Skip to content

Yleiskatsaus langattomiin verkkotekniikoihin

16 de kesäkuu de 2021

Langaton viestintätekniikka on moderni vaihtoehto perinteiselle langalliselle verkkolle. Kun langalliset verkot luottavat kaapeleihin digitaalisten laitteiden yhdistämiseen, langattomat verkot luottavat langattomiin tekniikoihin. Langatonta tekniikkaa käytetään laajalti sekä koti- että yritystietokoneverkoissa. Vaikka langattomalla tekniikalla on ehdottomasti paljon etuja, on myös joitain haittoja, joista on syytä olla tietoisia.

Langattomien verkkotekniikoiden tyypit

Langattomien verkkojen tukemiseksi kehitettiin suuri määrä tekniikoita eri tilanteissa. Langattomien tekniikoiden valtavirtaa ovat:

  • Wi-Fi, erityisen suosittu kotiverkossa ja langattomana hotspot-tekniikkana.
  • Bluetooth, vähän virtaa kuluttaviin ja sulautettuihin sovelluksiin.
  • 5G-, 4G- ja 3G-matkapuhelinverkko.
  • Langattomat kotiautomaatiostandardit, kuten Zigbee ja Z-Wave.

Muita vielä kehitteillä olevia tekniikoita, joilla on todennäköisesti rooli tulevaisuuden langattomissa verkoissa, ovat 5G-matkapuhelinverkko ja Li-Fi-näkyvän valon viestintä.

Plussaa ja miinusta langattoman langattoman yhteyden käytöstä

Langattomat tietoverkot tarjoavat useita erillisiä etuja kiinteisiin verkkoihin verrattuna, mutta niillä ei ole haittoja. Langattoman tekniikan ensisijainen ja ilmeisin etu on sen tarjoama valtava liikkuvuus (siirrettävyys ja liikkumisvapaus). Paitsi että langaton avulla voit käyttää laitteita, jotka eivät ole kiinni seinässä, mutta ne myös eliminoivat rumaat kaapelit, joita on väistämättä käsiteltävä langallisissa verkoissa. Langattoman verkon haittoihin sisältyy muita turvallisuusongelmia. Laitteesi eivät ole enää tavoitettavissa vain manuaalisesti fyysisen pääsyn avulla, hakkereiden huoneet tai joskus jopa rakennukset voivat tunkeutua langattomaan tukiasemaan. Toinen langattomien tekniikoiden käytön haittapuoli on sään, muiden langattomien laitteiden tai seinien kaltaisten esteiden aiheuttama lisääntynyt radiohäiriöiden mahdollisuus. Itse asiassa kiinteiden ja langattomien verkkojen vertailussa on otettava huomioon useita muita tekijöitä, kuten kustannukset, suorituskyky ja luotettavuus.

Langaton Internet-palvelu

Perinteiset Internet-palvelumuodot perustuvat puhelinlinjoihin, kaapelitelevisiolinjoihin ja valokaapeleihin. Vaikka Internetin ydin on edelleen kiinteä, useat vaihtoehtoiset Internet-tekniikan muodot käyttävät langatonta yhteyttä koteihin ja yrityksiin. On esimerkiksi langattomia Internet-palveluja, kuten julkiset Wi-Fi-verkot langattomaan pääsyyn, kun et ole kotona, kiinteä langaton laajakaista langatonta kotona tapahtuvaa Internet-yhteyttä varten, satelliitti-internet ja muut.

Muut langattoman verkon sovellukset

Esineiden internet (IoT) -konseptin tulos on, että näemme langattoman yhteyden integroitavaksi yhä useampiin paikkoihin, joissa sitä ei aiemmin käytetty. Kotiverkon lisäksi kellot, jääkaapit, ajoneuvot ja monet muut laitteet – joskus jopa vaatteet – on vähitellen varustettu langattomalla viestinnällä. Langattoman tekniikan luonteesta johtuen kaikki nämä laitteet voidaan yhdistää toisiinsa saumattomaksi integroimiseksi toistensa kanssa. Esimerkiksi puhelimesi voi laukaista älykkään termostaatin säätääksesi kodin lämpötilaa, kun lähdet, älyvalot voivat syttyä, kun palaat kotiin, ja älykäs vaaka voi pitää välilehtiä painonpudotuksen edistymisestä.

Langattoman verkon laitteisto

Langattoman verkon rakentaminen vaatii tietyntyyppisiä tietokonelaitteistoja. Kannettavissa laitteissa, kuten puhelimissa ja tableteissa, on sisäänrakennetut langattomat radiot. Langattomat laajakaistareitittimet käyttävät virtaa moniin kotiverkkoihin. Muita laitteita ovat ulkoiset sovittimet ja etäisyyslaajentimet. Langattoman verkon laitteiden kehittäminen voi olla monimutkaista. Kuluttajat tunnistavat langattomien reitittimien ja niihin liittyvien kotiverkkolaitteiden suosittuja tuotenimiä, mutta monet eivät ymmärrä, kuinka monta sisäistä komponenttia ne sisältävät ja kuinka monta eri myyjää niitä valmistaa.

Kuinka langaton toimii

Langattomissa tekniikoissa käytetään radioaaltoja ja / tai mikroaaltoja ylläpitämään langattomia tietoliikennekanavia tietokoneiden välillä. Vaikka monia teknisiä yksityiskohtia langattomien protokollien takana, kuten Wi-Fi, ei useinkaan ole tärkeää ymmärtää, Wi-Fi-verkon perusteiden tuntemisesta voi olla hyötyä verkon määrityksessä ja ongelmien vianmäärityksessä. Tänään tuntemamme langaton tekniikka sai alkunsa tieteellisestä tutkimuksesta, joka ulottuu useita vuosikymmeniä. Nikola Tesla oli edelläkävijä esimerkiksi langattomalle sähkövalaistukselle ja voimansiirrolle – alueille, jotka ovat edelleen aktiivinen tutkimusalue esimerkiksi langattoman latauksen käyttötarkoituksissa.