Skip to content

Vieras-Wi-Fi-yhteyden määrittäminen kotiisi

20 de maaliskuu de 2021

Mitä tietää

 • Kirjaudu reitittimeen järjestelmänvalvojana, ota Vieras Wi-Fi -vaihtoehto käyttöön ja määritä SSID, jota vierasverkon tulisi käyttää.
 • Luo vierailijoille salasana ja kytke SSID-lähetys päälle, jotta verkon nimi pysyy näkyvissä muille.
 • Jos reititin tukee sitä, rajoita pääsyä kaikkeen muuhun kuin Internetiin tai anna vieraiden käyttää paikallisia laitteita ja resursseja, kuten tiedostoja.

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten vieras-Wi-Fi-verkko määritetään useimmille reitittimille.

Vieras-Wi-Fi-verkon määrittäminen

Jotkut reitittimet tukevat vierasverkkoja, jotka ovat osa ensisijaista verkkoa, mutta käyttävät eri salasanaa (tai eivät lainkaan) ja tarjoavat usein ominaisuuksia rajoittavia ominaisuuksia. Vierasverkot ovat usein tavanomaisia ​​yrityksille, mutta yhä useammin kotiverkkoille.

Määritä vierasverkko kotona seuraavasti:

 1. Kirjaudu reitittimeen järjestelmänvalvojana. Tämä tapahtuu usein verkkoselaimessa tietyn IP-osoitteen, kuten 192.168.1.1, kautta, mutta reititin voi käyttää eri IP-osoitetta tai sillä voi olla mobiilisovellus kirjautumiseen.

 2. Ota Vieras-Wi-Fi-vaihtoehto käyttöön. Useimmissa reitittimissä vierasverkko on oletusarvoisesti poistettu käytöstä, mutta ne tarjoavat päälle / pois-vaihtoehdon sen hallitsemiseksi.

 3. Määritä SSID, jota vierasverkon tulisi käyttää. Tämän ei pitäisi olla sama kuin ensisijainen SSID, mutta se voi olla jotain samanlaista, jotta kävijät ymmärtäisivät, että verkko on sinun.

  Jotkut reitittimet asettavat vierasverkon nimen automaattisesti ensisijaisen verkon nimeksi, jossa on vieras-pääte, kuten mynetwork_guest, kun taas toiset antavat sinun valita nimen.

 4. Ota SSID-lähetys käyttöön tai poista se käytöstä, jotta verkon nimi pysyy näkyvissä tai piilotetaan se mahdollisilta vierailta. Jätä SSID-lähetys päälle, jotta vieraat näkevät käytettävän verkon. Jos poistat lähetyksen käytöstä, anna vieraille verkon nimi ja suojaustiedot, jotta he voivat määrittää verkon, mikä kannattaa ehkä välttää, kun sinulla on paljon vieraita.

 5. Valitse vierasverkolle salasana. Tätä ei vaadita joissakin reitittimissä, mutta saatat olla jotain, jota haluat käyttää estämään kenenkään pääsemästä verkkoon. Jos reitittimessä on vieraille toissijainen Wi-Fi-vaihtoehto, joka toimii kuten tavallinen pääsy ensisijaiseen verkkoon, valitse suojattu salasana.

  Ellet estä tiettyjä käyttöoikeuksia, vieraat voivat tehdä mitä tahansa, mitä sinä, järjestelmänvalvoja, voit tehdä. Tämä tarkoittaa, että he voivat ladata torrenteja laittomasti, levittää viruksia muihin laitteisiin tai seurata verkkoliikennettä ja verkkosivustojen salasanoja.

 6. Ota muut vaihtoehdot käyttöön tarpeen mukaan. Jos reititin tukee sitä, rajoita pääsyä kaikkeen muuhun kuin Internetiin tai anna vieraiden käyttää paikallisia resursseja, kuten tiedostoja.

  Esimerkiksi jotkut Netgear-reitittimet tarjoavat valintaruudun järjestelmänvalvojille, jotta vieraat voivat nähdä toisensa ja käyttää paikallista verkkoa. Tämän vaihtoehdon jättäminen pois käytöstä estää vieraita pääsemästä paikallisiin resursseihin, mutta sallii heidän pääsyn verkkoon jaetun Internet-yhteyden kautta.

  Voit myös rajoittaa sitä, kuinka monta vierasta voi muodostaa yhteyden verkkoon samanaikaisesti. Valitse kohtuullinen määrä, jotta estät verkon ylikuormituksen ja hidastumisen.

Jos nämä ohjeet eivät toimi reitittimesi kanssa, käy tarkemmin valmistajan sivustolla. Vierasverkkoa on saatavana näiltä valmistajilta ja muilta: Linksys, D-Link, Google, NETGEAR, ASUS ja Cisco.

Edut vieraan Wi-Fi-verkossa

Vieras-Wi-Fi-verkko on hyödyllinen verkon omistajalle ja sitä käyttäville. Vierasverkko tarjoaa käyttäjille tavan käyttää verkkoa sekunneissa ilman, että heillä on vain vähän tai ei mitään asetuksia. Vierasverkon asetusten mukaan he voivat käyttää Internetiä ja verkon paikallisia resursseja, kuten tiedostoja, tulostimia ja laitteiden oheislaitteita.

Järjestelmänvalvojan näkökulmasta vierasverkko laajentaa verkon ulottuvuutta kävijöille tarvitsematta antaa verkon salasanaa. Vierasverkot parantavat myös turvallisuutta, koska omistaja voi rajoittaa vieraiden pääsyä esimerkiksi Internetiin, mutta ei paikallisia resursseja. Tämä estää matojen leviämisen, jotka voivat tulla vieraiden laitteista.

Vierasverkon käyttäminen

Vieraaseen langattomaan verkkoon liittyminen toimii samalla tavalla kuin yhteyden muodostaminen julkiseen Wi-Fi-hotspotiin tai ystäväsi talon Wi-Fi-verkkoon. Vieraille on annettava verkon nimi ja salasana, jotta he voivat käyttää verkkoa.

Jotkut vierasverkot ovat kuitenkin auki, joten salasanaa ei ole käytettävissä. Tällaisissa tapauksissa verkon nimeä (SSID) voidaan kutsua Guest, Guest Wifi, CompWifi, Free Wifi tai muuksi muunnelmaksi.

Avoin ja ilmainen Wi-Fi vierailijoille löytyy usein ostoskeskuksista, ravintoloista, puistoista ja muista julkisista paikoista. Paikoissa, kuten hotelleissa, saat usein asiakkaan Wi-Fi-tietoja henkilökunnalta. Jos kotiverkossa on vierasverkko, sinun on todennäköisesti pyydettävä omistajalta Wi-Fi-salasana.

Jos lataat tai lataat paljon tietoja, ilmoita siitä järjestelmänvalvojalle etukäteen. Paljon kaistanleveyttä piirtämällä koko verkko hidastuu, joten on aina parasta saada lupa.

Tukeeko reititin vierasverkkoa?

Bisnesluokan reitittimet ovat yleisiä alustoja vierasverkoille, mutta joillakin kotireitittimillä on vierasverkko-ominaisuudet. Tarkista valmistajan verkkosivusto varmistaaksesi tai kaivaa reitittimen asetuksissa nähdäksesi, onko vierasverkolle vaihtoehto.

Reitittimen vierasverkkovaihtoehtoa kutsutaan yleensä Vierasverkoksi tai vastaavaksi, mutta on joitain poikkeuksia:

 • D-Link-reitittimet kutsuvat sitä yleensä vierasvyöhykkeeksi.
 • Google Wifi nimeää tämän ominaisuuden Vieras-Wi-Fi-yhteydeksi.
 • Linksys tukee Guest Access -työkalua Linksys Smart Wi-Fi -kaukosäätimen kautta.

Jotkut reitittimet tukevat vain yhtä vierasverkkoa, kun taas toiset voivat käyttää useita vierasverkkoja samanaikaisesti. Kaksikaistaiset langattomat reitittimet tukevat usein kahta – yhtä 2,4 GHz: n taajuudella ja yhtä 5 GHz: n taajuudella. Vaikka ei ole käytännöllistä syytä, miksi henkilö tarvitsee enemmän kuin yhden kutakin kaistaa kohden, jotkut Asus RT: n langattomat reitittimet tarjoavat jopa kuusi vierasverkkoa.

Kun vierasverkko on aktiivinen, sen laitteet toimivat erillisellä IP-osoitealueella kuin muut laitteet. Jotkut Linksys-reitittimet varaavat esimerkiksi osoitealueet 192.168.3.1 – 192.168.3.254 ja 192.168.33.1 – 192.168.33.254 vieraan laitteille.