämä laitteet käyttävät jo USB-C: tä, joten kaapelointi ei ole ongelma. Thunderbolt 3 -tuki ei kuitenkaan ole edellytetään, joten kaikki USB4-portit eivät välttämättä hyväksy kaikkia Thunderbolt-laitteita. USB4 on myös yhteensopiva USB 2.0: n kanssa, mutta koska USB Type-A eroaa fyysisesti USB Type-C: stä, fyysisen yhteyden muodostamiseen tarvitaan sovitin. Ja aivan kuten mikä tahansa taaksepäin yhteensopiva laite, nopeus on rajoitettu hitaimpaan näistä kahdesta, joka tässä tapauksessa olisi USB 2.0: n asettama 480 Mbps. USB-C kuvaa vain fyysistä yhteyttä, joten kaikki USB-C-kaapelit ja -portit eivät tue 40 Gbps: n nopeutta. Tarvitset kaapelin, joka määrittelee sen olevan, ja sinun on tarkasteltava huolellisesti ostamiasi laitteita varmistaaksesi, että ne tukevat haluamiasi hintoja. 40 Gbps -sertifioitu kaapeli tarvitaan näiden maksiminopeuksien saavuttamiseksi (tai ainakin jossakin lähellä niitä), kun taas tavallinen USB-C-kaapeli sopii USB 3.2 -nopeuksille (20 Gbps). Jälleen kerran, koska USB-C- ja Thunderbolt 3 -portit näyttävät identtisiltä, ​​ei ole heti selvää, toimiiko käyttämäsi portti Thunderbolt-laitteesi kanssa, koska se saattaa olla USB 3.2 -portti. USB-IF suosittelee (mutta ei vaadi), että tuotteet on merkitty selkeästi ilmoittamiinsa tiedonsiirtonopeuksiin, kuten USB4 20 Gbps tai USB4 40 Gbps. He ehdottavat myös, että näiden suorituskykytasojen mukaisissa tuotteissa käytetään erityistä logoa, mutta näitä ohjeita ei ole vielä saatu valmiiksi. Takeaway on, että tiedonsiirto ja virrankulutus vaihtelevat Thunderboltin ja USB-tuotteiden välillä, joten tiedät tarkalleen, mitä laitteesi portit ovat ja minkä tyyppinen kaapeli sinulla on, menemällä pitkälle tietäessäsi, voivatko laitteesi muodostaa yhteyden toisiinsa ja suorittaa haluamallasi tavalla.