Skip to content

Versiohistorian hallinta Google-dokumenteissa

19 de maaliskuu de 2021

Google-dokumenttien versiohistoria auttaa hallitsemaan jaettuihin asiakirjoihin tehtyjä muutoksia. Tämä on erityisen tärkeää, kun teet yhteistyötä asiakirjojen kanssa ihmisryhmän kanssa. Tässä on kaikki mitä sinun on tiedettävä hallitaksesi, muokataksesi ja tarvittaessa palataksesi takaisin edelliseen versioon käyttämällä Google-dokumenttien versiohistoriaa.

Voit käyttää asiakirjan versiohistoriaa vain, jos sinulla on muokkausoikeudet. Jos olet luonut asiakirjan, voit mennä, mutta jos joku jakoi asiakirjan kanssasi, varmista, että sinulla on muokkausoikeudet, ennen kuin siirryt eteenpäin.

Kuinka käyttää Google-dokumenttien versiohistoriaa

Versiohistorian käyttö Google-dokumenteissa on helppoa, ja siihen on olemassa muutama tapa.

Versiohistoria ei ole käytettävissä Google-dokumenttien mobiiliversiossa. Näet asiakirjan yksityiskohdat, kuten milloin se luotiin ja milloin sitä viimeksi muokattiin, siirtymällä oikean yläkulman kolmen pisteen valikkoon ja valitsemalla Yksityiskohdat, mutta tarkempaa versiohistoriaa voidaan tarkastella vain tietokoneelta.

  1. Avaa ensin asiakirja, jonka versiohistoriaa haluat tarkastella.

    Tämä voi olla teknisesti minkä tahansa tyyppinen dokumentti Google Drivessa, mukaan lukien Docs, Sheets tai Slides.

  2. Valitse Tiedosto sivun yläosassa olevasta valikosta.

  3. Valita Versiohistoria.

  4. Valitse näkyviin tulevasta valikosta Katso versiohistoria. Vaihtoehtoisesti voit käyttää pikanäppäintä Ctrl + Alt + Vaihto + H Windows-tietokoneella tai Cmd + Optio + Vaihto + H Mac-tietokoneella.

  5. Vaihtoehtoinen (ja helpompi) tapa tehdä tämä on valita Viimeisin muokkaus… -linkkiä sivun yläosassa, jossa linkissä lukee jotain samanlaista kuin Kaikki muutokset tallennettu Drivessa, jos työskentelet parhaillaan asiakirjan parissa, tai ”Viimeinen muokkaus oli 10 tuntia sitten”, jos olet juuri avannut asiakirjan.

  6. Versiohistoria avautuu oikeassa siirtymisruudussa, ja jos tietyn version aikana tehtiin useita muokkauksia, sinun pitäisi pystyä selaamaan niitä nopeasti sivun oikeassa yläkulmassa olevilla navigointinuolilla siirtyäksesi yhdestä muutoksesta seuraavaan.

Käytä versiohistoriaa Google-dokumenteissa

Kun asiakirjan versiohistoria on auki, sinun pitäisi nähdä luettelo asiakirjan tallennetuista versioista. Riippuen siitä, kuinka monta ihmistä tekee yhteistyötä asiakirjan kanssa ja kuinka usein muutoksia tehdään, luettelo voi olla pitkä tai se voi olla lyhyt. Ja ellet ole aiemmin käyttänyt versiohistoriaa ja tehnyt siihen muutoksia, jokaiselle versiolle annetaan otsikko päivämäärä ja aika, jolloin asiakirjaan tehtiin muutoksia.

Värikoodin yhteiskäyttäjät

Yksi ensimmäisistä asioista, jotka todennäköisesti huomaat, on se, että jokaisella asiakirjaa tekevällä henkilöllä on pieni värillinen piste heidän nimensä vieressä. Nämä värit on määritetty Google, ja kun napsautat asiakirjan versiota, niin kauan kuin Näytä muutokset Versiohistoria-luettelon alaosassa oleva vaihtoehto on valittu, tehdyt muutokset korostetaan värillä, joka vastaa muutoksen tehneen henkilön nimen vieressä olevaa pistettä.

Saatavilla olevat vaihtoehdot

Kun valitset version, kolmen pisteen valikko ilmestyy version nimen oikealle puolelle. Kun valitset kyseisen valikon, löydät kaksi vaihtoehtoa:

  • Nimeä tämä versio: Valitse tämä vaihtoehto, jos haluat avata version nimen (joka näkyy oletuksena päivämääränä ja kellonaikana) muokkausta varten. Voit sitten kirjoittaa nimen, jonka haluat kyseisen version, ja painaa Tulla sisään näppäimistöllä hyväksyäksesi uuden nimen.
  • Tee kopio: Tämän vaihtoehdon avulla voit luoda uuden kopion asiakirjasta, kuten se oli valitun version päivämääränä ja kellonaikana. Näyttöön tulee valintaikkuna, jonka avulla voit luoda uuden asiakirjan nimen ja valita sijainnin, johon haluat asiakirjan tallennettavan. Jos olet jakanut asiakirjan, sinulla on myös mahdollisuus Jaa se samoille ihmisille.

Kuinka palauttaa Google-asiakirjasi aiempaan versioon

Jos syy etsiä versiohistoriaa Google-dokumenteista on palauttaa asiakirja tilaan, jossa se oli ennen muutosten tekemistä, voit tehdä sen muutamassa vaiheessa.

  1. Siirry avoimen asiakirjan sisällä kohtaan Versiohistoria käyttämällä yllä olevia ohjeita.

  2. Etsi versio, johon haluat palata.

  3. Valitse sitten valittu versio valitsemalla Palauta tämä versio sivun yläosassa.

  4. Näkyviin tulee vahvistusvalintaikkuna. Valitse Palauttaa muuntaa asiakirjan takaisin valitsemaasi versioon. Jos muutat mieltäsi, voit valita Peruuttaa.

  5. Asiakirjasi palautetaan ja näet vahvistuksen siitä lyhyessä ponnahdusikkunassa sivun yläosassa, kun palautus on valmis.

    Jos palautat asiakirjan edellisen version ja muutat sitten mieltäsi, voit palata versiohistoriaasi ja palauttaa asiakirjan uudempaan (tai aiempaan) versioon.