Skip to content

Wipe vs Shred vs Delete vs Erase: Mikä on ero?

17 de kesäkuu de 2021

Voit poistaa tiedoston tyhjentämättä sitä, poistaa aseman pyyhkimättä sitä, pilkkoa tiedoston poistamatta sitä ja pyyhkiä satoja tiedostoja kerralla … jotka on jo poistettu. Hämmentynyt? En ole yllättynyt! Nämä neljä termiä –pyyhi, silputa, poistaaja pyyhi– Voidaan joskus käyttää vaihdettavasti, mutta niiden ei pitäisi olla. Jokainen sana tarkoittaa, että tiedostolle, kansiolle tai edes tilalle tehdään jotain erilaista näyttää tyhjä, kiintolevyllä, flash-asemalla tai muulla tallennuslaitteella.

Näin nämä käsitteet eroavat toisistaan ​​ja miksi on tärkeää, että ymmärrät tarkalleen miten ne tekevät:

Poista: ”Piilota minut, mutta olen täällä, jos todella tarvitset minua”

Sana poistaa on yksi, jota käytämme paljon. Työtoveri kysyy, onko sinulla vielä kyseistä asiakirjaa tablet-laitteellasi ja sanot ”Poistin sen” tai ystäväsi kysyy, oletko ”poistanut” tuon kuvan hänestä viime yönä. Se on jopa tullut yhteiseen sanakirjaan – poikani kertoi minulle kerran, että hän ”poisti” kumikääreensä. Olen tosissani (hän ​​oli heittänyt sen pois). Se on synonyymi ”päästä eroon”, mutta todellisuudessa se on kaikkea muuta kuin totta. Tässä on totuus: kun poistat jotain tietokoneellasi, älypuhelimellasi, digitaalikamerassasi tai muualla, et poista sitä olemassaolosta, piilotat sen vain itseltäsi. Todelliset tiedot, jotka muodostavat poistamasi tiedot, ovat edelleen olemassa, mutta sen käyttämä tila on nyt merkitty alueeksi, johon käyttöjärjestelmä voi aloittaa uusien tiedostojen tallentamisen vanhojen korvaamiseksi (eli kerrot käyttöjärjestelmälle, että olet tehty tietojen kanssa ja se voi käyttää tilaa muuhun). Itse asiassa se on vielä vähemmän varsinaista poistamista, kun lähetät puhelimellasi tai tietokoneellasi jotain ”roskakoriin” tai ”poistetut kohteet” -kansioon. Näissä tapauksissa tietoja ei edes merkitä poistetuiksi tässä mielessä, vaan ne asetetaan vain ensisijaisen näkymän ulkopuolelle. Esimerkiksi kun lähetät jotain Windowsin roskakoriin, tiedostot pysyvät siellä loputtomiin, kunnes poistat ne ”pysyvästi” tyhjentämällä roskakorin. Samanlainen ominaisuus on käytössä useimmissa älypuhelimissa: kuvien ja videoiden poistaminen sijoittaa ne erityiseen kansioon, joka silti vie tilaa eikä poista tietoja (vaikka useimmat laitteet poistavat ne noin 30 päivän kuluttua).

Poistetut tiedostot Windowsin roskakorista

Poistetut tiedostot Windowsin roskakorista.
Poistetut tiedostot, erityisesti äskettäin poistetut, ovat helppo palata takaisin tietojen palautusohjelmistoon, josta suuri osa on vapaasti saatavilla verkossa. Se on hieno uutinen, jos olet tehnyt virheen, mutta suuri ongelma, jos todella, todella halusit, että tiedosto on kadonnut. Yhteenvetona: kun poistat tiedoston, et poista sitä, vaan vain vaikeutat löytämistä. Jos haluat poistaa tiedot todella, sinun on todella poistaa tiedot.

Pyyhi: ”Oletko varma? Et koskaan näe minua enää!”

Termi pyyhi on mitä useimmat meistä todennäköisesti seuraavat, kun pääsemme eroon, tai yrittää päästä eroon tiedostoista. Jotain poistaminen, ainakin teknologiamaailmassa, tarkoittaa, että se on mennyt lopullisesti. Tietojen poistamiseksi on kolme yleisesti hyväksyttyä tapaa: pyyhi tai hangata se käyttämällä erityistä ohjelmaa, joka on suunniteltu tekemään niin, häiritsemään mitä tahansa tietoja tallentavan kohteen magneettikenttää tai tuhoamaan laite fyysisesti. Ellet halua enää koskaan käyttää kiintolevyä, muistikorttia, flash-asemaa tai muuta, ensimmäinen tapa – tietojen pyyhkiminen tai puhdistaminen – on se, mitä haluat tehdä. Yhteenvetona: kun poistat tiedoston, teet mahdottomaksi saada takaisin. Tietojen pyyhkiminen ja tietojen puhdistaminen ovat monin tavoin identtisiä tapoja tietojen poistamiseksi. Suurin ero näiden kahden välillä on soveltamisala poistamisesta …

Pyyhi: ”Aion poistaa KAIKKI”

Kun sinä pyyhi kiintolevy tai jokin muu tallennuslaite, poistat kaiken tällä hetkellä olevan sisällön, samoin kuin kaikki aiemmin poistamasi, mahdollisesti vielä olemassa olevat. Ohjelmia, jotka voivat pyyhkiä kokonaiset asemat, kutsutaan usein tietojen tuhoamisohjelmiksi. Ne toimivat korvaamalla aseman jokaisen jaettavan osan, käytetyn tai muuten, yhdellä useista tietojen desinfiointimenetelmistä.

Kuljettajan pyyhinvaihtoehto CCleanerissa

CCleanerin Drive Wiper -vaihtoehto.
Yhteenvetona: kun pyyhit aseman, tyhjennät sen sisällön kokonaan ja pysyvästi. Koska pyyhe pyyhkii kaikki aseman asiat, se on yleensä jotain, mitä teet tallennuslaitteella, kun olet tehnyt sen tai kun haluat aloittaa alusta. Katso kiintolevyn pyyhkiminen -oppaasta tämän prosessin kattava läpikäynti. Suosittelen, että teet sen ennen kuin myyt tai luovutat tietokoneen tai kiintolevyn.

Shred: ”Aion poistaa tämän ja vain tämän”

Kun sinä silputa tietopala, yleensä yksi tai useampi tiedosto tai kansio, pyyhkii kaikki valitsemasi tiedot ja vain ne kohteet. Yksittäisten tiedostojen pilkkominen, kuten kokonaisen aseman pyyhkiminen, pyyhkii tiedot korvaamalla tilan joillakin 1: n ja 0: n kuvioilla. Tätä tekeviä ohjelmia kutsutaan tiedostojen murskausohjelmiksi, ja tarjolla on monia ilmaisia.

Suojaa tiedostojen silppuri turvallisesti Windows 10: ssä

Suojaa tiedostojen silppuri turvallisesti.
Yhteenvetona: kun silput tiedostoja, poistat ne kokonaan ja pysyvästi. Koska murskaaminen on jotain, mitä voit tehdä milloin haluat, pienessä tiedostokokoelmassa tiedostojen murskaintyökalut asennetaan ja käytetään säännöllisesti tapana Todella poista mitä se muuten poistat. Joskus niiden käytön helpottamiseksi ohjelma saattaa istua suoraan työpöydälläsi, joten kaikki siihen vetämäsi kappale alkaa pilkkoa heti.

Entä muotoilu? Poistetaanko vai poistetaanko tietoja?

Jos olet koskaan alustanut aseman aiemmin, saatat olla voinut tuntua, että se on yksi tapa aseman pyyhkimiseen. Se voi olla tai ei välttämättä ollut oikea käsitys. Missä tahansa Windows-versiossa a nopea formatointi on aina hieno tapa poistaa tiedostoja asemasta. Se on osa syytä, että se on niin nopeaa! Windows XP: ssä muotoiluprosessi on riippumatta siitä, miten teet sen, vain koko aseman poisto. Syy normaaliin muotoon kestää niin kauan, koska se tarkistaa aseman ongelmien varalta. Windows 10: ssä, Windows 8: ssa, Windows 7: ssä ja Windows Vistassa normaali (ei-nopea) muoto korvaa tietojen kertakäynnin, kirjoitus-nollan – erittäin yksinkertainen pyyhintä ja todennäköisesti hienosti, ellet työskentele NSA. Katso koko kiintolevyn ohjeet kiintolevyn alustamisesta, jos haluat mennä kyseiselle reitille.