Skip to content

Vaiheittainen opas Java-sovelluksen asentamiseen Ubuntuun

21 de maaliskuu de 2021

On paljon tapoja asentaa sekä Java JRE (Java Runtime Environment) että Java JDK (Java Development Kit) Ubuntuun. ”Oikeaa” tapaa ei ole, mutta kaksi pääkanavaa ovat yleensä parhaat. Voit saada ne molemmat suoraan Java-takana olevalta kehittäjältä Oraclelta tai voit hankkia avoimen lähdekoodin Java-toteutukset suoraan Ubuntun oletusarvoista.

Kumpi valitset, on täysin sinun tehtäväsi. Useimmissa tilanteissa avoimen lähdekoodin paketit ovat parhaita. Niitä on helpompi asentaa, ja he saavat jatkuvasti päivityksiä muun järjestelmän kanssa. Siitä huolimatta joissakin tilanteissa tarvitaan virallinen Oracle-toteutus. Tällöin voit saada tarvitsemasi ohjelmiston yksinkertaisesti tarpeeksi Ubuntu-järjestelmään.

JRE: n ja JDK: n välinen ero on myös tärkeää pitää mielessä. Useimmat ihmiset tarvitsevat vain JRE: n. Java Runtime Environment on juuri se miltä se kuulostaa. Se on ympäristö, jonka avulla tietokoneesi voi suorittaa Java-ohjelmia. Useimmiten, kun ajattelet ”Java-asennusta”, ajattelet saada JRE: n mahdollistamaan tietokoneesi suorittamaan Java-sovelluksia, kuten Minecraft.

Jos aiot kehittää omia ohjelmia Java-sovelluksella, tarvitset Java Development Kitin, JDK: n. JDK on välttämätön Java-kehitykselle, mukaan lukien Androidin kanssa työskentely, mutta sitä ei tarvita Java-sovellusten ajamiseksi.

Asenna avoimen lähdekoodin JRE

Useimmille ihmisille tämä on niin pitkälle kuin sinun täytyy mennä. Noudata näitä ohjeita, ja Ubuntu pystyy suorittamaan Java-sovelluksia.

 1. Avaa verkkoselaimesi ja siirry Ubuntu-pakettitietokantaan.

  Jos haluat käyttää vain oletusarvoa, siirry vaiheeseen 5 ja asenna oletus-jre sen sijaan.

 2. Vieritä alaspäin ja käytä etsimiseen sivun hakukenttää openjdk.

 3. Selaa tuloksia etsimällä joko OpenJDK JRE: n uusin versio tai etsimäsi versio. Suuremmat luvut osoittavat uudempia julkaisuja.

 4. Avaa pääteikkuna hakemalla Terminaali sovelluksissa tai painamalla Ctrl + Alt + T näppäimistöllä.

 5. Kirjoita komento asentaaksesi löytämäsi OpenJDK JRE -version:

  sudo apt install openjdk-14-jre

 6. Lehdistö Tulla sisään näppäimistöllä. Paina sitten kysyttäessä y asentaa avoimen lähdekoodin JRE ja sen riippuvuudet.

 7. Kun asennus on valmis, sinulla on toimiva Java JRE -asennus Ubuntu-tietokoneellesi.

Asenna avoimen lähdekoodin JDK

Jos haluat tehdä jonkin Java- tai Android-kehityksen Ubuntu-tietokoneellasi, mutta et tarvitse JDK: n virallista Oracle-versiota (useimmat ihmiset eivät), voit asentaa avoimen lähdekoodin JDK: n helposti Ubuntuun.

 1. Avaa selain ja siirry Ubuntun pakettitietokantaan.

  Jos haluat mieluummin järjestelmän oletusarvon, siirry vaiheeseen 5 ja asenna oletus-jdk sen sijaan.

 2. Käytä etsimiseen sivun hakutoimintoa openjdk.

 3. Vieritä, kunnes löydät joko OpenJDK JDK: n uusimman version tai projektille tarvitsemasi version. Suuremmat numerot ovat uudempia.

 4. Avaa pääteikkuna etsimällä sitä sovellusvalikosta tai käyttämällä Ctrl + Alt + T pikanäppäin.

 5. Suorita alla olevan kaltainen komento löydetyn JDK-version kanssa avoimen lähdekoodin JDK: n asentamiseksi.

  sudo apt install openjdk-14-jdk

 6. Paina pyydettäessä y asentaa JDK ja sen ohjelmisto-riippuvuudet.

 7. Kun asennus on valmis, sinulla on JDK käyttövalmis Ubuntussa.

Asenna Oracle JRE ja JDK

Joskus tarvitset Oraclen Java-virallisen version. Tämä johtuu yleensä liiketoiminnallisista syistä tai yrityksen vaatimuksista. Vaikka voit tehdä tämän manuaalisesti suoraan Oraclen toimittamilla julkaisuilla, PPA: ta on paljon helpompi työskennellä. Tässä oppaassa käytetään suosittua PPA: ta Oracle Java -julkaisun asentamiseen.

 1. Avaa pääteikkuna joko etsimällä sitä sovellusvalikosta tai painamalla Ctrl + Alt + T.

 2. Lisää PPA järjestelmääsi seuraavilla komennoilla. Kun pyydetään, hyväksy PPA: n lisääminen painamalla Enter.

  sudo add-apt-repository ppa:linuxuprising/java
  sudo apt-get update

 3. Asenna nyt asennuspaketti PPA: lta. Vaikka PPA ei voi suoraan tarjota Oracle Java -palvelua, se voi antaa sinulle asennusohjelman, joka tekee sen asentamisesta paljon yksinkertaisempaa.

  sudo apt install oracle-java13-installer

 4. Kun asennusohjelma käynnistyy, se pyytää sinua hyväksymään Java-lisenssisopimuksen. Tee niin.

 5. Odota asennuksen päättymistä. Kun se tapahtuu, voit suorittaa alla olevan komennon varmistaaksesi, että Java asennetaan onnistuneesti järjestelmääsi.

  java –version