Skip to content

Voiko iPad saada viruksen kiinni?

19 de maaliskuu de 2021

IPad tekee hienoa työtä torjuakseen viruksia, haittaohjelmia ja Internetin pimeää puolta, joten jos näet iPadissasi sanoman, että sinulla on virus, älä paniikkia. IPadiin kohdistuvia viruksia ei tunneta. Itse asiassa virusta ei ehkä koskaan ole olemassa iPadissa.

iOS ja virukset

Teknisessä mielessä virus on koodinpätkä, joka kopioi itsensä luomalla kopion toiseen tietokoneesi ohjelmistoon. Mutta toisin kuin Windows-tietokoneissa, joissa on hyvin avoin tiedostojärjestelmä, iOS ei salli yhden sovelluksen suoraa pääsyä toisen sovelluksen tiedostoihin, mikä estää mahdollisia viruksia replikoitumasta.

Jos vierailet verkkosivustolla ja näet ponnahdusikkunan, jossa ilmoitetaan, että laitteessasi on virus, sinun on poistuttava verkkosivustolta välittömästi. Ponnahdusviesti on huijaus, joka toivoo pelottavansa sinut asentamasta haittaohjelmia laitteellesi sen varjolla, että se auttaa turvautumaan.

Lisäksi sinun ei tarvitse asentaa virustorjuntaasi iPadiin. Toisin kuin Windows-tietokone, jossa reaaliaikaisen virustentorjuntaohjelmiston käyttäminen on melkein vaatimus, iPad ei tarvitse kokopäiväistä suojausta viruksilta.

IPad-virusta ei välttämättä ole, mutta se ei tarkoita, että olet poissa vaara-alueelta

Vaikka todellisen viruksen kirjoittaminen iPadiin ei ole mahdollista, haittaohjelma voi ja on olemassa. Haittaohjelma käsittää minkä tahansa ohjelmiston, jolla on väärät tarkoitukset, kuten huijaaminen salasanojen tai muun arkaluontoisen tiedon luovuttamiseen. IPadin haittaohjelmat ovat kuitenkin suhteellisen harvinaisia, johtuen yhdestä suuresta esteestä, jonka se on voitettava, jotta se voidaan asentaa laitteellesi: App Store.

Yksi iPadin omistamisen suurista eduista on, että Apple tarkistaa jokaisen App Storeen lähetetyn sovelluksen. Itse asiassa kestää useita päiviä, ennen kuin iPad siirtyy lähetyksestä julkaistuun sovellukseen. Haittaohjelmia on mahdollista piilottaa sovelluskaupan kautta, mutta tämä tila on harvinainen. Näissä tapauksissa sovellus on tavallisesti kiinni muutaman päivän tai muutaman viikon sisällä ja se poistetaan nopeasti kaupasta.

Mutta sinun on silti oltava valppaana, varsinkin jos sovellus pyytää henkilökohtaisia ​​tai taloudellisia tietoja. Yksi asia on, että Amazon-sovellus pyytää tällaista tietoa ja aivan toinen asia, kun se tulee sovelluksesta, josta et ole koskaan ennen kuullut ja joka on ladattu mielivaltaisesti selatessasi App Storea.

Jopa tunnettua sovellusta tulisi kohdella tietyllä määrin epäluottamuksella. Älä koskaan jaa henkilökohtaisia ​​tietojasi, etenkin taloudellisia tietoja, kuten pankkitilejä ja luottokorttinumeroita, ellei sovelluksella ole erityistä syytä pyytää sitä. Vaikka viruksia ei voi olla iPadissa, huijarit ovat kiertäneet iPadin kyvyn suojautua viruksilta tartuttamalla kehittäjän tietokonetta ja pistämällä koodia ennen kuin se edes pääsee App Storeen. Vaikka se saattaa kuulostaa jotain elokuvasta, niin on tapahtunut. Se on harvinaista eikä siitä, mistä useimpien meistä pitäisi huolehtia, mutta se osoittaa, että edes suosituilla sovelluksilla ei pitäisi koskaan olla täyttä luottamustamme.

Onko iPadissa virustorjuntaohjelmaa?

IOS-alusta sai ensimmäisen virallisen virustorjuntaohjelmansa, kun VirusBarrier tuli myyntiin App Storessa, mutta tämä virustorjuntaohjelma on tarkoitettu tarkistamaan tiedostoja, jotka voidaan ladata Maciin tai PC: hen. McAfee Security toimii iPadissa, mutta se vain lukitsee tiedostosi suojattuun ”holviin”, se ei tunnista tai puhdista ”viruksia”.

VirusBarrierin kaltaiset sovellukset ovat saalistaneet viruksen pelkosi toivoen, että asennat ne lukematta hienoa tekstiä. Ja itse asiassa Apple poisti VirusBarrierin juuri tästä syystä. Kyllä, jopa McAfee Security toivoo, että pelkäät tarpeeksi, jotta et ymmärrä, että iPadille ei tunneta viruksia, ja että haittaohjelmia on itse asiassa paljon vaikeampaa hankkia iPadilla kuin tietokoneella.

iPad-virushuijaukset

Yksi yleisimmistä iPadin huijauksista on iOS-kaatumisraportti ja sen muunnelmat. Tässä tietojenkalasteluhuijauksessa verkkosivusto näyttää ponnahdusikkunan, joka ilmoittaa, että iOS on kaatunut tai iPadissa on virus, ja kehottaa sinua soittamaan numeroon. Toisessa päässä olevat ihmiset eivät kuitenkaan ole Applen työntekijöitä, ja heidän päätavoitteena on huijata sinut joko rahasta tai tiedoista, joita voidaan käyttää hakkeroimaan tileillesi.

Virusten ja haittaohjelmien välinen ero on tärkeä. Virus ei yksinkertaisesti voi kopioida itseään iPadiin, koska se ei voi käyttää tiedostoja tehdäksesi niin. Mutta muut haittaohjelmat yksinkertaisesti huijaavat sinut, käyttäjä, tartuttamaan tietokoneen tai luopumaan henkilökohtaisista tiedoista.

Kun saat tällaisen viestin, paras tapa on sulkea Safari-selain ja käynnistää iPad uudelleen. Jos saat tämän viestin usein, tyhjennä laitteellesi tallennetut evästeet ja verkkotiedot.

  1. Avata asetukset.

  2. Selaa vasemmanpuoleista valikkoa alaspäin ja napauta sitten Safari.

  3. Vieritä Safarin asetuksissa alaspäin ja napauta Tyhjennä historia ja verkkosivustotiedot. Sinun on vahvistettava tämä valinta. Sinun on syötettävä aiemmin tallennetut verkkosivustojen salasanat uudelleen, mutta tämä on pieni hinta, joka maksetaan Safari-selaimesi pitämiseksi puhtaana ja turvallisena.

’Onneksi olkoon Amazon-käyttäjä’ -sanoma

Jos sinua jatkuvasti pommittaa ponnahdusikkunamainokset iPadin verkkoselaimessa, jotka lukitsevat sinut sivulle ja onnittelevat sinua voittaessasi jotain, olet törmännyt toiseen yleiseen haittaohjelmamuotoon. Yleisin näistä esiintyy Amazonina ja toivoo houkuttelevan sinut lupaamalla ilmaisen lahjan. Kuten Crash Report -huijaus, nämä ponnahdusikkunoiden huijausohjelmat huijaavat sinut luopumaan henkilökohtaisista tiedoista.

Voit torjua tätä vastaan ​​tyhjentämällä verkkohistoriasi ja tiedot. Tämä haittaohjelma on Web-välimuistissa, joka on tietoja, jotka Safari-selain tallentaa verkkosivuston nopeuttamiseksi tallentamalla osia siitä.

Paras suojaus on päivitetty iPad

Vaikka jatkuvat iOS-päivitykset saattavat tuntua ärsyttäviltä, ​​helpoin tapa tinkiä iPadista on hyödyntää käyttöjärjestelmän tietoturva-aukkoja. Apple korjaa nämä ongelmat nopeasti, mutta sinun on pysyttävä ajan tasalla käyttöjärjestelmän päivityksistä.

Kun sinua kehotetaan saamaan viesti uudesta käyttöjärjestelmäpäivityksestä, napauta vain Myöhemmin, kytke sitten iPad ennen nukkumaanmenoa. IPad aikoo päivittää sen yön, mutta se on kytkettävä virtalähteeseen (tietokone tai pistorasia) päivityksen lataamista ja suorittamista varten.

Älä pura iPadiasi

On yksi iso reikä, joka voi johtaa mahdollisiin haittaohjelmien infektioihin: laitteen jailbreaking. Jailbreaking on prosessi, jolla poistetaan Applen käytössä olevat suojaukset, jotka estävät sinua asentamasta sovelluksia mihinkään muuhun kuin App Storeen. Normaalisti sovellus tarvitsee varmenteen ladata, asentaa ja käyttää laitettasi. Se saa tämän sertifikaatin Applelta. Jailbreaking kiertää tämän suojauksen ja sallii minkä tahansa sovelluksen asentamisen iPadiin.

Jos jailbreakit laitteesi, ole erityisen varovainen asennuksen suhteen, koska Apple ei ole testannut ja varmentanut sitä vapaaksi haittaohjelmista.

Useimmat ihmiset eivät vangitse iPadia. Itse asiassa, kun tabletti on saanut enemmän ominaisuuksia, siitä on tullut vähemmän suosittu jailbreak. Suurin osa siitä, mitä voidaan tehdä Cydian sovellusten ja muiden kuin Applen sovelluskauppojen kautta, voidaan nyt tehdä virallisen App Storen kautta ladatuilla sovelluksilla.

Joten onko iPadini turvallinen?

Se, että haittaohjelmien on vaikea päästä iPadiin, ei tarkoita, että iPadisi on täysin turvassa kaikilta tunkeutumisilta. Hakkerit löytävät erinomaisesti tapoja joko häiritä laitteita tai löytää tiensä laitteiden sisälle.

Tässä on muutama asia, jonka jokaisen tulisi tehdä iPadillaan:

  • Kiihottua Etsi Oma iPad. Tämän työkalun avulla voit lukita iPadin etänä tai jopa poistaa sen kokonaan, jos se koskaan katoaa tai varastetaan.
  • Lukitse iPad salasanalla. Vaikka nelinumeroisen koodin syöttäminen voi tuntua ajanhukalta joka kerta, kun käytät iPadia, se on silti paras tapa pitää se turvassa.
  • Poista käytöstä Siri ja ilmoitukset lukitusnäytöltä. Siriä voidaan käyttää oletusarvoisesti, kun iPad on lukittu. Sirin avulla kuka tahansa voi tehdä mitä tahansa, tarkistamalla kalenterisi muistutusten asettamiseen. Poista Sirin käytöstä lukitusruudulta iPadin asetuksissa.