Skip to content

Voiko tietokoneesi käyttää uudempaa ja nopeampaa muistia?

15 de kesäkuu de 2021

Ennen kuin päivität tietokoneen muistin, varmista, että käytettävä RAM on yhteensopiva laitteesi kanssa. Emolevyn suurin RAM-nopeus määräytyy useiden tekijöiden perusteella.

Mitä on otettava huomioon ennen RAM-muistin päivittämistä

Jos aiot käyttää nopeampaa muistimoduulia tietokoneellasi, tässä on yhteenveto huomioitavista asioista ennen sen ostamista ja asentamista:

  • Muistin on oltava samaa standardia (DDR3 ja DDR4 eivät ole ristiriitaisia).
  • Tietokoneen on tuettava harkitsemasi RAM-muistin määrä.
  • Ei-tuettuja ominaisuuksia, kuten ECC, ei saa olla moduulissa.
  • Muisti on vain yhtä nopea kuin emolevyn raja tai yhtä hidas kuin hitaimmin asennettu muistimoduuli.

Huomioon voi tulla muita tekijöitä riippuen siitä, ostatko RAM-muistia työpöydälle vai ostatko RAM-muistia kannettavaan tietokoneeseen.

Voinko käyttää erilaista RAM-muistia kuin emolevyn tuki?

Tietokoneen emolevyn on tuettava moduulien sisältämää tallennustilaa. Esimerkiksi, jos järjestelmä tukee enintään 8 Gt: n muistimoduuleja, se ei ehkä pysty lukemaan 16 Gt: n sirua oikein. Vastaavasti, jos emolevy ei tue muistia, jossa on virheenkorjauskoodi (ECC), se ei voi toimia tätä tekniikkaa käyttävien nopeammien moduulien kanssa. Tarkista emolevyn käyttöohje tai etsi se verkossa nähdäksesi sen tukeman RAM-muistin enimmäismäärän.

Vanhat vs. uudet muististandardit

Vanhemmat tietokoneet eivät välttämättä tue uudempia muististandardeja. Esimerkiksi, jos tietokoneesi käyttää DDR3: ta ja haluat asentaa DDR4: n, se ei toimi, koska nämä käyttävät erilaisia ​​kellotekniikoita, jotka eivät ole yhteensopivia. Aikaisemmin tästä säännöstä oli poikkeuksia prosessoreilla ja emolevyillä, jotka sallivat yhden tai toisen tyypin käytön samassa järjestelmässä. Koska muistiohjaimet on kuitenkin integroitu prosessoreihin suorituskyvyn parantamiseksi, se ei ole enää mahdollista.

Muistin nopeus

Nopeammat moduulit eivät aina toimi nopeammin. Kun emolevy tai prosessori ei tue nopeampaa muistinopeutta, moduulit kellotetaan nopeimmalla tuella. Esimerkiksi emolevy ja CPU, jotka tukevat jopa 2133 MHz muistia, voivat käyttää 2400 MHz RAM-muistia, mutta käyttää sitä vain 2133 MHz: iin saakka. Uusien muistimoduulien asentaminen vanhempien kanssa voi myös saada muistin toimimaan odotettua hitaammin. Jos nykyiseen tietokoneeseesi on asennettu 2133 MHz -moduuli ja asennat 2400 MHz -nimisen moduulin, järjestelmä käyttää muistia nopeudella, jota edustaa hitaampi näistä kahdesta. Siksi uusi muisti toimii vain taajuudella 2133 MHz, vaikka CPU ja emolevy tukisivat suurempaa nopeutta.

Saatavuus ja hinnoittelu

Miksi haluat asentaa nopeamman muistin järjestelmään, jos se toimii hitaammin? Muistitekniikan ikääntyessä hitaammat moduulit voivat lopettaa tuotannon, jolloin vain nopeammat moduulit ovat käytettävissä. Joissakin tilanteissa nopeampi muistimoduuli voi olla halvempi kuin hitaampi. Esimerkiksi, jos DDR3-1333 (joskus kutsutaan PC3-10600) -tarvikkeet ovat tiukat, saatat maksaa vähemmän DDR3-1600 (PC3-12800) -moduulista. Vaikka et pysty saamaan täyttä hyötyä uudemmasta RAM-muistista, tietokoneestasi tulee edelleen nopeampi kuin se oli.