Skip to content

Voiko MAC-osoitteet muuntaa IP-osoitteiksi?

18 de heinäkuu de 2021

MAC-osoite edustaa verkkosovittimen fyysistä tunnistetta, kun taas IP-osoite edustaa loogista laiteosoitetta TCP / IP-verkoissa. Vain tietyissä tilanteissa asiakas voi tunnistaa sovittimeen liittyvän IP-osoitteen tietäessään vain sen MAC-osoitteen.

ARP ja muu TCP / IP-protokollatuki MAC-osoitteille

Vanhentuneet TCP / IP-protokollat, nimeltään Reverse ARP ja InARP, voivat tunnistaa IP-osoitteet MAC-osoitteista. Niiden toiminnallisuus on osa DHCP: tä. Vaikka DHCP: n sisäinen toiminta hallitsee sekä MAC- että IP-osoitetietoja, protokolla ei salli käyttäjien käyttää näitä tietoja. TCP / IP: n sisäänrakennettu ominaisuus, Address Resolution Protocol, kääntää IP-osoitteet MAC-osoitteiksi. ARP: tä ei ole suunniteltu kääntämään osoitteita toiseen suuntaan, mutta sen tiedot voivat auttaa tietyissä tilanteissa.

ARP-välimuistituki MAC- ja IP-osoitteille

ARP ylläpitää luetteloa sekä IP-osoitteista että vastaavista MAC-osoitteista, joita kutsutaan ARP-välimuistiksi. Nämä välimuistit ovat saatavilla yksittäisissä verkkosovittimissa ja myös reitittimissä. Välimuistista on mahdollista johtaa IP-osoite MAC-osoitteesta; mekanismi on kuitenkin monessa suhteessa rajoitettu. Internet Protocol -laitteet löytävät osoitteet Internet Control Message Protocol -viestien kautta, kuten ping-komentojen laukaisemat. Etälaitteen liittäminen mistä tahansa asiakkaasta käynnistää ARP-välimuistipäivityksen pyytävälle laitteelle. Windowsissa ja joissakin muissa verkon käyttöjärjestelmissä arp-komento tarjoaa pääsyn paikalliseen ARP-välimuistiin. Kirjoita esimerkiksi Windowsissa arp -a komentokehotteessa tai PowerShellissä näyttääksesi kaikki merkinnät tietokoneen ARP-välimuistissa. Tämä välimuisti voi olla tyhjä riippuen siitä, kuinka paikallinen verkko on määritetty. Parhaimmillaan asiakaslaitteen ARP-välimuisti sisältää merkintöjä vain muille lähiverkon tietokoneille.

Useimmat kodin laajakaistareitittimet mahdollistavat ARP-välimuistien katselun konsoliliitännän kautta. Tämä ominaisuus paljastaa sekä kotiverkkoon liitettyjen laitteiden IP- että MAC-osoitteet. Reitittimet eivät ylläpitää IP-MAC-osoitekartoituksia asiakkaille muissa verkoissa kuin omissa. Etälaitteiden merkinnät voivat näkyä ARP-luettelossa, mutta esitetyt MAC-osoitteet koskevat etäverkon reititintä, ei varsinaista reitittimen takana olevaa asiakaslaitetta.

Hallintaohjelmisto laiteosoitteisiin yritysverkoissa

Suuremmat yritystietoverkot ratkaisevat yleisen MAC-IP-osoitekartoituksen ongelman asentamalla erityiset hallintaohjelmistoagentit asiakkailleen. Nämä yksinkertaiseen verkonhallintaprotokollaan perustuvat ohjelmistojärjestelmät sisältävät ominaisuuden, jota kutsutaan verkon löytämiseksi. Verkonetsintäjärjestelmät välittävät viestit agentille jokaisessa verkkolaitteessa pyytämällä sekä laitteen IP- että MAC-osoitteita. Järjestelmä vastaanottaa ja tallentaa tulokset oletustaulukkoon erillään ARP-välimuistista.

SNMP-kaavio

Yritykset, joilla on täysi hallinta yksityisissä intraneteissään, käyttävät verkonhallintaohjelmistoja myös omistamiensa asiakaslaitteistojen hallintaan. Tavallisissa kuluttajalaitteissa, kuten puhelimissa, ei ole asennettuna SNMP-agentteja, eivätkä kotiverkon reitittimet toimi SNMP-konsoleina.