Skip to content

X10-kotiautomaatiojärjestelmät ja -ohjelmistot

29 de kesäkuu de 2021

Määritelmä: X10 on alan standardi koti-automaatioverkoille. X10: n takana olevaa tekniikkaa kehitettiin vuosikymmenien ajan, ja se on edelleen elinkelpoinen muiden standardien kehityksestä huolimatta. Alun perin suunniteltu toimimaan vain kodin sähköjohtojen yli, ja se voi käyttää joko langallista tai langatonta viestintää.

X10-laitteet

X10-kotiautomaatioympäristö hallitsee antureita ja ohjaa laitteita, jotka ovat yhteydessä toisiinsa ja käyttävät erilaisia ​​kodinkoneita. X10-laitteet ovat yleisimmin yhteydessä seuraaviin:

  • Valot: Kytke päälle tai pois päältä tai muuta kirkkaustasoa tarpeen mukaan tai ajastimessa.
  • Turvakamerat: Tunnista liike ja aktivoi se automaattisesti.
  • Termostaatit: Nosta ja laske lämpötila-asetuksia asunnon omistajan mieltymysten mukaan.

X10-verkkoprotokolla

X10: n ytimessä on yksinkertainen ohjausprotokolla, joka tukee jopa 256 laitetta, joiden osoite alkaa A1: stä ja ulottuu P16: een (16 osoitetta A1 – P1, jota seuraavat A2 – P2 ja niin edelleen). Useat X10-protokollakomennot toimivat nimenomaan valaistusjärjestelmien kanssa säätääkseen niiden kirkkautta. Toiset tukevat myös lämpötilan säätö- ja turvajärjestelmiä. X10-protokolla toimii joko langallisella tai langattomalla linkillä, mutta kokoonpanot käyttävät yleensä kodin sähköjohtoja. X10-verkkoa voidaan hallita keskusohjauslaitteista; jotkut asetukset tukevat kauko-ohjausta älypuhelinsovellusten kautta.

X10: n historia ja rajoitukset

Skotlannin Pico Electronics kehitti X10: n 1970-luvulla yhdeksän aikaisemman piiriin liittyvän projektin jatkoa yrityksessä. Osittain suunnitteluvaihtoehtojen ja osittain iän vuoksi X10: llä on useita tärkeitä teknisiä rajoituksia nykyaikaisille koti-automaatioverkoille:

  • Ei voi tukea yli 256 automaatiolaitetta.
  • Ei tue verkon salausta.
  • Protokolla tarjoaa suhteellisen hitaan reagointikomennot ja rajoitetun virheenkäsittelyn.
  • Se on altis sähköisille häiriöille, mikä on lisääntynyt (pun-tarkoitus) viime vuosina, kun kulutuselektroniikkalaitteiden määrä kodeissa kasvaa.

X10 saavutti ja säilytti suosionsa automaatiolaitteiden kohtuuhintaisuuden ja yhteensopivuuden ansiosta. Kuten muissakin sähköverkkoverkoissa, kotitalouksien on usein käytettävä vaihekytkintä X10: n kanssa, jotta vältetään kaksivaiheisen kodin johdotuksen ongelmat.

Kilpailevat kotiautomaatiostandardit

X10: n lisäksi alalla on useita vaihtoehtoisia kodiautomaatioteknologioita:

  • INSTEON: INSTEON-verkot, jotka on tarkoitettu korvaamaan markkinoilla oleva X10, kulkevat sekä voimajohdon että langattomien radioyhteyksien yli käyttämällä protokollia, jotka on suunniteltu paljon nopeammalle vasteajalle kuin X10 voi tukea.
  • Z-aalto: Z-Wave toimii vain langattomilla radiotaajuuksilla ja on suunniteltu laajentamaan suurempaan laitemäärään kuin perinteiset X10-ympäristöt.
  • Zigbee: Langaton tekniikka, kuten Z-Wave, Zigbee-tuotteet on suunnattu enemmän kaupallisiin ja kotienergian hallintajärjestelmiin kuin yleiskäyttöiseen koti-automaatioon.

Nämä uudemmat koti-automaatioympäristöt tukevat X10-laitteita osana strategiaa asiakkaiden siirtämiseksi pois X10-verkoista nykyaikaisempiin vaihtoehtoihin.