Skip to content

Windowsin virheen palautus: Kuinka korjata se, kun Windows ei käynnistynyt

15 de kesäkuu de 2021

Windowsin käynnistys epäonnistui, se saattaa näkyä sinisenä näytöllä, jossa on virhe, jatkuva uudelleenkäynnistyssilmukka tai ei mitään näytössä näytössä. Tietokone ei ehkä käynnisty sammutuksen tai uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Tämän artikkelin ohjeet koskevat Windows 10-, Windows 8- ja Windows 7 -käyttöjärjestelmiä.

Windows ei käynnistynyt

Kun Windowsin kannettava tietokone tai pöytätietokone ei käynnisty, syynä voi olla katkaistava laite, puuttuva tiedosto, epäonnistunut päivitys tai viallinen laitteisto.

Kuinka korjata Windows ei käynnisty

Seuraa alla olevia vaiheita ongelman tunnistamiseksi ja korjaamiseksi. Useimmissa tapauksissa pieni vianmääritys voi saada tietokoneen toimimaan uudelleen. Jotkin ongelmat saattavat silti vaatia viallisen laitteiston vaihtamista.

 1. Käynnistä tietokone uudelleen. Uudelleenkäynnistys palauttaa käyttöoikeuden, jos ongelma oli yksinkertaisesti epätavallinen häiriö käynnistysprosessin aikana.

 2. Tarkista työpöytäjärjestelmässä liitännät. Jos käytät näppäimistöä tai hiirtä kaapelin kanssa, irrota ne ja kytke ne sitten uudelleen varmistaaksesi, että laitteet on kytketty. Esimerkiksi irrotettu näppäimistö voi aiheuttaa tietokoneen pysähtymisen käynnistyksen aikana. Varmista vastaavasti, että kaapeli tietokoneesta näyttöön on kytketty.

 3. Varmista pöytätietokoneessa, että virran merkkivalo palaa. Jos et näe valoa, virtalähde voi olla epäonnistunut. Jos virtapainiketta painettaessa ei tapahdu mitään, virtalähde on ehkä vaihdettava.

 4. Poista akku. Irrota kaikki virtajohdot ja poista akku kannettavassa tietokoneessa, jossa on helposti irrotettava akku. Kytke sitten virtajohto ja liitä se kannettavaan tietokoneeseen, kun akku on tyhjä. Käynnistä tietokone. Jos se käynnistyy onnistuneesti, ongelma on kannettavan tietokoneen akku.

 5. Anna päivitysten valmistua. Jos näytössä näkyy jokin näyttö, odota vähän kauemmin. Windows yrittää usein asentaa järjestelmä-, sovellus- ja ohjainpäivityksiä käynnistysprosessin aikana. Jos sinulla on vanhempi tai hitaampi tietokone, näiden päivitysten asentaminen voi kestää huomattavan paljon aikaa. Joissakin ongelmallisissa tapauksissa jätä tietokone yöksi ja tarkista se seuraavana aamuna.

 6. Käynnistä Windows viimeisimmällä tunnetulla hyvällä kokoonpanolla. Tämä vaihtoehto yrittää käynnistää tietokoneen viimeisimmillä laitteen, rekisterin ja käyttöjärjestelmän muutoksilla palautettuina toimineisiin asetuksiin. Tämän avulla tietokone voi toipua epäonnistuneesta järjestelmä- tai laiteajuripäivityksestä tai väärin määritetystä rekisterimerkinnästä. (Kun Windows ei käynnisty kahdesti peräkkäin, sinulla on oltava käytössään Käynnistyksen lisäasetukset -valikko.) Jos tietokone käynnistyy onnistuneesti tällä menetelmällä, älä käytä järjestelmän tai laiteajurin päivityksiä uudelleen, koska nämä päivitykset voivat olla ongelman lähde. Tarkista viimeisimmät uutiset tai tiedot Microsoft-tuesta tai laitteen valmistajan sivustolta.

 7. Suorita Käynnistyksen korjaus (tunnetaan myös nimellä Automaattinen korjaus vanhemmissa Windows-versioissa). Käynnistyksen korjaus tarkistaa tietokoneen ja yrittää korjata puuttuvat tai vioittuneet järjestelmätiedostot. Se voi kestää yli muutaman minuutin, ja se saattaa edellyttää tietokoneen käynnistämistä uudelleen. Joissakin tapauksissa joudut ehkä suorittamaan käynnistyskorjauksen enintään kolme kertaa käynnistysongelmien ratkaisemiseksi.

 8. Suorita järjestelmän palautus. Käytä järjestelmän palauttamiseen äskettäistä palautuspistettä. Järjestelmän palauttaminen palauttaa järjestelmän, ohjaimet ja rekisterin aikaisempaan ajankohtaan.

 9. Tarkista tietokone haittaohjelmien varalta. Joitakin merkkejä siitä, että tietokoneessa saattaa olla haittaohjelmia, ovat viruksen varoitukset, ilmoitukset tai muut epätavalliset viestit, jotka näytetään tietokoneen käynnistyessä.

 10. Nollaa tietokone. Palautus antaa sinulle Windowsin ja alunperin tietokoneeseen asennetut sovellukset. Ihmiset aloittavat Windowsin palautuksen usein, kun he ovat valmiita antamaan tietokoneen jollekin muulle. Palautus poistaa järjestelmän mukautukset ja muutokset, poistaa asennetut sovellukset ja poistaa tiedot. Se voi olla tehokas tapa palauttaa ongelmallinen järjestelmä käyttökelpoiseen tietokoneeseen. Varmuuskopioi henkilökohtaiset tiedostosi muualle, ennen kuin teet palautuksen. Palautus poistaa tiedostosi.

 11. Testaa meluisa kiintolevy. Epäonnistunut tai epäonnistunut asema voi estää Windowsia käynnistämästä oikein. Kiintolevyt, joissa on pyöriviä osia, lähettävät usein hionta- tai räikeää ääntä, kun ne epäonnistuvat. SSD-asemat lakkaavat toimimasta ilman äänimerkkejä. Jos asema epäonnistuu, voit asentaa Windowsin uuteen asemaan. Jos tietojasi ei ole varmuuskopioitu muualla, noudata tietojen palautusohjelmistoa tiedostojen hakemisesta epäonnistuneesta asemasta.

 12. Suorita puhdas asennus. Jos mikään yllä olevista vaiheista ei toiminut, suorita Windowsin puhdas asennus. Tämä prosessi poistaa kaiken asemasta ja korvaa sen uudella Windows-asennuksella.