Skip to content

Verkon reitittimet, tukiasemat, sovittimet ja paljon muuta

16 de kesäkuu de 2021

Ellet ole IT-asiantuntija tai olet määrittänyt useita langattomia verkkoja, erilaisten langattomien laitteiden hajottaminen voi olla vaikea tehtävä. Joten hajotetaan se ja puhdistetaan kaikkien näiden laitteiden ilma ja tarkalleen, mitä ne kukin tekevät.

Langattomat reitittimet

Linksys WRT54GL -reititin.

Monien kotitietoverkkojen keskituote on langaton reititin. Nämä reitittimet tukevat kaikkia kotitietokoneita, jotka on määritetty langattomilla verkkosovittimilla (katso alla). Ne sisältävät myös verkkokytkimen, jonka avulla jotkut tietokoneet voidaan liittää Ethernet-kaapeleilla. Langattomat reitittimet mahdollistavat kaapelimodeemin ja DSL-Internet-yhteyksien jakamisen. Lisäksi monissa langattomissa reitittimissä on sisäänrakennettu palomuuri, joka suojaa kotiverkkoa tunkeilijoilta. Yllä kuvattu on Linksys WRT54G. Tämä on suosittu langaton reititin, joka perustuu 802.11g Wi-Fi -verkkostandardiin. Langattomat reitittimet ovat pieniä laatikkomaisia ​​laitteita, joiden pituus on yleensä alle 0,3 m. LED-valot edessä ja liitäntäportit sivuilla tai takana. Joissakin langattomissa reitittimissä, kuten WRT54G, on ulkoiset antennit, jotka ulottuvat laitteen yläosasta. toiset sisältävät sisäänrakennettuja antenneja. Langattomat reitittimet eroavat toisistaan ​​tukemiensa verkkoprotokollien (802.11g, 802.11a, 802.11b tai yhdistelmä), tukemiensa langallisten laiteliitäntöjen määrän, tukemiensa suojausasetusten ja monien muiden pienempien tapojen välillä. Yleensä koko kotitalouden verkottamiseen tarvitaan vain yksi langaton reititin.

Langattomat tukiasemat

Linksys WAP54G langaton tukiasema.

Linksys WAP54G langaton tukiasema.

Langaton tukiasema (jota kutsutaan joskus ”AP” tai ”WAP”) toimii liittämään tai ”yhdistämään” langattomat asiakkaat kiinteään Ethernet-verkkoon. Tukiasemat keskittävät kaikki paikallisen verkon WiFi-asiakkaat ns. ”Infrastruktuuritilassa”. Tukiasema puolestaan ​​voi muodostaa yhteyden toiseen tukiasemaan tai langalliseen Ethernet-reitittimeen. Langattomia tukiasemia käytetään yleisesti suurissa toimistorakennuksissa yhden suurelle alueelle ulottuvan langattoman lähiverkon (WLAN) luomiseksi. Jokainen tukiasema tukee tyypillisesti enintään 255 asiakastietokonetta. Yhdistämällä tukiasemat toisiinsa voidaan luoda paikallisia verkkoja, joissa on tuhansia tukiasemia. Asiakastietokoneet voivat liikkua tai vaeltaa näiden tukiasemien välillä tarpeen mukaan. Kotiverkossa langattomia tukiasemia voidaan käyttää olemassa olevan kotiverkon laajentamiseen langallisen laajakaistareitittimen perusteella. Tukiasema muodostaa yhteyden laajakaistareitittimeen, jolloin langattomat asiakkaat voivat liittyä kotiverkkoon tarvitsematta muuttaa johtoa tai määrittää uudelleen Ethernet-yhteyksiä. Kuten yllä oleva Linksys WAP54G kuvaa, langattomat tukiasemat näyttävät fyysisesti samanlaisilta kuin langattomat reitittimet. Langattomat reitittimet sisältävät itse asiassa langattoman tukiaseman osana kokonaispakettiaan. Langattomien reitittimien tapaan tukiasemia on saatavana 802.11a, 802.11b, 802.11g tai niiden yhdistelmille.

Langattomat verkkosovittimet

Linksys WPC54G langaton verkkosovitin

Linksys WPC54G langaton verkkosovitin.

Langattoman verkkosovittimen avulla tietokonelaite voi liittyä langattomaan lähiverkkoon. Langattomissa verkkosovittimissa on sisäänrakennettu radiolähetin ja -vastaanotin. Jokainen sovitin tukee yhtä tai useampaa 802.11a-, 802.11b- tai 802.11g-Wi-Fi-standardista. Langattomia verkkosovittimia on myös useissa eri muodoissa. Perinteiset langattomat PCI-sovittimet ovat apukortteja, jotka on suunniteltu asennettaviksi pöytätietokoneeseen, jossa on PCI-väylä. Langattomat USB-sovittimet liitetään tietokoneen ulkoiseen USB-porttiin. Lopuksi niin sanottu PC-kortti tai PCMCIA-langattomat sovittimet asetetaan kannettavan tietokoneen kapeaan avoimeen paikkaan. Yksi esimerkki langattomasta PC-kortin sovittimesta, Linksys WPC54G, on esitetty yllä. Jokainen langattoman verkon sovittimen tyyppi on pieni, yleensä alle 0,15 m pitkä. Jokainen tarjoaa vastaavan langattoman yhteyden tukemansa Wi-Fi-standardin mukaan. Useimmissa kannettavissa tietokoneissa on nyt sisäänrakennettu langaton verkko. Tietokoneen sisällä olevat pienet sirut tarjoavat verkkosovittimen vastaavat toiminnot. Nämä tietokoneet eivät tietenkään vaadi erillisen erillisen langattoman verkkosovittimen asentamista.

Langattomat tulostuspalvelimet

Linksys WPS54G langaton tulostuspalvelin

Linksys WPS54G langaton tulostuspalvelin.

Langattoman tulostuspalvelimen avulla yksi tai kaksi tulostinta voidaan jakaa kätevästi Wi-Fi-verkon kautta. Langattomien tulostuspalvelinten lisääminen verkkoon:

  • Sallii tulostimien olevan kätevästi missä tahansa langattoman verkon kantamassa, ei sidoksissa tietokoneiden sijaintiin.
  • Ei vaadi, että tietokone on aina kytketty päälle tulostusta varten.
  • Ei vaadi tietokonetta kaikkien tulostustöiden hallintaan, mikä voi heikentää sen suorituskykyä.
  • Antaa järjestelmänvalvojien muuttaa tietokoneen nimiä ja muita asetuksia tarvitsematta määrittää verkon tulostusasetuksia uudelleen.

Langaton tulostuspalvelin on kytkettävä tulostimiin verkkokaapelilla, yleensä USB 1.1 tai USB 2.0. Tulostuspalvelin voi itse muodostaa yhteyden langattomaan reitittimeen Wi-Fi-yhteyden kautta tai se voidaan liittää Ethernet-kaapelilla. Suurin osa tulostuspalvelintuotteista sisältää asennusohjelmiston CD-ROM-levyllä, joka on asennettava yhteen tietokoneeseen laitteen alkuperäisen määrityksen suorittamiseksi. Kuten verkkosovittimissa, langattomissa tulostuspalvelimissa on oltava oikeat verkon nimi (SSID) ja salausasetukset. Lisäksi langaton tulostuspalvelin vaatii asiakasohjelmiston asennuksen jokaiselle tietokoneelle, joka tarvitsee tulostinta. Tulostuspalvelimet ovat erittäin pienikokoisia laitteita, joissa on sisäänrakennettu langaton antenni ja LED-valot tilan osoittamiseksi. Langaton Linksys WPS54G 802.11g USB-tulostuspalvelin on esitetty yhtenä esimerkkinä.

Langattomat pelisovittimet

Linksys WGA54G langaton peliadapteri

Linksys WGA54G langaton peliadapteri.

Langaton pelisovitin yhdistää videopelikonsolin Wi-Fi-kotiverkkoon mahdollistamaan Internetin tai head-to-head LAN-pelaamisen. Kotiverkkoihin tarkoitettuja langattomia pelisovittimia on saatavana sekä 802.11b- että 802.11g-muunnoksina. Edellä on esimerkki langattomasta 802.11g-pelisovittimesta, Linksys WGA54G. Langattomat pelisovittimet voidaan liittää joko langattomaan reitittimeen Ethernet-kaapelilla (parhaan luotettavuuden ja suorituskyvyn saavuttamiseksi) tai Wi-Fi-yhteyden kautta (paremman ulottuvuuden ja mukavuuden parantamiseksi). Langattomissa pelisovittimissa on asennusohjelmisto CD-ROM-levyllä, joka on asennettava yhteen tietokoneeseen laitteen alustavan määrityksen suorittamiseksi. Kuten yleisissä verkkosovittimissa, langattomissa pelisovittimissa on oltava oikeat verkon nimi (SSID) ja salausasetukset.

Langattomat Internet-videokamerat

Linksys Wireless-N Internet -kotivalvontakamera

Linksys Wireless-N Internet -kotivalvontakamera.

Langattoman Internet-videokameran avulla video (ja joskus ääni) voidaan kaapata ja siirtää WiFi-tietokoneverkon kautta. Langattomia Internet-videokameroita on saatavana sekä 802.11b- että 802.11g-muunnoksina. Linksys Linksys Wireless-N Internet -kotivalvontakamera on esitetty yllä. Langattomat Internet-videokamerat toimivat palvelemalla datavirtoja mihin tahansa tietokoneeseen, joka on yhteydessä niihin. Edellä mainitun kaltaiset kamerat sisältävät sisäänrakennetun Web-palvelimen. Tietokoneet muodostavat yhteyden kameraan joko tavallisella verkkoselaimella tai tuotteen CD-ROM-levyllä olevan erityisen asiakaskäyttöliittymän kautta. Asianmukaisten tietoturvatietojen avulla näiden kameroiden videovirrat voidaan katsella myös Internetissä valtuutetuilta tietokoneilta. Internet-videokamerat voidaan liittää langattomaan reitittimeen joko Ethernet-kaapelilla tai Wi-Fi-yhteyden kautta. Nämä tuotteet sisältävät asennusohjelmiston CD-ROM-levyllä, joka on asennettava yhteen tietokoneeseen laitteen alkuperäisen Wi-Fi-kokoonpanon suorittamiseksi. Ominaisuuksia, jotka erottavat langattomat Internet-videokamerat toisistaan, ovat:

  • Siepattujen videokuvien tarkkuus (esimerkiksi 320×240 pikseliä, 640×480 pikseliä ja muita kuvakokoja).
  • Liiketunnistimet ja mahdollisuus lähettää sähköpostihälytyksiä, kun uutta toimintaa havaitaan ja kaapataan.
  • Kyky aikaleimakuvia.
  • Sisäänrakennetut mikrofonit ja / tai liittimet ulkoisille mikrofoneille äänitukea varten.
  • Tuetut WiFi-tietoturvatyypit, kuten WEP tai WAP.

Langaton kantama-laajennin

Linksys AC1200 kaksikaistainen Wi-Fi-alueen laajennin / Wi-Fi-vahvistin (RE6350)

Linksys AC1200-kaksikaistainen Wi-Fi-alueen laajennin / Wi-Fi-tehostin.

Langaton etäisyyslaajennin lisää etäisyyttä, jolla WLAN-signaali voi levitä, ylittämällä esteet ja parantamalla verkon signaalin laatua. Saatavilla on useita erilaisia ​​langattoman kantaman laajentimia. Näitä tuotteita kutsutaan joskus ”alueen laajentimiksi” tai ”signaalinvahvistimiksi”. Linksys AC1200-kaksikaistainen Wi-Fi-alueen laajennin / Wi-Fi-vahvistin on esitetty yllä. Langaton kantama-laajennin toimii releenä tai verkon toistimena, joka hakee ja heijastaa WiFi-signaaleja verkon tukireitittimestä tai tukiasemasta. Etälaajentimen kautta kytkettyjen laitteiden verkon suorituskyky on yleensä heikompi kuin jos ne olisi kytketty suoraan ensisijaiseen tukiasemaan. Langaton kantama-laajennin muodostaa yhteyden reitittimeen tai tukiasemaan Wi-Fi-yhteyden kautta. Tämän tekniikan luonteesta johtuen useimmat langattomat etälaajennimet toimivat kuitenkin vain rajoitetun joukon muita laitteita. Tarkista yhteensopivuustiedot huolellisesti valmistajan teknisistä tiedoista.